Očekuje se nedostatak računarskih čipova i u 2022.

Pandemija COVID-19 poremetila je proizvodnju računarskih čipova i izazvala probleme s isporukom.

Iz britanskog Udruženja proizvođača i prodavaca motornih vozila poručuju da nedostatak čipova čini proizvodnju 'nepredvidivom' (EPA - Ilustracija)

Svi oni koji dugo čekate na novi automobil ili Play Station trebaju znate kako je to posljedica velike globalne nestašice računarskih čipova u protekloj godini, a slična situacija se očekuje i u 2022. godini.

Nedostatak čipova, koji je otežavao globalnu tehnološku industriju 2021. godine, mogao bi biti nastavljen 2022. godine, pa čak i 2023. godine, pošto je pandemija COVID-19 poremetila proizvodnju računarskih čipova i izazvala probleme s isporukom, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

U takvim okolnostima neke elektronske kompanije su zatvorile proizvodne linije koje su poslovale na granicama profitabilnosti.

Prekid proizvodnje, porast potražnje

Istovremeno je potražnja za čipovima porasla, jer su potrošači, koji su zbog epidemioloških mjera najveći dio vremena provodili kod kuće, kupovali elektronske uređaje.

Ova kombinacija je stvorila veliki nedostatak i analitičari poručuju kako nema trenutnog rješenja.

“Ravnoteža potražnje i ponude se vjerovatno neće vratiti uskoro, moguće je kako će to biti 2022. godine”, smatra Wayne Lam, analitičar u kompaniji CCS Insight iz Londona, koja se bavi analizama tržišta.

Kompanije ulažu velika sredstva da bi zadovoljile potražnju, ali je potrebno vrijeme da se pokrenu nove proizvodne linije.

‘Nema brzih rješenja’

U takvim okolnostima čak i kada proizvođači čipova sustignu potražnju proizvođačima automobila i elektronike će biti potrebno još dva ili tri mjeseca da povećaju proizvodnju.

Iz britanskog Udruženja proizvođača i prodavaca motornih vozila (SMMT) poručuju da nedostatak čipova čini proizvodnju “nepredvidivom“.

“Nema brzih rješenja, a nove nestašice se očekuju već u narednoj godini”, kaže izvršni direktor SMMT Mike Hawes.

Izvor: Agencije