‘Upozorili smo vas’: Rusija likuje zbog napada na Ukrajinu

Putinove pristalice pozdravljaju ruske napade širom Ukrajine i pozivaju na još akcija.

Putin ne krije da su raketni napadi na ukrajinske gradove osveta za napad na Krimski most (Reuters)

Dan nakon sedamdesetog rođendana ruskog predsjednika Vladimira Putina, u subotu, eksplozija je oštetila most koji povezuje poluotok Krim sa Rusijom. Vjeruje se da iza eksplozije stoji ukrajinska obavještajna služba.

Kao odgovor, u ponedjeljak se nekolicina projektila obrušila na Ukrajinu – ubivši najmanje 11 ljudi, ranivši desetke i oštetivši infrastrukturu od Lavova na zapadu do Harkova na istoku zemlje.

Putin ne krije da su raketni napadi osveta za napad na most.

“Kijev je svojim postupcima stao na stranu međunarodnih terorističkih grupa, i to najodvratnijih među njima”, rekao je na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti.

“Jednostavno, zločine ove vrste više nije moguće ostaviti bez odgovora”, rekao je. “Na svaki sljedeći sličan događaj odgovor Rusije će biti oštar i u skladu sa prijetnjom s kojom se suočava. U to niko ne treba imati nikakve sumnje.”

Medvedev: Prva epizoda, bit će ih još

Osobe povezane s Kremljom u cijelom ruskom medijskom ekosistemu pohvalile su napade Rusije. Margarita Simonjan, glavna urednica RT-a i redovna stručnjakinja u talk show emisijama, koja je ranije predložila da ciljaju ukrajinsku infrastrukturu, izrazila je svoj stav poslovicama.

“Sedam puta mjeri, jednom reži; ko je žurio, vrat slomio”, napisala je, između ostalog, na Twitteru, poručujući da Rusija možda reagira sporo ali da je njena reakcija, kada do nje dođe, jasna i glasna.

Dmitrij Medvedev, zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši ruski predsjednik, rekao je da su udari koji su u ponedjeljak pogodili Ukrajinu samo početak.

“Ovo je bila prva epizoda. Bit će ih još”, poručio je na Telegramu.

Medvedev je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012. godine, iako je uvriježeno mišljenje da je Putin, koji je u tom periodu bio premijer, vladao iz sjene. Iako se predstavljao kao liberal dok je bio na dužnosti, Medvedev je kasnije pokazao da je bio samo jedan od Putinovih “jastrebova”.

“Ukrajinska država u svojoj trenutnoj konfiguraciji, s nacističkim političkim režimom, predstavljat će stalnu, direktnu i jasnu prijetnju Rusiji”, rekao je Medvedev. “Stoga, osim zaštite našeg naroda i granica naše zemlje, cilj budućih akcija treba biti totalno uništenje političkog režima Ukrajine.”

‘Bježi Zelenski, bježi’

Medvedev nije jedini koji se nada da će Ukrajinu baciti na koljena.

“Ostaje nada da ovo nije jednokratna akcija odmazde, već novi sistem ratovanja koji će biti na snazi sve dok Ukrajina ne prestane funkcionisati”, napisao je Aleksander Kots, ratni dopisnik tabloida Komsomolskaja Pravda na Telegramu.

Kots se nije osvrnuo na ukrajinske civile koji su povrijeđeni u nedavnim napadima, ali je ponovio izjavu guvernera da je u granatiranju regije Belgorod u Rusiji ubijena jedna žena.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, bliski saveznik Vladimira Putina, obratio se lično ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

“Osam godina ste mogli bombardovati civile, uništavati infrastrukturu u Donjecku i Lugansku, granatirati nuklearne elektrane, dizati u zrak mostove i gađati važne objekte, a sada kad vam se to ‘obilo’ o glavu, odjednom niko drugi to ne smije raditi”, napisao je u podrugljivoj objavi na Telegramu.

Kadirov se referirao na sukob ukrajinske vlade sa separatističkim narodnim republikama Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija, a koji traje od 2014. godine, kao i tvrdnju Moskve da je Ukrajina ciljala nuklearnu elektranu Zaporožje.

“Upozorili smo te Zelenski da Rusija još nije ni počela, prema tome prestani se naivno žaliti i bježi prije nego te uhvatimo”, rekao je. “Bježi, Zelenski, bježi, ne osvrćući se na Zapad.”

Kadirov, koji je kritikovao Moskvu da ne napreduje dovoljno snažno, dodao je da je sada “u potpunosti zadovoljan specijalnom vojnom operacijom”.

Poziranje ispred panorame Kijeva u plamenu

Evgeni Podubni, reporter televizijskih kanala Russia-24 i Russia-1, objavio je fotografiju na kojoj nekoliko muškaraca i žena, očito njegovih Telegram pretplatnika, veselo pozira ispred panorame Kijeva u plamenu.

“Prijavljeno je da je pogođena termoelektrana Burštinska u regiji Ivano-Frankivsk. Riječ je o stanici koja električnom energijom opskrbljuje zapadne gradove Ukrajine, kao i Mađarsku, Slovačku i Rumuniju,” obavijestio je svoje čitaoce u drugoj objavi, prije nego što je podijelio i svoje lično mišljenje: “Da, postoji nada da ovo nisu samo napadi na objekte kijevskog režima, već operacija koja će, između ostalog, značajno smanjiti potencijal neprijateljske protuzračne odbrane i zračnih snaga.”

Nezavisni ruski mediji bili su dosta manje optimistični u vezi sa ovim događajima.

“Putin je rekao da je ovo ‘masivni napad preciznim oružjem’ – pogledajte šta je bio cilj tog ‘preciznog oružja’”, naslov je Meduze, nezavisne web-stranice sa sjedištem u Latviji, objavljen uz galeriju fotografijama koje prikazuje tijela, ranjene, vatrogasce koji pretražuju ruševine te oštećenja kuća, pješačkih zona i parkova.

“Svrha napada na Kijev i druge gradove je uvjeriti one koji podržavaju Putina da je snaga Kremlja i Ministarstva odbrane, nakon što je most dignut u zrak, i dalje velika”, napisao je na Twitteru Dmitri Kolezev, urednik nezavisne web-stranice Republic.

Izvor: Al Jazeera