Vremenski slijed sukoba Izraela s ICC-om u proteklom desetljeću

Ovo je sažetak sukoba između Izraela i ICC-a od 2015. do danas usred rata u Gazi.

Fatou Bensouda se osjećala "lično ugroženom" nakon što ju je Cohen nadzirao i zastrašivao (EPA-EFE/BAS CZERWINSKI)

U martu 2021. tužiteljica Međunarodnog krivičnog  suda (ICC) Fatou Bensouda najavila je početak istrage o navodnim ratnim zločinima Izraela u Palestini.

Kao odgovor, tadašnji šef izraelske obavještajne službe, Yossi Cohen, intenzivirao je tajni rat na sudu koji Izrael vodi otkako se Palestina pridružila ICC-u 2015.

Bensouda se osjećala “lično ugroženom” nakon što ju je Cohen nadzirao i zastrašivao kako bi je pokušao odgovoriti od istraživanja palestinskog slučaja.

Izrael nije potpisnik Rimskog statuta ICC-a, kao ni njegov saveznik Sjedinjene Američke Države, ali ICC-ov nalog za hapšenje mogao bi otežati život njegovim čelnicima.

Od operacija nadzora do javne osude, evo sažetka izraelskih napada na ICC:

 • 7. januara 2015.: Objavljeno je da će Palestina postati država stranka ICC-a, dajući ICC-u nadležnost nad teritorijem. Ovo je završeno 1. aprila 2015.
 • 16. januara 2015.: Tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda otvorila je preliminarno ispitivanje “situacije u Palestini”.
 • 17. januara 2015.: Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je Bensoudinu odluku ocijenivši je kao “apsurdnu”.
 • Februar 2015.: Dva nepoznata muškarca pojavila su se u Bensoudinoj rezidenciji u Hagu i dali joj gotovinu i izraelski telefon, rekavši da je to dar nepoznate Njemice. ICC je zaključio da je to vjerovatno izraelski način da poruči Bensoudi da “zna gdje živi”, navodi se u istraživanju The Guardiana objavljenom 28. maja 2024.
 • 2017. – 2019: Izraelska delegacija, predvođena istaknutim izraelskim advokatom i diplomatom Talom Beckerom, održala je tajne sastanke s ICC-om, osporavajući Bensoudinu nadležnost nad Palestinom u vezi s istragom otvorenom 2015.
 • 20. decembra 2019.: Bensouda je objavila da je preliminarno ispitivanje situacije u Palestini pokazalo “razumnu osnovu” za zaključak da su i Izrael i palestinske naoružane grupe počinile ratne zločine na okupiranom teritoriju i da slučaj ispunjava sve kriterije za otvaranje istrage, prema Rimskom statutu.
 • 2019.-2021.: Tadašnji direktor Mossada, Cohen intenzivirao je napore da uvjeri Bensoudu protiv istrage. Bensouda je službeno otkrila maloj grupi unutar ICC-a da joj je “lično prijećeno”.
 • 2019-2021: Pet izvora upoznatih s Mossadovim aktivnostima reklo je The Guardianu da je špijunska agencija prisluškivala telefonske razgovore između Bensoude i njezinog osoblja i Palestinaca. Izraelski operativci također su hakirali e-poštu palestinskih grupa u kontaktu s ICC-om. Mossad je također dobio povjerljive transkripte snimaka Bensoudinog supruga, gambijsko-marokanskog biznismena.
 • Mart 2020.: Delegacija izraelske vlade navodno je u Washingtonu razgovarala s visokim dužnosnicima SAD-a o “zajedničkoj izraelsko-američkoj borbi” protiv ICC-a.
 • Juni 2020.: Visoki američki dužnosnici rekli su da će nametnuti sankcije dužnosnicima ICC-a, rekavši da imaju neodređene informacije u vezi s “finansijskom korupcijom i malverzacijama na najvišim nivoima ureda tužitelja”.
 • Februar 2021.: Bensouda je odstupila s mjesta tužitelja ICC-a, a Karim Khan preuzeo je tu ulogu.
 • 3. marta 2021.: Bensouda je potvrdila da je ICC pokrenuo istragu o “situaciji u Palestini”.
 • 2. aprila 2021.: Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ukinula je sankcije Bensoudi uvedene tokom predsjedničkog mandata njegovog prethodnika Donalda Trumpa. Međutim, SAD je jasno dao do znanja da se i dalje “snažno ne slaže s radnjama ICC-a” u vezi s Palestinom.
 • 8. aprila 2021.: Netanyahu je rekao da Izrael ne priznaje ovlasti ICC-a da istražuje moguće ratne zločine u Palestini.
 • 30. aprila 2024.: Netanyahu je pozvao “vođe slobodnog svijeta” da se usprotive mogućim nalozima za hapšenje izraelskih dužnosnika od strane ICC-a, prije nego što su zahtjevi za nalogom podneseni.
 • 20. maja 2024.: Istraga pokrenuta 2021. završila je tako što je Bensoudin nasljednik Khan zatražio naloge za hapšenje protiv Netanyahua i izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta zajedno s trojicom čelnika Hamasa: Yahye Sinwara, Mohammeda Diaba Ibrahima al-Masrija i Ismaila Haniyeha. U svojoj izjavi Khan je rekao: “Insistiram da svi pokušaji ometanja, zastrašivanja ili neprimjerenog utjecaja na dužnosnike ovog suda moraju odmah prestati.”
 • 21.maja 2024.: Netanyahu je zahtjeve naloga za hapšenje nazvao “sramotnim pokušajem” miješanja u izraelski rat protiv Gaze.
 • 29. maja 2024.: Netanyahu je rekao da je iznenađen i razočaran Bidenovim odbijanjem da podrži sankcije protiv ICC-a. Rekao je to u intervjuu za Sirius XM's The Morgan Ortagus Show, koji bi trebao biti emitiran 1. juna. Snimke intervjua pribavio je Politico.
Izvor: Al Jazeera