Erdogan pod svoju nadležnost stavio Ured za migracije: Posljedice za Arape i strance?

Generalna direkcija za upravljanje migracijama Republike Turske provodi turske politike i strategije po pitanju migracija i obavlja zadatke koji se tiču ulaska, izlaska ili deportacije stranaca.

Erdogan je, također, izjavio da Turska ne može sama podnositi teret ilegalnih migranata (EPA)

Osobe nastanjene u Turskoj koje dolaze iz arapskih i drugih država dočekale su sa zadovoljstvom odluku predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da Upravu za migracije Turske stavi pod nadležnost Predsjedništva Republike. Jedan broj njih, koji su iznijeli svoje stavove za Al Jazeeru, smatra da prebacivanje Uprave koja se bavi njihovim pitanjima pod direktnu nadležnost predsjednika doprinosi olakšavanju i ubrzanju rješavanja njihovih problema i dobijanja boravka u Turskoj bez potrebe za birokratskim procedurama koje su trenutno na snazi. Također, smatraju da takva odluka garantira učinkovito i brzo djelovanje na imigracijskim pitanjima. Time se nameće pitanje kakve su posljedice ove odluke na izbjeglice i imigracijska pitanja? Hoće li ona zaista biti korisna za strance?

Predsjednik Erdogan je na konferenciji za novinare, koju je održao nakon što je predsjedavao sastankom Vlade u turskoj prijestolnici, Ankari, najavio da će podići status Uprave za migracije i da nadležnost nad njom preuzima Predsjedništvo Republike, te joj se dodjeljuje oznaka “predsjedništvo”.

Erdogan je, također, izjavio da Turska ne može sama podnositi teret ilegalnih migranata, napominjući da je njegova zemlja spriječila dva miliona i 350 hiljada ljudi da ilegalno pređu granice Turske u posljednjih pet godina. Istakao je da cilj ovih migranata nije da ostanu u Turskoj, već da nastave dalje prema Evropi, a možda i drugim mjestima.

Ured za migracije

Generalna direkcija za upravljanje migracijama u Turskoj osnovana je 2013. godine u skladu sa Zakonom o “Strancima i međunarodnoj zaštiti”. Direkcija, koja se na turskom naziva GÖÇ İDARESİ, odnosno ”Ured za migracije”, ranije je bila u sastavu Ministarstva unutarašnjih poslova prije nego što je posljednjom odlukom prebačena na Predsjedništvo Republike.

Uredu za migracije u Turskoj povjereno je provođenje turskih politika i strategija vezanih za pitanje migracija, te obavljanje zadataka koji se tiču ulaska, izlaska ili deportacije stranaca, međunarodne zaštite i privremene zaštite Sirijaca, te zaštite žrtava trgovine ljudima.

Ured za migracije se nalazi u svakoj od 81 turske pokrajine, a veće pokrajine imaju više takvih ureda zavisno od potrebe.

Uredi za migracije u Turskoj imaju prevodioce za arapski i nekoliko drugih jezika, što olakšava rad sa stranacima i rješavanje njihovih problema, prije svega dobijanja boravišne dozvole, obavljanje razgovora, ažuriranje podataka i druge zadatke koji su povjereni Uredu za migracije u Turskoj.

Turski zakon je definirao niz zadataka i nadležnosti koje su povjerene Uredu za migracije, uključujući sljedeće:

·      Sprovođenje studija o migraciji, modernizacija turskog zakonodavstva i zakona, unapređenje kapaciteta administrativnih institucija za migracije, te praćenje i koordinacija provedbe programa koje je tursko predsjedništvo uspostavilo za migrante ili osobe koje imaju boravak u Turskoj.

·      Obavljanje svih aktivnosti i radnji koje se tiču pitanja migranata i rezidenata u Turskoj koji podliježu zakonima o privremenom i boravku zasnovanom na međunarodnom ugovoru.

·      Rad s osobama bez državljanstva s prebivalištem u Turskoj, rješavanje njihovih pitanja i pravnog statusa.

·      Implementacija svih zakona o privremenoj zaštiti i zakona za sirijske državljane u Turskoj prema ovoj tački.

·      Koordinacija između međunarodnih i lokalnih humanitarnih agencija i organizacija za borbu protiv ilegalne imigracije, te praćenje provedbe mjera koje su te agencije i organizacije usvojile.

·      Implementacija međunarodnih konvencija i domaćih zakona o migrantima i izbjeglicama u Turskoj.

Ured za migracije u svim turskim pokrajinama obavlja zadatke izdavanja boravišnih dozvola strancima, prije svega dozvola za turistički boravak, boravak u svrhu rada, studiranja i spajanja porodice te boravak na osnovu vlasništva nad nekretninom.

Uredi za migracije također obavljaju poslove obnavljanja dozvola za boravak ili odbijanja zahtjeva za obnavljanje, promjene vrste boravišnih dozvola, kao i ažuriranje podataka o stranim rezidentima.

Ured za migraciju u Turskoj odgovoran je za brigu o svim pravnim pitanjima Sirijaca koji su potražili utočište u Turskoj nakon 2011. godine i nalaze se pod privremenom zaštitom u toj zemlji.

Među tim zadacima su vađenje dokumenata o privremenoj zaštitni, ažuriranje podataka o rezidentima pod ovom stavkom, organiziranje dobrovoljnog povratka u sigurna područja u Siriji i donošenje odluka o ukidanju privremene zaštite onima koji počine zločine u Turskoj ili za koje se dokaže da su povezani s terorističkim organizacijama ili da su napustili Tursku preko zvaničnih graničnih prelaza na zakonit način.

Vezano za različite vrste boravišnih dozvola u Turskoj, statistički podaci koje je objavio Ured za migracije u Turskoj za 2019. pokazuju sljedeće:

·      Kratkotrajni boravak (turistički boravak, liječenje ili posjedovanje nekretnine) izdato je 813.334 dozvola

·      Boravak u svrhe studiranja (studijski boravak): 90.832 boravišne dozvole

·      Dozvole za boravak člana porodice: 76 077

·      Radne dozvole: 67 023

·      Ostale vrste boravišnih dozvola: 53 764.

Prednosti ovakve odluke

Prema riječima stručnjaka, Ured za migracije postat će učinkovitiji u provedbi politika i strategija vezanih za migracije koje osiguravaju koordinaciju između institucija i organizacija koje se bave migracijskim pitanjima unutar zemlje, osiguravajući učinkovitiji i sveobuhvatniji odgovor te brzo izvršavanje zadataka.

Turski mediji su nedavno objavili vijest da je Uprava za migracije prenijela podatke o 5,5 miliona stranaca u turski sistem podataka, što je, čini se, prva procedura u procesu prebacivanja nadležnosti nad Upravom za migracije. Prema Anadolu Agency, još uvijek je u toku rad na posebnoj uredbi o restrukturiranju Ureda za migracije koji će djelovati pod nadzorom predsjedništva.

Recep Ozdemir, direktor ureda za pružanje usluga strancima, objasnio je razlike do kojih će doći u Uredu za migracije Turske nakon njegove transformacije u ”Predsjedništvo za migracije”. Kaže da će ove promjene pomoći u smanjenju birokratije koja trenutno postoji u Uredu za migracije, zbog većih ovlasti i povećanja budžeta što će imati direktni utjecaj na kvalitet usluga i pomoći će da se poveća broj zaposlenih, a time i garantirati ubrzanje procedura.

Ozdemir je rekao za Al Jazeeru da stavljanje Ureda za migracije pod nadležnost Predsjedništva znači njegovo direktno povezivanje s predsjednikom, koji će sada biti njegova briga, umjesto toga da odgovornost bude na osobi povezanoj sa zamjenikom ministra unutrašnjih poslova. Time zauzima prvo mjesto na ljestvici prioriteta, umjesto trećeg.

Istakao je da direktor Ureda za migracije sada jednako važan i ima isti rang u protokolu kao i načelnik Generalštaba, šef obavještajne službe, šef Uprave za odbrambenu industriju i predsjednik Uprave za vjerske poslove.

Turska je primila više od pet miliona izbjeglica različitih nacionalnosti, uključujući 3,6 miliona Sirijaca, stotine hiljada afganistanskih, iračkih i egipatskih izbjeglica, kao i drugih arapskih i afričkih nacionalnosti.

Izvor: Al Jazeera