Evropski parlament usvojio zakon o univerzalnom punjaču za sve mobilne uređaje

Građani Evropske unije neće više morati kupovati poseban punjač za svaki mobilni uređaj.

Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Evropskoj uniji morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom za punjenje (EPA)

Potrošači u Evropskoj uniji uskoro će moći koristiti samo jedan punjač za sve elektronske uređaje, a nakon što je Evropski parlament usvojio ovo zakonsko rješenje, rečeno je na zvaničnoj stranici EP-a.

Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Evropskoj uniji morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom za punjenje.

Od proljeća 2026. obaveza će se proširiti i na laptope.

Ovaj zakon, usvojen na plenarnoj sjednici u utorak sa 602 glasa za, 13 protiv i osam suzdržanih, dio je širih napora EU-a da smanji elektronski otpad i osnaži potrošače da donose održive odluke, kaže se u saopćenju Evropskog parlamenta.

Ista brzina punjenja i milionska ušteda

Prema novim pravilima, potrošačima više neće biti potreban drugi punjač svaki put kada kupe novi uređaj, jer će moći koristiti jedan, univerzalni, za čitav niz malih i srednjih prenosnih elektronskih uređaja.

Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole za video igre, prenosivi zvučnici, elektronski čitači, tastature, miševi, prenosni navigacijski sistemi i laptopi koji se pune putem žičanog kabla, rade sa snagom do 100 W, morat će biti opremljen USB Type-C portom.

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje sada će imati istu brzinu punjenja, što će omogućiti korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom s bilo kojim kompatibilnim punjačem.

Ovo će donijeti uštedu od 250 miliona eura. Procjenjuje se da odbačeni i neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje.

Izvor: Agencije