Socijaldemokrati u potpunoj defanzivi na Balkanu

Desnica insistira da narodi trebaju živjeti jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima, što je veliki potencijal za nove tenzije, kaže historičar Dejan Azeski.

Nije socijaldemokratija u krizi samo u Sjevernoj Makedoniji, nego i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori (EPA)

Zašto socijaldemokrati u zemljama nastale raspadom Jugoslavije ne mogu formirati stabilne vlade? Čak kada i dobiju povjerenje glasača, kao u slučaju Sjeverne Makedonije, pokažu se ne tako dobrim izborom.

Premijer Sjeverna Makedonije i čelnik Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev izgubio je lokalne izbore u toj zemlji, uključujući i mjesto gradonačelnika Skoplja, od nacionalističke partije VMRO-DPMNE što bi, prema analitičaru Suadu Misiniju “moglo potaknuti antievropsko raspoloženje ne samo u toj zemlji već i cijeloj regiji Zapadnog Balkana”.

“U smislu vanjske politike su napravili maksimum. Međutim, na unutrašnjem planu nisu uspjeli ispuniti velika obećanja, poput reforme pravosuđa. Mislim da tu leži razlog da je SDSM izgubio dramatičan broj glasova u odnosu na prethodne izbore”, rekao je Misini, što se poklapa sa mišljenjima i više drugih analitičara.

Makedonski novinar i historičar Dejan Azeski ide korak dalje, pa uz katastrofalne greške SDSM-a unutar zemlje uzroke poraza makedonskih socijaldemokrata vidi i u sabotaži samih članova te stranke.

“Formirano je nekoliko nezavisnih listi u ključnim općinama u Sjevernoj Makedoniji, i to je prelomilo […] da SDSM ostvari loše rezultate”, rekao je Azeski.

Povratak VMRO-DPMNE-a

Zaev, koji se smatrao predvodnikom promjene političke paradigme na Zapadnom Balkanu premijer je postao 2017. i počeo voditi Sjevernu Makedoniju na putu prema Evropskoj uniji, pristajući čak dodati geografsku odrednicu imenu zemlje kako bi se riješio nekoliko desetljeća dug spor s Grčkom koja ima pokrajinu Makedonija, te je blokirala evropsku perspektivu Skoplja. Zaev je zemlju uveo i u NATO.

Nacionalistička VMRO-DPMNE izgubila je od Zaeva i njegovog SDSM-a zbog brojnih korupcijskih afera. Njen bivši lider Nikola Gruevski, koji je 10 godina bio na mjestu premijera, pobjegao je nakon toga u Mađarsku kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, a u Budimpešti je dobio zaštitu kontroverznog Viktora Orbana.

No, VMRO-DPMNE se sada ponovo vratio u lokalnu vlast u Sjevernoj Makedoniji, a obećavaju preuzeti i državni nivo. Predsjednik Hristijan Mickoski tvrdi da je osim lokalne vlasti povratio većinu u i makedonskom parlamentu. Opozicione stranke predvođene VMRO-DPMNE-om, u ponedjeljak su podnijele zahtjev za glasanje o povjerenju vladi premijera Zaeva. VMRO-DPMNE tvrdi da je s drugim opozicionim grupacijama osigurao potrebnih 61 ruku u parlamentu, koji broji 120 zastupnika, kako bi se vlada srušila. Dodao je da očekuje da će se parlament sastati najranije u četvrtak.

Nije socijaldemokratija u krizi samo u Sjevernoj Makedoniji. Socijaldemokratska partija (SDP) u Hrvatska izgubila je u posljednjih 15 godina oko 400.000 glasova. U Bosni i Hercegovini Socijaldemokratska partija (SDP BiH) je 2010. godine osvojila više od 284.000 glasova na parlamentarnim izborima i postala vladajuća politička partija u zemlji, ali su već naredne izbore 2014. godine pali na oko 108.000 glasova. Na izborima 2018. vratili su se na nešto više od 150.000 glasova, ali i dalje nedovoljno da bi ušli u vlasti. SDP Bosne i Hercegovine su potresle brojne korupcijske afere. U Srbiji i i Crnoj Gori socijaldemokrati također nemaju značajniju podršku glasača.

Kriza socijaldemokratije

Prema hrvatskom novinaru Robertu Bajrušiju veliki dio socijaldemokratskih partija u Evropi u silaznoj je putanji i to već 10 godina.

SDP se već dugo ‘odnarodio‘”, smatra Bajruši, oslikavajući trenutnu poziciju socijaldemokratije na konkretnom primjeru SDP-a Hrvatske.

“Oni gube birače, i to one birače koji su u najboljim godinama. Istraživanja su pokazala da svega tri posto mlađih od 30 godina je spremno glasati za SDP. Dakle, oni su potpuno izgubili doticaj sa mlađim generacijama. Sva istraživanja pokazuju da su njihovi birači od ‘50 plus godina’. Osim toga, oni su izrazito birokratska partija”.

Prema sociologu Jovi Bakiću, socijaldemokrati su se neoliberalizovali, naročito nakon 1990, pa danas brane interese kapitala i srednjih slojeva.

“Krajnji desničari su iskoristili priliku da se predstave kao prijatelji radnika”, ukazuje Bakić.

Socijaldemokrati se ne uspijevaju prilagoditi ni novim klimatskim trendovima, pa su značajan dio lijevih glasača privukle zelene stranke, kojima je ekologija broj jedan u svim strateškim agendama. Takve političke stranke u svijetu privlače veliki broj mladih ljudi.

Kakve posljedica pada socijaldemokrata Zorana Zaeva u Sjevernoj Makedoniji sada mogu imati po tu zemlju u smislu vanjske politike? Azeski kaže da izabrani gradonačelnici iz desnice odbijaju koristiti ime Sjeverna Makedonija, i radije koriste stari naziv Republika Makedonija. Premda Brisel od ranije odbija otvoriti pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u Uniju zbog problema u samoj EU, čini se da će razlike između Skoplja i Brisela sada biti mnogo veće.

Ovaj historičar opetovano upozorava – problem desnih stranka, općenito, zapravo je u tome što insistiraju da narodi trebaju živjeti jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima, što je veliki potencijal za nove tenzije, naročito na višeetničkom Zapadnom Balkanu.

Izvor: Al Jazeera