Tehnologija u 2022: Nedostatak čipova, put na Mjesec, ‘drama’ sa Twitterom…

Za ljubitelje tehnologije, u godini na izmaku nije nedostajalo zanimljivih vijesti, iako mnogi, prije svega kompanije, nisu bile previše oduševljene nekim događajima.

Meke od najvećih kompanija promijenile su vlasnike, dok su druge predstavile rješenja koja bi našu planetu trebala učiniti nešto 'zelenijom'

Za ljubitelje tehnologije, godini 2022. nije nedostajalo zanimljivih vijesti, iako mnogi, prije svega kompanije, nisu bile previše oduševljene nekim događajima.

Na mnogim poljima su se i dalje osjećale posljedice pandemije korona virusa, koja je gotovo paralizirala svijet dvije godine. Ujedno, neke od najvećih kompanija promijenile su vlasnike, dok su druge predstavile rješenja koja bi našu planetu trebala učiniti nešto ‘zelenijom’.

Donosimo pregled nekih od najznačajnijih događaja koji su obilježili tehnologiju u 2022. godini.

Nedostatak čipova se nastavio

Početak godine najavio je velike izazove za ljubitelje tehnologije i kompanije s obzirom da je objavljeno da se očekuje nedostatak čipova ključnih za svaki moderni uređaj.

Nedostatak čipova, koji je otežavao globalnu tehnološku industriju 2021. godine, nastavljen je 2022. godine, a objavljeno je da bi se nedostatak mogao produžiti i na 2023. godinu, pošto je pandemija poremetila proizvodnju računarskih čipova i izazvala probleme s isporukom.

Nedostatak čipova, koji je otežavao globalnu tehnološku industriju 2021. godine, nastavljen je 2022. godine (Reuters)

U takvim okolnostima neke elektronske kompanije su zatvorile proizvodne linije koje su poslovale na granicama profitabilnosti.

Istovremeno je potražnja za čipovima porasla, jer su potrošači, koji su zbog epidemioloških mjera najveći dio vremena provodili kod kuće, kupovali elektronske uređaje.

Ova kombinacija je stvorila veliki nedostatak i analitičari smatraju kako nema trenutnog rješenja.

Kompanije ulažu velika sredstva da bi zadovoljile potražnju, ali je potrebno vrijeme da se pokrenu nove proizvodne linije.

Istovremeno, neke od najvećih i najbogatijih zemalja su ove godine objavile da će uložiti ogroman novac u pokretanje proizvodnje čipova na domaćem terenu, kako se ne bi ponovno našle u nezavidnoj situaciji.

Danska dobila najveću vjetroturbinu na svijetu

Borba za zaštitu okoliša i održivu proizvodnju energije proteklih godina dobija sve više zamaha, a jedan od pokazatelja takovog trenda stiže iz Danske.

U toj zemlji je na mrežu priključena najveća vjetroturbina na svijetu, koja će strujom moći opskrbljivati više od 18.000 domaćinstava.

Vjetroturbina visoka 271 metar spada među najviše samostojeće građevine u Danskoj, a nalazi se u okviru nacionalnog istraživačkog centra u Osterildu.

Njemački proizvođač struje iz energije vjetra Siemens Gamesa pokrenuo je vjetroturbinu prije Božića prošle godine, a voditelj projekta u kompaniji Jens Modrup rekao je da je timu od stotinu ljudi trebalo nekoliko godina da je izgradi.

Vjetroturbina visoka 271 metar spada među najviše samostojeće građevine u Danskoj (Reuters)

S obzirom na veliku energetsku krizu koja vlada u svijetu i napore da se što manje ovisi o ruskim energentima, može se očekivati je da će u narednim godinama biti implementirano sve više ovakvih proizvođača “čiste struje”.

BlackBerry uređaji prestali s radom

Za ljubitelje mobilnih telefona ove godine stigla je i jedna tužna vijest.

