‘Seoska’ solarna energija grije Goražde

U naselju Rešetnica Azem Bujak gradi veliku solarnu elektranu (Al Jazeera)

Piše: Elma Geca

Da je Bosna i Hercegovina zemlja sa ogromnim potencijalima u oblasti proizvodnje solarne energije, slažu se brojni stručnjaci, saglasni i u činjenici da je ovaj potencijal nedovoljno iskorišten. Nakon što je, u nedostatku zakonske regulative, prije nekoliko godina donesena Uredba o korištenju obnovljivih izvora energije kojom je regulisana ova oblast, u posljednje vrijeme primjetan je veći interes za korištenje ove vrste energije.

Šansu je prepoznao i uspješni privrednik, Goraždanin Azem Bujak, vlasnik “Bahen gradnje” iz Sarajeva, koji je u rodnom selu Bujaci prije dvije godine, uz investiciju oko pola miliona maraka, izgradio prvu solarnu elektranu u ovom dijelu BIH, čime se Goražde svrstalo u rijetke gradove koji koriste ovaj vid proizvodnje električne energije za domaćinstva.

„Na ideju sam došao na osnovu iskustava koje sam stekao radom u Njemačkoj i tamo sam to prvi put vidio. Usvajanjem Uredbe omogućene su takve investicije i krenuo sam u ovaj projekat u rodnom kraju, kojem se na neki način želim odužiti. Prva elektrana puštena je u rad u maju 2013. godine i obzirom da smo u sistemu Elektroprivrede, već se snabdijeva 70 do 80 domaćinstava, a efektima sam prezadovoljan. Prednost ovakvog vida proizvodnje električne energije je i što nema štete za okoliš“, kaže Bujak, koji je prepoznao dobru poslovnu priliku i odlučio nastaviti sa investicijama u ovoj oblasti.

Gradnja nove elektrane

Samo kilometar dalje od prve elektrane, u naselju Rešetnica, Azem je kupio zemljište i počeo realizovati još jedan, mnogo veći projekat, vodeći računa da zemljište ima dobru osunčanost koja pruža mogućnost boljeg prikupljanja energije, te pribavio potrebnu dokumentaciju. Na površini od 11.500 metara kvadratnih trenutno se gradi jedna od najvećih solarnih elektrana na Balkanu.

„Vrijednost ove investicije je tri miliona konvertibilnih maraka i sve procjene govore da će ovo biti jedna od najvećih elektrana na Balkanu, koja bi godišnje trebala proizvoditi jedan gigavat električne energije i snabdijevati oko 400 domaćinstava. Ide nam u prilog lijepo vrijeme, pa je trećina građevinsko-zanatskih radova već završena, ali tek kada postavimo 3.200 panela na ovom prostoru – to će biti puno drugačije“, pojašnjava ovaj uspješni privrednik, koji je sa ovom investicijom želio doprinijeti daljem razvoju ovog dijela BIH.

„Drago mi je što je to korisno i za ovu lokalnu zajednicu, jer ovo je moj rodni kraj, emocije mi prorade. Nakon izgradnje ove elektrane, neću stati sa investicijama“, ističe.

Izgradnja jedne od najvećih solarnih elektrana na Balkanu trebala bi biti završena do polovine naredne godine, a prema riječima Bujaka, povrat investicija očekuje se u narednih sedam do osam godina.

Prilikom nedavne posjete jednom od najvećih gradilišta u BiH, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije,  zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, obećali su podršku i ocijenili da ovaj projekat predstavlja veliki značaj prvenstveno zbog činjenice da je riječ o obnovljivim izvorima energije, te da će elektrana godišnje proizvoditi više od milion kilovat sati električne energije, što će značiti i unaprjeđenje elektroenergetske mreže u ovom dijelu BiH.

Izvor: Al Jazeera