Danska ima stranku koju vodi umjetna inteligencija

Osvoji li dovoljno glasova na izborima, stranka namjerava imenovati predstavnika odgovornog za povezivanje umjetne inteligencije s političkim raspravama u parlamentu.

Osnivanje stranke pokrenuo je danski umjetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party (EPA - Ilustracija)

Danska na političkoj sceni ima i stranku potpuno vođenu umjetnom inteligencijom koja se namjerava kandidirati na sljedećim općim izborima u junu naredne godine, javlja AFP.

Osnivanje stranke pokrenuo je danski umjetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party. Stranku potpuno vodi umjetna inteligencija, no još nema dovoljno potpisa za sudjelovanje na izborima.

Njezini tvorci kažu da je stranka zamišljena kao svojevrstan odgovor na apstinenciju Danaca, kada je izlazak na izbore posrijedi. Na posljednjim općim izborima glasalo ih je samo 15 posto.

Objedinjenjem pisanih publikacija svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970. godine, stranka nudi politički program koji predstavlja “političku viziju obične osobe”, rekao je AFP-u umjetnik Asker Bryld Staunaes iz kolektiva Computer Lars. Cilj korištenja umjetne inteligencije ove “antipolitičke” stranke je “optimizirati sustav glasanja u Danskoj”, pojasnio je.

Izazov stotinama marginalnih stranaka

Istodobno, Synthetic Party predstavlja izazov stotinama marginalnih stranaka koje postoje u Danskoj, a mnoge od njih i nisu ozbiljne konvencionalne stranke.

U Danskoj postoji 230 mikrostranaka, među njima i Synthetic Party. Nijedna od njih još nije prikupila 20.182 potpisa, koliko ih je potrebno za sudjelovanje na općim izborima.

Synthetic Party ih je dosad, prema službenim podacima prikupila – četiri. Stoga je teško predvidjeti hoće li ta politička formacija, najnoviji projekt umjetničkog kolektiva, biti zastupljena u parlamentu.

Osvoji li dovoljno glasova na izborima, stranka namjerava imenovati predstavnika odgovornog za povezivanje umjetne inteligencije s političkim raspravama u parlamentu.

Izvor: Agencije