Vjernim vlasnicima BlackBerry uređaja je stigla posljednja obavijest da će od 4. januara 2022. godine njihovi telefoni i svi ostali uređaji te kompanije zauvijek prestati raditi.

Pametni telefoni s tastaturom nekada su bili statusni simboli poslovnih ljudi, političara i slavnih osoba (Reuters)

Tako će svi BlackBerry uređaji prestati ispravno funkcionirati jer kompanija koja stoji iza telefona gasi svoje preostale usluge i zaustavlja svu softversku podršku za njih.

Ovi pametni telefoni s tastaturom nekada su bili statusni simboli poslovnih ljudi, političara i slavnih osoba.

Kibernetički napadi najveća prijetnja kompanijama širom svijeta

Sveopća povezanost na internet pokazala je koliko je ta praksa ujedno i opasna.

Kibernetički napadi najveća su prijetnja poslovanju kompanija širom svijeta, veća od prirodnih katastrofa i pandemije, pokazalo je istraživanje korporativnog osiguravatelja AGCS-a.

Čak ni vrlo dobre IT sigurnosne mjere ne štite u potpunosti od hakerskih napada (EPA)

Tako je hakiranje zauzelo prvo mjesto na ljestvici prijetnji, prema barometru rizika koji izrađuje Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Čak ni vrlo dobre IT sigurnosne mjere ne štite u potpunosti od hakerskih napada, utvrdio je AGCS u svom izvještaju.

Na drugom, trećem i četvrtom mjestu liste prijetnji, kako citira agencija dpa, našli su se prekidi u poslovanju, prirodne katastrofe i pandemija COVID-a 19.

Microsoft kupuje Activision Blizzard

Prva od velikih vlasničkih promjena desila gotovo na samom početku ove godine, kada je objavljeno da američki softverski div Microsoft objavio da planira kupiti studio Activision Blizzard, koji stoji iza kultnih igrica Call of Duty, Candy Crush i WarCraft, za 68,7 milijardi dolara u gotovini.

Osim igrica, Activision Blizzard prisutan je kroz Major League Gaming i na području e-sporta.

Ako ova kupovina dobije ‘zeleno svjetlo’, biće to najveća akvizicija u svijetu video igara (Reuters)

Ovaj “vlasnički transfer” još nije realiziran, jer se čeka odobrenje međunarodnih regulatora koji moraju odobriti ovu akviziciju, a proces prate i neke tužbe, kojim gameri pokušavaju spriječiti da Microsoft postane vlasnik velikog razvojnog studija.

Ako ova kupovina dobije “zeleno svjetlo”, biće to najveća akvizicija u svijetu video igara.

Teleskop James Webb stigao na odredište

Spektakularno lansiran krajem prošle godine, NASA-in svemirski teleskop James Webb, koji bi trebao omogućiti nove uvide u najranije faze svemira, stigao je ove godine na svoje odredište u orbiti oko Sunca, otprilike milion i po kilometara od Zemlje.

Tačno mjesec dana nakon što je lansiran iz Francuske Gvajane, teleskop Webb je odradio posljednje manevre kako bi se stacionirao u solarnoj orbiti na položaju poznatom kao Lagrangeova tačka broj dva, odnosno L2.

Riječ je o revolucionarnom, devet milijardi dolara vrijednom infracrvenom teleskopu (AFP)

Na tom položaju u svemiru, Webb će stalno biti poravnat sa Zemljom budući da će teleskop i planet zajedno kružiti oko Sunca, što će omogućiti neprekidnu radio komunikaciju. Za usporedbu, Webbov prethodnik, svemirski teleskop Hubble, kružio je oko Zemlje na udaljenosti od 550 kilometara, izlazeći i ulazeći u sjenu planeta svakih 90 minuta.

