Kibernetički napadi najveća prijetnja kompanijama širom svijeta

Na drugom, trećem i četvrtom mjestu liste prijetnji našli su se prekidi u poslovanju, prirodne katastrofe i pandemija COVID-a 19.

Do 2025. šteta od hakerskih napada mogla bi porasti na 10.500 milijardi dolara (EPA)

Kibernetički napadi najveća su prijetnja poslovanju kompanija širom svijeta, veća od prirodnih katastrofa i pandemije COVID-a 19, pokazalo je istraživanje korporativnog osiguravatelja AGCS-a.

Hakiranje je zauzelo prvo mjesto na ljestvici prijetnji, prema barometru rizika koji izrađuje Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Čak ni vrlo dobre IT sigurnosne mjere ne štite u potpunosti od hakerskih napada, utvrdio je AGCS.

“Firme ulažu puno novca u razvoj IT sigurnosti, ali još uvijek otkrivamo da napadači mogu zaobići zaštitu i s vremena na vrijeme nanijeti ogromnu štetu”, rekao je Jens Krickhahn, menadžer AGCS-a.

Na drugom, trećem i četvrtom mjestu ljestvice prijetnji, kako citira agencija dpa, našli su se prekidi u poslovanju, prirodne katastrofe i pandemija COVID-a 19.

Šteta u desetinama milijardi dolara

AGCS je prošle jeseni anketirao 2.650 stručnjaka iz 89 zemalja, uključujući više od 1.200 čelnika velikih kompanija s godišnjim prometom većim od 400 miliona dolara. U istraživanju su sudjelovali i Allianzovi stručnjaci.

Rezultati istraživanja podudaraju se sa zaključcima drugih analiza o kibernetičkom kriminalu.

Tako američka kompanija Cybersecurity Ventures, koju često citiraju u IT industriji, procjenjuje da su štete uzrokovane kibernetičkim napadima u prošloj godini dosegle 6.000 milijardi dolara, prenosi Hina.

Do 2025. šteta bi mogla porasti na 10.500 milijardi dolara kada se uključe krađa i uništavanje podataka, finansijski kriminal, izgubljena produktivnost, krađa intelektualnog vlasništva i druga kaznena djela i troškovi sanacije štete.

Izvor: Agencije