UNHCR pozvao SAD da promijeni odluku o ograničenju za tražioce azila

Američki predsjednik Joe Biden uveo je nova ograničenja koja bi većini migranata koji ilegalno pređu južnu granicu SAD-a zabranila da traže azil u zemlji.

Prosječna dnevna hapšenja zbog ilegalnih prelazaka iz Meksika posljednji put su bila ispod 2.500 u januaru 2021. (REUTERS/Jose Luis Gonzalez)

Agencija Ujedinjenih naroda za migracije (UNHCR) izrazila je zabrinutost zbog planova administracije američkog predsjednika Joe Bidenada da uvede nova ograničenja za tražioce azila u Sjedinjenim Američkim Državama i podsjetila da je pravo na azil osnovno pravo.

Biden je rekao da će odmah uvesti značajna ograničenja za migrante koji traže azil na granici između SAD-a i Meksika, dok Bijela kuća pokušava da neutrališe imigraciju kao političko pitanje uoči novembarskih izbora.

Novi zakon zabranjuje migrantima azil kada zvaničnici smatraju da je južna granica sa Meksikom “preplavljena”, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Zakon se razmatra nakon propasti dvostranačkog sporazuma o sigurnosti granica u američkom Kongresu prije nekoliko mjeseci koji je većina republikanskih zastupnika odbacila po nalogu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Osnovno pravo

Bidenova naredba će stupiti na snagu kada broj graničnih prelazaka dosegne 2.500 dnevno, precizirali su visoki zvaničnici administracije.

To znači da bi naredba trebala odmah stupiti na snagu, jer su dnevni prosjeci već sada veći.

UNHCR poziva SAD da “preispita ograničenja koja potkopavaju osnovno pravo na traženje azila”.

Prosječna dnevna hapšenja zbog ilegalnih prelazaka iz Meksika posljednji put su bila ispod 2.500 u januaru 2021. godine, u mjesecu kada je Biden preuzeo dužnost. Zadnji put su pali na 1.500 dnevno u julu 2020. godine, na vrhuncu pandemije korona virusa.

Populističke stranke krajnje desnice od Evrope do SAD-a koriste to pitanje i antimigrantskom retorikom pokušavaju da dobiju glasove na izborima.

Izvor: Agencije