Izložba Nikole Blagojevića: Omaž umjetnicima regionalne scene

Uspomena na velikane regionalne umjetničke scene nastavlja živjeti kroz emotivnu izložbu portreta fotografa Nikole Blagojevića.

Brojni građani posjetili su izložbu 'Omaž' (Nikola Blagojević)

Izložbom Omaž, koja je otvorena u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, predstavljeno je mnoštvo crno-bijelih portreta velikana regionalne muzičke, glumačke i umjetničke scene.

S uramljenih fotografija postavljenih u galeriji Collegium Artisticum smiješe se Mustafa Nadarević, Đorđe Balašević, Nada Đurevska, Miroslav Ćiro Blažević, Bora Todorović i mnogi drugi.

Autor postavke je sarajevski fotograf i vlasnik multimedijalnog studija Spektroom Nikola Blagojević, koji je na ovaj način obilježio 15 godina djelovanja u BiH i regionu.

Fotografije doajena bh. glumišta Mustafe Nadarevića na izložbi ‘Omaž’ (Nikola Blagojević)

Sama ideja o kreiranju Omaža nastala je prije nekoliko mjeseci, kada je Blagojević tek odlučio obilježiti važan jubilej. Sortirajući fotografije u vrlo bogatom arhivu, shvatio je da posjeduje mnoštvo portreta ljudi koji više nisu među živima, a koji su svojim djelovanjem ostavili veliki trag na umjetničkoj sceni, ali i svima nama.

„Fotografijom se profesionalno bavim od 2008., dakle već 15 godina. U to ne brojim nekoliko godina amaterskog rada. U tim počecima sam kratko radio u inozemstvu, što je priča od koje sam odustao nakon slučajnog susreta s Jovanom Divjakom. Zezao me kako svi mladi odlaze iz Sarajeva i BiH, kako se trebam vratiti… Poslušao sam ga i došao nazad u Sarajevo“, prisjeća se Blagojević.

Dodaje kako mu je zahvalan na savjetu, kao i da je prijateljstvo s Divjakom nastavljeno sve do njegove smrti. Danas u arhivu posjeduje nekoliko njegovih fotografija, a na izložbi je predstavio kadar napravljen u jednom od sarajevskih pozorišta.

Slika legendarne bh. glumice Nade Đurevske na izložbi Omaž (Nikola Blagojević / Ustupljeno Al Jazeeri)

„Na izložbi je predstavljen i portret Đorđa Balaševića, nastao prije više od deset godina na Skenderiji. Dva puta sam imao priliku biti službeni fotograf na njegovim koncertima, pa bismo prilikom njegove posjete Sarajevu zajedno obilazili nekoliko različitih lokacija u gradu. Upoznao sam i Oliveru. Ta Balaševićeva fotografija mi je posebno draga, jer se još uvijek jasno sjećam njegovih šala o tome kako sam sigurno špijun, čim ga pratim s aparatom cijeli dan“, kroz smijeh priča Blagojević te dodaje:

„Da nije bilo promjene organizatora, vjerovatno bih fotografisao i njegov posljednji koncert u Sarajevu. Žao mi je što nisam, posebno zbog činjenice da ne mogu reći ‘Triput sam fotkao Balaša“, govori, referišući na vrlo popularnu pjesmu Triput sam video Tita.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovor nastavlja govoreći kako su i ostala imena čije su fotografije dio postavke jednako važna, kao i da su priče i iskustva koja veže za njih posebni svaki na svoj način.

„Sve ljude koje sam uvrstio u izložbu upoznao sam isključivo kroz posao, osim Nade Đurevske, koja mi je dugo bila komšinica. Bila je divna žena, vrlo staložena i ljubazna. Svi u našoj ulici su je voljeli. Pazili smo kako joj se obraćamo kad je sretnemo i duboko je poštovali, posebno zbog činjenice da je ona uvijek pazila i poštovala sve nas“, emotivno govori.

Blagojević ističe kako je otvorenju postavke prisustvovao veliki broj ljudi.

„Bilo je emotivno, lijepo i neusiljeno. Osim prijatelja i poznanika, na otvorenje su došli i neki ozbiljni fotografi koji su me podržali, pohvalili i dali mi vjetar u leđa za neke nove projekte i uspjehe“, kaže.

(Nikola Blagojević / Ustupljeno Al Jazeeri)

Podvlači kako mu je posebna čast obilježiti važan jubilej na ovaj način, odajući čast ljudima koji su njegovo djelovanje učinili ljepšim i posebnijim.

„Svi su oni velikani, na sve nas su ostavili veliki trag. Moramo ih pamtiti zbog onoga što su bili i zbog utjecaja koji su ostavili na našu scenu. Zadovoljstvo mi je predstaviti ove fotografije iz poštovanja i zadovoljstva što sam ih imao priliku upoznati, provesti određeno vrijeme s njima. Ovo je svojevrsni omaž mojoj karijeri, jer da se nisam bavio ovim poslom, ne bih upoznao toliko sjajnih ljudi. Naposljetku sam na svemu duboko zahvalan i na sve ovo sam veoma ponosan“, govori.

Izložba „Omaž“, koja predstavlja Blagojevićevu šestu karijernu postavku u regionu, bit će otvorena do 12. januara 2024. godine, nakon čega će biti izložena u drugim zemljama regije.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada