Hoće li dugo očekivani avioni F-16 promijeniti situaciju u Ukrajini

‘Razumljivo, F-16 će biti na meti, ali mi ćemo ih sakriti, opremati i koristiti’, rekao je general pukovnik Ihor Romanenko, bivši zamjenik načelnika Glavnog štaba Ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinski vrh se nada da će dobiti rakete zrak-zrak AIM-120, koje bi mogle obuzdati najveću prednost Rusije na bojnom polju (Getty Images)

Prvi borbeni avioni američke proizvodnje F-16 tek se trebaju pojaviti na nebu iznad Ukrajine, ali već postoji nagrada za njihovo obaranje.

Fores, ruska kompanija koja proizvodi opremu za bušenje nafte, saopćila je da će platiti 15 miliona rubalja, odnosno oko 170.000 dolara, prvom ruskom pilotu koji obori F-16.

Rusija će, također, rasporediti supersonične balističke projektile kako bi uništila F-16 na ukrajinskoj teritoriji. Kijev već planira stacionirati neke od njih u drugim istočnoeuropskim zemljama poput Poljske.

“Razumljivo, oni će biti na meti”, rekao je za Al Jazeeru general pukovnik Ihor Romanenko, bivši zamjenik načelnika Glavnog štaba Ukrajinskih oružanih snaga. “Ali mi ćemo ih sakriti, opremati i koristiti”.

Očekuje se da će prvih desetak primjeraka F-16 stići u Ukrajinu za nekoliko sedmica, nakon što njihovi piloti završe obuku.

Jednomotorna letjelica, također poznata kao Fighting Falcon ili Viper, prikazana je u mnogobrojnim holivudskim akcijskim filmovima i videoigrama.

Na nebu 50 godina

Na nebu je od 1974. godine, a razvijen je nakon rata u Vijetnamu, gdje su sovjetski MiG-ovi nadjačali teže i sporije američke borbene avione.

Proizveden u pogonima Lockheed Martina, F-16 je jedan od najraširenijih borbenih aviona na svijetu koji je nabavilo 20-ak zemalja širom planete.

No, 50 godina nakon svog rođenja i s pojavom novih generacija borbenih aviona, malo je vjerovatno da će promijeniti stanje ​​u rusko-ukrajinskom ratu, kažu posmatrači.

Usisnik zraka motora nalazi se prenisko i može progutati kamenčiće s rupičastih ukrajinskih pista, što također može biti opasno za male točkove aviona. Mnogo veći problem je domet raketa koje bi im Zapad isporučio.

Poput Lego igračke, F-16 može nositi razne projektile ili bombe, ali avioni koje Ukrajina dobija dolaze s veoma malim dodacima.

“Oružje koje trebamo dobiti daju nam na uzici”, rekao je Romanenko.

Rakete će najvjerovatnije imati domet od 120 kilometara – dok ruske rakete mogu letjeti do 300.

“Prilagodite se kako god možete”, rekao je Romanenko. “I zaista ćemo se morati prilagoditi.”

Obuka ukrajinskih pilota trajala je šest mjeseci, što je kratak period za savladavanje osnova letenja, izbjegavanja neprijateljske vatre i borbe s neprijateljskim avionima.

Ukrajinski piloti su, također, trebali englesku obuku – i morali su ponovo prilagoditi svoje navike letenja borbenim avionima sovjetske proizvodnje koji su bili dizajnirani da se suprotstave F-16 i njihovim „rođacima” F-15 – ali nisu bili modelirani prema njima.

Još deseci ukrajinskih pilota proći će sličnu obuku.

“Obuka daje samo osnove, što također nije plus”, rekao je za Al Jazeeru Mihajlo Žirokov, vojni stručnjak iz Černihova na sjeveru Ukrajine.

Zbog toga će se F-16 koristiti “isključivo” kao nosač visokopreciznog oružja, rekao je.

Ovih dana ukrajinske zračne snage imaju precizno navođene bombe američke proizvodnje GBU koje mogu letjeti oko 100 kilometara do svojih ciljeva.

Također koriste Joint Direct Attack Munition komplete koji pretvaraju prosječne “glupe” bombe u precizno navođenu municiju, a dobili su i francuske navođene bombe AASM, rekao je.

