Priča o politici i znanosti: Trump jedno, stručnjaci drugo

Trump kaže da nikada nije čuo za Ricka Brighta, liječnika koji je vodio državnu agenciju za razvijanje cjepiva protiv korona virusa (EPA)

U posljednjem tjednu izgubljeno 4,4 milijuna radnih mjesta. To znači da oko 26 milijuna Amerikanaca traži posao kojeg su izgubili u kratkom period od samo pet tjedana. Pet tjedana teških po američku ekonomiju zbog pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama bilo je dovoljno da se izbrišu sva radna mjesta koja su otvorena u posljednjih 11 godina.

Nakon što je Senat u utorak usvojio prijedlog da odvoji novih 484 milijarde dolara za malu privredu, očekuje se da bi to isto mogli učiniti zakonodavci u Zastupničkom domu.

Riječ je o dodatku financijskom podsticaju vrijednom 2,2 bilijuna dolara. U tom je paketu bilo predviđeno 350 milijardi dolara zajmova za vlasnike manjih poduzeća, ali je taj novac bio potrošen za nekoliko dana. Razlog – dio novca je otišao na račune velikih kompanija umjesto na račune malih biznisa.

Kratka priča o politici i znanosti

Na posljednjoj konferenciji za novinare održanoj u Bijeloj kući predsjednik Trump je rekao da postoje “izgledi da na jesen nećemo imati COVID-19.”

Na istom susretu s novinarima, doktor Anthony Fauci, vodeći američki infektolog je rekao: ”Definitvno ćemo imati COVID-19 na jesen.”

Duža priča o politici i znanosti

Liječnik koji je vodio državnu agenciju za razvijanje cjepiva protiv korona virusa uklonjen s te pozicije zato što je osporavao korištenje lijeka kojeg promovira predsjednik Trump.

Doktor Rick Bright je, u pismenom priopćenju, rekao da je njegovo uklanjanje odgovor na njegovo insistiranje da američka vlada investira milijarde dolara u razvijanje znanstveno provjerenog rješenja, a ne u lijekove, cjepiva ili tehnologije koje nemaju znanstvenu vrijednost. Priopćenje je izravno ciljano na stalno Trumpovo promoviranje lijeka Hidroksiklorokina.

Doktor Bright je također priopćio da je odlučio javno govoriti “zato što borbu protiv smrtnosnog virusa, trebaju predvoditi znanost, a ne politika ili kronizam.

Upitan da prokomentira uklanjanje doktora Brighta, predsjednik Trump je rekao da nikada nije čuo za njega.

Predsjednik i Guverner

Predsjednik Trump je u srijedu navečer rekao da se “jako ne slaže” s odlukom guvernera savezne države Georgia, Briana Kempa, da dozvoli otvaranje frizerskih salona, teretana i sličnih servisnih usluga, počevši od petka. “U isto vrijeme on mora učiniti što on misli da je u redu. Ja želim da on učini ono što misli on da je u redu. Ali, ne slažem se s njim oko toga što radi.”

Do ove Trumpove izjave je došlo samo dan nakon što je odao priznanje tom istom guverneru riječima “Guverner Kemp je sposoban čovjek koji zna što radi!”

Uglavnom, Kemp je na kraju poručio da neće odustati. Ostaje pitanje zbog čega je Trump promjenio svoje mišljenje o potezima guvernera Kempa? Možda zato što ne želi snositi nikakvu odgovornost ako se u Georgiji zaraza počne širiti nakon ranog otvaranja ekonomije, iako Donald Trump, istodobno, podržava zahtijeve prosvjednika koji traže da što to prije počne ekonomsko otvaranje.

Korona virus u New Yorku ranije nego se mislilo?

U vrijeme kada je u New Yorku, 1.ožujka, zvanično potvrdjen prvi slučaj oboljenja od korona virusa, virus se neprimjećen širio gradom – tvrde istraživači sa  sveučilišta Northeastern.

Čak i počekom veljače, kada je svijet bio fokusiran na Kinu, virus se širio zarazu posvuda u Sjedinjenim Državama, navodi se u istom istraživanju.

Bronx Zoo – zaraženi tigrovi

Sve je počelo s jednim uposlenikom u Zoološkom vrtu u njujorškoj općini Bronx koji nije pokazivao nikakve simptome. On je prenio virus na četvorogodišnju tigricu Nadiu krajem ožujka, koja je bila vidljivo bolesna. Sada je zaraženo pet tigrova i tri lava u tom najvećem američkom zoološkom vrtu.

Izvor: Al Jazeera