Riječ je o revolucionarnom, devet milijardi dolara vrijednom infracrvenom teleskopu, koji je NASA predstavila kao vodeći opservatorij za svemirsku nauku sljedećeg desetljeća. Teleskop je stotinu puta osjetljiviji od svemirskog teleskopa Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesta čovjeka u njemu.

Muzej posvećen NFT-ima otvoren u SAD-u

Sa razvojem tehnologije i digitalizacijom, mijenja se način na koji vrjednujemo i cijenimo umjetnost, a NFT je možda i najbolja potvrda takvog razvoja.

Tako je muzej posvećen NFT-ima – kreacijama temeljenim na blockchainu koje su osvojile svijet umjetnosti – otvorio ove godine svoja vrata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Muzej NFT-a (non-fungible tokens, nezamjenjivi tokeni) u Seattleu sadrži originalna umjetnička djela s objašnjenjima tehnologije koja stoji iza njih, a namijenjen je pomoći posjetiteljima da se kreću u novom svijetu nezamjenjivih tokena.

NFT je digitalna potvrda kojom se potvrđuje vlasništvo umjetničkog djela u digitalnom svijetu, a njome se trguje isključivo kriptovalutama.

Investitori i bogati kolekcionari u posljednje vrijeme su tražili da se uključe u najnoviju digitalnu ludost (EPA)

Premda se njihov sadržaj može kopirati, NFT je “original”, na isti način na koji postoje nebrojeni otisci Mona Lise Leonarda da Vincija, ali samo muzej Louvre ima original.

Investitori i bogati kolekcionari u posljednje vrijeme su tražili da se uključe u najnoviju digitalnu ludost, koja se oslanja na istu blockchain tehnologiju koja pokreće kriptovalute, a na aukcijama se plaćeni ogromni iznosi za NFT, uključujući 69,3 miliona dolara za digitalno djelo umjetnika Beeplea na aukciji u Christie'su.

Zuckerberg razvija vještačku inteligenciju za stvaranje virtualnih svjetova

Vještačka inteligencija, bili mi svjesni toga ili ne, sastavni je dio modernog života.

Stoga ne čudi vijesti da kompanija “Meta”, vlasnica Facebooka, razvija vještačku inteligenciju sa ciljem izgradnje virtualnih svjetova putem govora i prevoda između jezika, što je objavio njen izvršni direktor Mark Zuckerberg.

Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtualna stvarnost, Zuckerberg kaže da je mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije (Reuters)

Zuckerberg je uvjeren da će “metaverzum”, futuristička ideja virtualnih svjetova u kojima korisnici mogu raditi, družiti se ili se igrati, biti nasljednik mobilnog interneta.

Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtualna stvarnost, Zuckerberg kaže da je mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije.

Implantati omogućili potpuno paraliziranom čovjeku da komunicira

Razvoji u tehnologiji ipak ne služe samo za zabavu ili istraživanje dalekih svjetova.

Dobar pokazatelj toga je vijest da potpuno paraliziran muškarac koji boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) sada može komunicirati sa svojom porodicom nakon što je su mu u mozak ugrađeni implantati mikročipa.

Potpuno paraliziran muškarac koji boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) sada može komunicirati sa svojom porodicom nakon što je su mu u mozak ugrađeni implantati mikročipa (Reuters)

Ovo je prvi put da je osoba koja je svjesna i kognitivno sposobna, ali potpuno paralizirana, mogla komunicirati punim rečenicama, prema studiji objavljenoj u magazinu Nature Communications u martu.

Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

Vijest koja ne izlazi iz žiže javnosti ove godine jeste promjena vlasničke strukture u društvenoj mreži Twitter.

Do ove godine najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, kupio je ovu platformu za 44 milijarde dolara, a ta akvizicija izazvala je pravu lavinu događaja.

Musk, koji je kupio Twitter, izazvao je kontroverze svojim odlukama od kako je preuzeo kontrolu nad utjecajnom platformom društvenih medija.

Aktivisti optužuju Muska da guši slobodu govora, kompanije su izgubile milione, pa čak i milijarde dolara zbog poteza da se “plava kvačica”, verifikacija koja bi trebala potvrditi da se radi o stvarnom, zvaničnom nalogu, mogla kupiti za osam dolara, što su mnogi iskoristili da se lažno predstavljaju i izazovu pravi haos na ovoj društvenoj mreži, blokirani su nalozi nekih novinara, oglašivači napuštaju ovu platformu…

Musk, koji je kupio Twitter, izazvao je kontroverze svojim odlukama od kako je preuzeo kontrolu nad utjecajnom platformom društvenih medija (Reuters)

Svakako će biti zanimljivo pratiti “trakavicu” vezanu za Twitter, a ono što je zasad sigurno jeste da Musk više nije više najbogatiji čovjek na svijetu.

Siemens predstavio voz s pogonom na vodik

Borba za okoliš vodi se na svim poljima, pa i u željezničkom saobraćaju.

Tako je njemački konglomerat Siemens predstavio motorni voz s pogonom na vodik koji je razvijen u saradnji sa željezničkim operaterom Deutsche Bahn, koji bi u saobraćaj trebao krenuti 2024. godine.

Voz s posebnim vagonom za pogonsko gorivo trebao bi zamijeniti dizel-vozove, tzv. šinobuse u regionalnom transportu, naveo je Deutsche Bahn.

Novi model voza nazvan ‘Mireo Plus H’ radi na ‘zeleni vodik’ (EPA)

Korištenje vodika, gasnog goriva bez zagađujućih čestica, dio je projekta njemačke vlade koja želi da elektrificira 75 posto željezničke mreže do 2030. godine.

Novi model voza nazvan “Mireo Plus H” radi na “zeleni vodik”, proizveden “čistom energijom”, a po sagorijevanju ispušta samo vodenu paru.

Apple gasi proizvodnju iPoda

Još nekoliko ikona iz oblasti tehnologije ove godine je otišlo u penziju.

Apple je objavio da nakon dva desetljeća gasi proizvodnju iPoda, uređaja koji je promijenio način slušanja muzike i pomogao okončati vladavinu CD-a.

Posljednji preostali model – iPod Touch – bit će dostupan samo do isteka zaliha.

Apple nakon dva desetljeća gasi proizvodnju iPoda (EPA)

Prenosni muzički uređaj lansiran 2001. s intuitivnom tipkom u obliku kotačića i bijelim slušalicama otvorio je put Appleu da zakorači na tržište pametnih telefona s iPhoneom.

Microsoft gasi Internet Explorer

Možda i najčuveniji pretraživač koji se nije puno koristio proteklih godina otišao je u zasluženu penziju.

Microsoft je ugasio Internet Explorer nakon 27 godina tako što je ovog ljeta prestao pružati tehničku podršku posljednjoj verziji svog pretraživača.

Internet Explorer prvi se put pojavio 1995. kao dio operativnog sistema Windows 95
INTERNET MICROSOFT (Reuters)

Kompanija je prije više od godine dana objavila da će Explorer biti uklonjen iz većine verzija operativnog sistema Windows 10. U njegovu nadogradnju Windows 11, objavljen prošle godine, nije ni bio uključen.

Internet Explorer prvi se put pojavio 1995. kao dio operativnog sistema Windows 95.

Explorer je nekad bio najkorišteniji internet pretraživač, a na vrhuncu je bio 2003. godine sa 95 posto udjela na tržištu.

Danska ima stranku koju vodi vještačka inteligencija

Vještačka inteligencija često je prisutna u vijestima iz oblasti tehnologije. Jedna od zanimljivijih je ona da Danska na političkoj sceni ima i stranku potpuno vođenu vještačkom inteligencijom koja se namjerava kandidirati na sljedećim općim izborima u junu naredne godine.

Osnivanje stranke pokrenuo je danski umjetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party (EPA – Ilustracija)

Osnivanje stranke pokrenuo je danski umjetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party, a potpuno je vodi vještačka inteligencija.

NASA izvela misiju sudara letjelice s asteroidom

Historija nam je pokazala kakve razorne posljedice možemo doživjeti u slučaju udara velikog nebeskog tijela u našu planetu.

Kako se to ne bi ponovilo, naučnici rade na sistemima odbrane od prijetnji iz svemira.

Tako je u septembru letjelica NASA-e pogodila asteroid u neuobičajenom testu odbrane od potencijalno razornog sudara sa Zemljom.

Letjelica za Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART) udarila je u asteroid Dimorphos na udaljenosti oko 11 miliona kilometara od Zemlje..

DART je prva misija koja je trebala pokušati skrenuti sa putanje opasan objekt u direktnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar u našu planetu.

Letjelica NASA-e pogodila je asteroid u neuobičajenom testu odbrane od potencijalno razornog sudara sa Zemljom (Reuters)

NASA je 2016. godine osnovala Ured za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnja objekata u blizini Zemlje velikih dimenzija – od najmanje 30 do 50 metara – koji bi mogli oštetiti njenu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Usvojen zakon o univerzalnom punjaču za sve mobilne uređaje

Razvojem mobilnih, prenosih uređaja putovanja su često znala postati noćna mora, jer se mora razmišljati da li smo ponijeli sve punjače za svaki uređaj koji posjedujemo, bez obzira da li se to radilo o mobilnom telefonu, tabletu, lapopu… Naredne godine te muke će umnogome pojednostavniti.

Potrošači u Evropskoj uniji uskoro će moći koristiti samo jedan punjač za sve elektronske uređaje, a nakon što je Evropski parlament usvojio ovo zakonsko rješenje..

Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Evropskoj uniji morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom za punjenje.

Od proljeća 2026. obaveza će se proširiti i na laptope.

Osim što će olakšati putovanja, ova mjera bi trebala pomoći da se smanji elektronski otpad i istovremeno da osnaži potrošače da donose održive odluke.

Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Evropskoj uniji morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom za punjenje (EPA)

Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole za video igre, prenosivi zvučnici, elektronski čitači, tastature, miševi, prenosni navigacijski sistemi i laptopi koji se pune putem žičanog kabla, rade sa snagom do 100 W, morat će biti opremljen USB Type-C portom.

NASA lansirala novu raketu na Mjesec

Nakon dva neuspjela pokušaja, NASA je sredinom novembra lansirala svoju novu megaraketu na Mjesec.

Prva misija leta na Mjesec, koja bi tamo trebala povesti ljudsku posadu nakon 50 godina, nazvana Artemis I, lansirana je iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, objavila je NASA.

Nakon dva neuspjela pokušaja, NASA je sredinom novembra lansirala svoju novu megaraketu na Mjesec (AFP)

Misija predstavlja probni let bez astronauta i prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu namjerava uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Rolls-Royce uspješno testirao avionski motor na hidrogen

Napori za ekološki prihvatljiviji transport nisu vezani samo za kretanje po tlu ili moru.

Britanski Rolls-Royce uspješno je testirao avionski motor na hidrogen, prvi put u svijetu avijacije, što je važan korak prema dekarbonizaciji aviosaobraćaja.

Britanski Rolls-Royce uspješno je testirao avionski motor na hidrogen, prvi put u svijetu avijacije, što je važan korak prema dekarbonizaciji aviosaobraćaja (Reutes – Ilustracija)

Testiranje na tlu, pomoću modificiranog motora AE 2100-A, koristilo je zeleni hidrogen proizveden pomoću vjetra i energije valova, objavila je britanska kompanija.

Rolls-Royce i njegov partner u testiranju easyJet pokušavaju dokazati da hidrogen može biti sigurno i efikasno gorivo za civilne avione.

Izvor: Al Jazeera