Rolls-Royce uspješno testirao avionski motor na hidrogen

Prvi ovakav test u svijetu avijacije predstavlja važan korak prema dekarbonizaciji aviosaobraćaja.

Rolls-Royce i njegov partner u testiranju easyJet pokušavaju dokazati da hidrogen može biti sigurno i efikasno gorivo za civilne avione (EPA - Ilustracija)

Britanski Rolls-Royce uspješno je testirao avionski motor na hidrogen, prvi put u svijetu avijacije, što je važan korak prema dekarbonizaciji aviosaobraćaja, javlja AFP.

Testiranje na tlu, pomoću modificiranog motora AE 2100-A, koristilo je zeleni hidrogen proizveden pomoću vjetra i energije valova, objavila je britanska kompanija.

Rolls-Royce i njegov partner u testiranju easyJet pokušavaju dokazati da hidrogen može biti sigurno i efikasno gorivo za civilne avione.

Već planiraju drugu grupu testova, a dugoročno žele provesti i testiranja u zraku, prenijela je Hina.

Hidrogen je jedna od tehnologija koje bi mogle omogućiti avioindustriji da do 2050. bude karbonski neutralna.

Airbus radi s francusko-američkim proizvođačem motora CFM International na testiranju tehnologije primjene hidrogena kao pogonskog goriva za avione.

U februaru je objavio da planira postaviti posebno prilagođenu verziju motora sadašnje generacije u blizini zadnjeg dijela superjumbo testnog aviona A380.

Novi dizajn i nova infrastruktura

No, Evropskoj uniji je 2021. poručio da će se većina aviona oslanjati na tradicionalne motore najmanje do 2050. godine.

Prelazak na motore na hidrogen zahtijevao bi potpuno novi dizajn aviona i infrastrukture na aerodromima.

Eric Schulz, glavni direktor SHZ Consultinga, rekao je ranije da su promjene dizajna toliko velike da će trebati više od jedne generacije aviona da bi se to postiglo.

Druge tehnologije koje podržavaju kompanije poput Rolls-Roycea uključuju električne motore, koji bi u početku bili primjereni za kratke letove te održivo avionsko gorivo.

Motori koji se već koriste mogu koristiti mješavinu održivog i konvencionalnog goriva, ali ga se za sada jako malo proizvodi.

Izvor: Agencije