Samo jedan ili dva na ukrajinskom tlu

F-16 će presretati ruske krstareće rakete i Heranse, modificirane dronove kamikaze Shaheed razvijene u Iranu, rekao je.

A budući da ruske rakete mogu potencijalno dobaciti do bilo kojeg ukrajinskog aerodroma pogodnog za F-16, Kijev ih može koristiti samo kao “stanice” za dopunu gorivom, rekao je Žirokov.

Ukrajinski vrh se nada da će dobiti rakete zrak-zrak AIM-120, koje bi mogle obuzdati najveću prednost Rusije na bojnom polju.

Prošle godine ruski avioni nisu morali letjeti iznad ukrajinskih položaja jer njihove teške KAB bombe mogu letjeti desecima kilometara kako bi precizno uništile najutvrđenije zgrade.

KAB je postao “čudesno oružje koje donosi rezultate i praktično nema protivmjere”, napisao je u martu Deep State, Telegram kanal povezan s ukrajinskom vojskom. KAB je osigurao preuzimanje Avdijivke i još nekoliko gradova u istočnoj Ukrajini.

Samo jedan ili dva aviona F-16 bit će stacionirana na ukrajinskom tlu kako bi “otjerali” ruske avione koji nose KAB, rekao je njemački vojni analitičar.

Ukrajinci već dugo traže avione F-16 [Matthew Childs / Reuters]

“F-16 je previše dragocjen dar. Premalo ih se daje [Ukrajini] da bi riskirali s njima”, rekao je Nikolaj Mitrohin sa njemačkog Univerziteta u Bremenu za Al Jazeeru. “Vjerovatno neće biti uključeni u direktne borbe s ruskim borbenim avionima, a njihovi dvoboji bit će ograničeni na “ne baš učinkovite” raketne napade”.

F-16 će, također, gađati površinske mete, ali samo s udaljenosti koja onemogućava rusku upotrebu protivzračnih obrambenih kompleksa S-300 i S-400, rekao je.

Nizozemska, Belgija, Danska i Norveška obvezale su se isporučiti ukupno 85 primjeraka aviona F-16 do 2028. budući da će iz Washingtona dobiti daleko naprednije borbene avione F-35.

To je dovoljno za četiri eskadrile, ali je daleko od 120 aviona koje je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tražio od Zapada, kako bi se Kijev suprotstavio sili od 300 ruskih aviona.

‘Dvostruko stariji od svojih pilota’

Ukrajinska ratna avijacija je decenijama bilo zanemarivana i nedovoljno finansirana. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991, Kijev je svoju flotu bombardera iz sovjetske ere predao Moskvi.

Polovina od 16 ruskih bombardera Tu-160 koji mogu nositi 45 tona bombi ili desetak projektila pripadala je Kijevu i “prebačeni” su zajedno sa stotinama projektila kasnih 1990-ih kao plaćanje za moskovski prirodni plin.

“Najmlađi” ukrajinski borbeni avion je Su-27, proizveden 1991. godine, a drugi avioni su često “dvostruko stariji od svojih pilota”, rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Juri Ihnat u televizijskim izjavama 2023. godine.

Kijev ima 50-ak MiG-ova-29 i 20-ak borbenih aviona Suhoj 27 čiji radari s notornim nedostacima imaju mali domet detekcije i Rusi ih lako mogu ometati.

Moskva koristi novije i bolje opremljene MiG-ove i Suhoje, a Ukrajina ih je uništila najmanje desetak na aerodromima u okupiranim regijama ili kopnenom dijelu Rusije.

Kijev je izgubio najmanje 22 svoja MiG-a, ali su Njemačka, Poljska i Slovačka donirale 27 sličnih aviona koji su uglavnom postali izvor rezervnih dijelova.

I dok su zapadne zemlje poput Francuske i Švedske ponudile svoje napredne borbene avione, Washington je tjerao Kijev da prihvati F-16 kako bi osigurao njihovu upotrebu u Ukrajini u narednim decenijama, kažu stručnjaci.

“Ovo je stvar odbrane američkog vojno-industrijskog kompleksa i geopolitičkog utjecaja”, rekao je kijevski analitičar Aleksej Kušč za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera