ICJ odlučuje o zahtjevu za zaustavljanje izraelske ofanzive

Presude Međunarodnog suda pravde, također poznatog kao Svjetski sud, konačne su i obavezujuće, ali su se u prošlosti ignorisale.

Izrael je više puta odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene (Piroschka van de Wouw/Reuters)

Sudije najvišeg suda UN-a odlučit će u petak o zahtjevu Južnoafričke Republike da se naredi Izraelu da zaustavi svoju ofanzivu na Rafah i povuče se iz Gaze, što je dio šireg slučaja kojim se Izrael optužuje za genocid.

Južnoafrički zastupnici zatražili su prošle sedmice od suda da donese tu hitnu mjeru i rekli da se izraelski napadi na grad na jugu Gaze “moraju zaustaviti” kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda, podsjeća Reuters, prenosi Hina.

Presude Međunarodnog suda pravde (ICJ), takođe poznatog kao Svjetski sud, konačne su i obavezujuće, ali su se u prošlosti ignorisale. Sud nema ovlasti provođenja.

Izrael je više puta odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene.

Na sudu je tvrdio da su operacije u Gazi samoodbrana i da su usmjerene na borce Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra prošle godine.

Povećanje diplomatskog pritiska na Izrael

Glasnogovornik Izraelske vlade rekao je u četvrtak da “nijedna sila na Zemlji neće spriječiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi”.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da vojska djeluje “pažljivo i precizno” u Rafahu, gdje su stotine hiljada Palestinaca potražile utočište od izraelskog bombardovanja i operacija na drugim mjestima u palestinskoj enklavi.

Odluka najvišeg suda UN-a protiv Izraela mogla bi povećati diplomatski pritisak na vladu premijera Benjamina Netanyahua.

Nekoliko evropskih država objavilo je u srijedu da će priznati palestinsku državu, a glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC), također sa sjedištem u Hagu, objavio je u ponedjeljak da je podnio zahtjev za naloge za hapšenje protiv Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, kao i čelnika Hamasa.

ICC procesuira pojedince za navodne ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, dok je ICJ najviši sud UN-a za sporove među državama.

Od 7. oktobra ubijeno više od 35.000 Palestinaca

ICJ prethodno nije prihvatio zahtjev Izraela da odbaci cijeli slučaj.

Sud mu je naredio da spriječi djela genocida nad Palestincima i omogući dotok humanitarne pomoći, a pritom nije naredio zaustavljanje vojnih operacija.

Izrael je počeo napad na Gazu nakon što su borci predvođeni Hamasom upali u južni Izrael, ubivši 1200 ljudi i zarobivši više od 250 talaca, prema izraelskim podacima.

Od tada je više od 35.000 Palestinaca ubijeno u ofanzivi, prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze.

Izvor: Agencije