Putin: Samit u Astani će pozvati na multipolarni svjetski poredak

U Kazahstanu je otvoren samit Šangajske organizacije za saradnju, a članice će naglasiti svoj angažman na stvaranju poštenog, multipolarnog svjetskog poretka.

Za Putina i kineskog predsjednika Xija Jinpinga multipolarni svijet je alternativa 'američkoj hegemoniji u svijetu' (Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS)

Šangajska organizacija za saradnju (SCO) pozvat će u četvrtak na samitu u Astani u Kazahstanu na “pošteni multipolarni svjetski poredak” izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koristeći frazu uperenu protiv hegemonije SAD-a, koju odlučno osuđuje.

Dvodnevni samit Šangajske organizacije za saradnju (SCO), foruma koji su 2001. godine osnovale Kina i Rusija kao čuvara sigurnosti u euroazijskoj regiji, otvoren je u srijedu u kazahstanskom glavnom gradu Astani.

Taj blok uz Rusiju i Kinu čine bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji te Indija i Iran.

U završnoj izjavi, države članice će naglasiti svoj “angažman na stvaranju poštenog, multipolarnog svjetskog poretka utemeljenog na ključnoj ulozi Ujedinjenih naroda, međunarodnog prava i težnji suverenih država prema obostrano korisnom partnerstvu”, rekao je Putin na otvaranju plenarne sjednice, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Bjelorusija postala deseta članica

Za Putina i kineskog predsjednika Xija Jinpinga taj “multipolarni” svijet je alternativa “američkoj hegemoniji u svijetu”, što oba čelnika osuđuju.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Putin je uveliko pojačao napore da oko te ideje ujedini zemlje Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike.

SCO je do sada brojao devet članica – Kinu, Indiju, Iran, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Pakistan i Tadžikistan. U četvrtak se SCO-u pridružila i Bjelorusija kao deseta članica.

Na prošlogodišnjem virtualnom samitu grupa je objavila izjavu u kojoj kritizira, kako je rekla, negativan učinak “jednostranog i neograničenog širenja globalnih proturaketnih odbrambenih sistema određenih zemalja ili grupa zemalja”, ne spominjući direktno širenje NATO-a ni zapadnu vojnu pomoć Ukrajini.

Izvor: Agencije