Zuckerberg razvija umjetnu inteligenciju za stvaranje virtualnih svjetova

Zuckerberg je uvjeren da će ‘metaverzum’, futuristička ideja virtualnih svjetova u kojima korisnici mogu raditi, družiti se ili se igrati, biti nasljednik mobilnog interneta.

Metaverzum je digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtualna stvarnost, kaže Zuckerberg (EPA)

Kompanija “Meta”, vlasnica Facebooka, razvija umjetnu inteligenciju sa ciljem izgradnje virtualnih svjetova putem govora i prijevoda između jezika, objavio je njen izvršni direktor Mark Zuckerberg.

Zuckerberg je uvjeren da će “metaverzum”, futuristička ideja virtualnih svjetova u kojima korisnici mogu raditi, družiti se ili se igrati, biti nasljednik mobilnog interneta, javlja Reuters.

Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtualna stvarnost, Zuckerberg kaže da je mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije.

“A ključ koji nam otvara vrata napretku umjetna je inteligencija”, rekao je Zuckerberg.

“Meta”, rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svijet i stvore njegove dijelove.

Novi superračunar umjetne inteligencije

Ilustrirao je to konceptom umjetne inteligencije “Builder Bot” koji korisnicima omogućuje da opišu šta žele da se umjetnom inteligencijom stvori. Ilustrirao je to prikazom avatara na otoku koji je govorom naredio umjetnoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i dekicu za piknik.

“Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo kreirati nijansirane svjetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i dijelili iskustva s ostalima”, rekao je Zuckerberg.

On je također rekao da “Meta” radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svjetova u “prvom licu”, zajedno s konzorcijem 13 univerziteta i laboratorija.

Stvara se i jedinstveni sistem umjetne inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevoditelju govora.

“Meta” je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novi superračunar umjetne inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2022, biti najbrži na svijetu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada