Šta se krije iza pregovora o oružju između Modija i Putina?

Rusija i Indija imaju dugu historiju saradnje u odbrani. Kakvim su oružjem već trgovali, a o čemu će razgovarati ovoga puta?

Modi je u mogućnosti ponuditi značajnu indijsku industrijsku podršku Rusiji za ukrajinski rat u zamjenu za energiju i vojnu tehnologiju (Evgenia Novozhenina / Reuters)

Indijski premijer Narendra Modi dolazi u prvu posjetu Rusiji od početka invazije na Ukrajinu kako bi razgovarao o pitanjima koja uključuju sporazume o odbrani i oružju.

Pojedinosti novih ugovora o oružju između dviju zemalja tek se trebaju otkriti, ali razumljivo je da ruska potreba za oružjem i municijom za rat u Ukrajini vodilja ovih razgovora. Modi je u mogućnosti ponuditi značajnu indijsku industrijsku podršku Rusiji za ukrajinski rat u zamjenu za energiju i vojnu tehnologiju. Podrška bi bila praktična, ali ne bi išla toliko daleko da Indija javno podrži ruske ratne napore.

Posjeta dolazi kao podsjetnik svijetu da veze između Indije i Rusije – posebno kada je riječ o odbrani i oružju – sežu desetljećima unazad i ostaju jake.

Kakva je historija indijsko-ruskih odbrambenih sporazuma?

U posljednjem desetljeću Indija se fokusirala na jačanje vlastitog vojno-industrijskog kompleksa, govoreći međunarodnim partnerima iz oblasti odbrane da je Proizvedeno u Indiji prioritet i poručujući da su prijenosi tehnologije indijskim kompanijama ključni dio svakog sporazuma, bilo s Rusijom ili s nekim drugim.

Međutim, indijske oružane snage i dalje se uveliko oslanjaju na oklopne divizije i 97 posto od njihovih 3.740 tenkova su ruske proizvodnje.

Iako je Indija pokušala diversificirati svoje odbrambene nabavke i djelomično se odviknuti od ruskog oružja, uglavnom su ruske kompanije te koje pomažu indijskoj odbrambenoj industriji da sazrije velikom brzinom.

Dan prije nego što je Modi otišao u Moskvu, ruska državna izvozna kompanija Rostec potpisala je ugovor o proizvodnji naprednih protuoklopnih tenkovskih granata “Mango” u Indiji za tenkove T-90.

Na koje druge načine su Indija i Rusija do sada sarađivale na polju odbrane?

Odbrambena saradnja dvije zemlje bila je značajna. Nadzvučni protubrodski projektil Brahmos, na primjer, zajednički su dizajnirali indijski i ruski inženjeri za indijske oružane snage i prvi put je testiran 2001. godine.

Brahmos je spoj imena rijeka Brahmaputra i Moskva, što označava saradnju dvije zemlje. Projektil je brz i moćan te može nositi bojevu glavu od 300 kilograma brzinom tri puta većom od brzine zvuka s preciznošću od manje od jednog metra. Od tada se izvozi na Filipine.

Ruski zajednički poduhvati s Indijom također uključuju izradu 35.000 jurišnih pušaka Kalašnjikov AK203 za indijsku vojsku, licenciranu proizvodnju naprednih tenkova T-90 i Sukhoi Su-30-MKI borbenih aviona četvrte generacije te postrojenja za održavanje indijskih borbenih aviona MiG-29. Također, sarađuju na izradi protutenkovske navođene rakete Konkurs.

O čemu još mogu razgovarati Modi i Putin?

Jeftina ruska nafta glavni je oslonac indijske ekonomije više od godinu dana. Bila je glavni primatelj isporuka nafte koje su kršile sankcije SAD-a i EU-a.

Na pregovorima u Moskvi raspravljat će se i o nuklearnoj energiji. Nekoliko indijskih nuklearnih reaktora izgrađeno je u Rusiji, a u toku su razgovori s Indijom o kupovini ruskih plutajućih i pomorskih nuklearnih reaktora, korisnih za udaljena područja, kao i za podmornice i veće mornaričke brodove većeg dometa.

Gdje će Rusija nabavljati oružje koje joj treba za rat u Ukrajini?

Moskva očajnički želi zadovoljiti stalnu potražnju svojih oružanih snaga za artiljerskom i tenkovskom municijom svih tipova za svoj rat u Ukrajini.

Ruske oružane snage konzervativno ispaljuju 8.000 projektila dnevno. Uz prosječnu cijenu od 4.000 dolara po komadu, Rusija troši 32 miliona dolara svaki dan u nastojanju da izađe iz zastoja na ukrajinskim ratištima.

I dok je ruska ekonomija tehnički na ratnoj nozi, Putin se i dalje mora dodvoravati Sjevernoj Koreji i Vijetnamu, zemljama koje proizvode artiljerijske granate ruskog kalibra, i obje s velikim domaćim tvornicama municije, posebno za prijeko potrebnu granatu kalibra 152 mm.

I dok je kontinuirana podrška Ukrajini dovedena u pitanje u Sjedinjenim Američkim Državama, a evropske i turske tvornice municije povećavaju proizvodnju, Ukrajina i Rusija sada se sve više oslanjaju na pomoć drugih zemalja u osiguravanju ogromnih količina municije potrebne da protivnika drže na distanci.

Obje zemlje traže nove partnere u nadi da će nadmašiti one druge u proizvodnji i donijeti intenzivnu vatrenu moć za koju misle da je potrebna da preokrenu situaciju u onome što je postalo statičan sukob. Rusija se nada da, zajedno sa Sjevernom Korejom i Vijetnamom, indijska industrija može pomoći Rusiji osigurati alate koji su joj potrebni da porazi Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera