Borrell: Neke države zastrašuju ICC zbog optužnice protiv izraelskih vlasti

Izrael odbacuje da je počinio ratne zločine u Gazi te tvrdi da ICC nema jurisdikciju nad njim.

Borrell je rekao da i druge evropske države razmatraju priznanje Palestine, ne otkrivši koje (EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell rekao je da neke evropske države pokušavaju zastrašiti sudije Međunarodnog krivičnog suda (ICC) zbog optužnice protiv izraelskih čelnika, upozorivši te zemlje da se prestanu „miješati” te da poštuju tu instituciju.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan u ponedjeljak je objavio da je zatražio izdavanje potjernica za izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom, kao i za trojicom dužnosnika Hamasa.

„Tužitelj je samo naveo optužbe, a sud će odlučiti”, rekao je Borrell za špansku državnu televiziju TVE.

„U međuvremenu, tražim od svih, počevši od izraelske i nekih evropskih vlada, da ne zastrašuju sudije”.

„Nemojte im prijetiti, nemojte pokušavati utjecati na njihovu odluku, ponekad prijetnjama i vrlo teškim diskvalifikacijama”, dodao je.

Khan je optužio trojicu čelnika Hamasa za zločine poput pokušaja istrebljenja, otmice i seksualnog nasilja. Netanyahu i Gallant su, također, optuženi za istrebljenje te za izazivanje gladi i namjerne napade na civile.

Izrael odbacuje da je počinio ratne zločine u Gazi te tvrdi da ICC nema jurisdikciju nad njim. Pozvao je države da odbace taj slučaj koji smatra politički motiviranim. Hamas je, također, odbacio optužbe.

Izolacija Izraela

Nekoliko država kritiziralo je odluku ICC-a, uključujući SAD, najbližeg saveznika Izraela koji nije stranka suda. Mađarska je u četvrtak potjernicu proglasila „političkom odlukom” koja diskreditira sud.

Izolacija Izraela u međunarodnoj areni ove se sedmice dodatno povećala odlukom Španije, Norveške i Irske da priznaju nezavisnu palestinsku državu, piše Reuters, a prenosi Hina.

Borrell je rekao da i druge evropske države razmatraju priznanje Palestine, ne otkrivši koje.

Naglasio je i da se kritiziranje Izraela ne smije smatrati antisemitizmom.

„Svaki put kad neko donese odluku podržati palestinsko državotvorstvo, nešto što svi u Evropi podržavaju, reakcija Izraela je to predstaviti antisemitskim napadom”, istaknuo je.

Izvor: Agencije