Rastu izdvajanja za nuklearno oružje usred globalnih tenzija

Sve nuklearne sile povećale su potrošnju na nuklearno naoružanje, a nakon SAD-a sa 51,5 milijardi dolara, najviše je izdvojila Kina, 11,9 milijardi, tvrdi Ican.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja kaže da bi novac mogao biti potrošen na okolinu ili socijalne programe (Russian Defense Ministry Press Service/AP)

Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje porasla su za 13 posto, na rekordne 91,4 milijarde dolara tokom 2023. godine, pokazuju podaci organizacije “Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja” (Ican).

Porast ukupne potrošnje najviše je prouzrokovao porast budžeta za odbranu SAD-a, usljed geopolitičkih nesigurnosti koje su izazvali ratovi u Ukrajini i Gazi, piše Guardian.

Prema podacima Icana, sve nuklearne sile su povećale potrošnju na nuklearno naoružanje, a nakon SAD-a sa 51,5 milijardi dolara, najviše je izdvojila Kina, 11,9 milijardi dolara.

Milijarde za nuklearno oružje

Treća po redu je Rusija sa 8,3 milijarde dolara, a prate je Velika Britanija sa 8,1 i Francuska sa 6,1 milijardi dolara.

Ican dodaje da su procjene o izdvajanjima Indije, Pakistana i Izraela komplikovane zbog nedostatka transparentnosti.

Susy Snyder, jedna od autora istraživanja, upozorila je da su nuklearne sile “na putu da troše sto milijardi dolara godišnje na nuklearno oružje” i ukazala da bi taj novac mogao biti potrošen na okolinu ili socijalne programe.

Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje su u proteklih pet godina porasla za 34 posto, odnosno 23,2 milijarde dolara.

U tom periodu izdvajanje SAD-a je poraslo za 45, a Velike Britanije za 43 posto.

Wilfred Wan, direktor programa oružja za masovno uništenje Međunarodnog istraživačkog instituta za mir iz Stokholma (SIPRI), rekao je da ovakvo nešto nije viđeno “od hladnog rata”.

U izvještaju SIPRI-ja utvrđeno da su učinci ratova u Ukrajini i Gazi “vidljivi u gotovo svakom aspektu pitanja povezanih s naoružanjem, razoružanjem i međunarodnom sigurnošću koja se ispituju”.

Modernizacija i novo raspoređivanje

Devet država s nuklearnim naoružanjem – SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael – od 2023. je moderniziralo svoje nuklearne arsenale, a nekoliko ih je “razmjestilo nove nuklearne sisteme, utvrdio je SIPRI.

Procijenjeni globalni inventar od 12.121 bojevu glavu u januaru 2024. manji je za 391 u poređenju s prethodnom godinom, s gotovo 9.585 u vojnim zalihama za moguću upotrebu.

Međutim, oko 3.904 ih je raspoređeno u projektilima i avionima, što je 60 više nego u januaru 2023.

Velika većina tih raspoređenih bojevih glava pripada Rusiji i SAD-u, iako se vjeruje da Kina prvi put ima “neke bojeve glave u visokoj operativnoj pripravnosti”.

Izvor: Agencije