Al Jazeera osuđuje odluku Izraela o zatvaranju njenih lokalnih ureda

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua jednoglasno je izglasao zatvaranje Al Jazeere u Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je odluku svoje vlade da zatvori TV Al Jazeera (Naseem Zeitoon / Reuters)

Medijska mreža Al Jazeera osudila je odluku Izraelske vlade o zatvaranju njenih ureda, opisujući je kao “kriminalan čin” i upozoravajući da je gušenje slobode medija protivno “međunarodnom i humanitarnom pravu”.

“Medijska mreža Al Jazeera oštro osuđuje ovaj zločinački čin kojim se krše ljudska prava i osnovno pravo na pristup informacijama. Al Jazeera ističe svoje pravo da izvještava i informiše ljude širom svijeta”, navela je mreža u saopćenju objavljenom u nedjelju.

Mreža odbacuje optužbe

“Izraelsko kontinuirano gušenje slobode medija, koje vidimo kao pokušaj da prikriju svoje djelovanje u Pojasu Gaze, u suprotnosti je s međunarodnim i humanitarnim pravom. Izraelsko direktno ciljanje i ubijanje novinara, hapšenja, zastrašivanja i prijetnje neće odvratiti Al Jazeeru od njene obaveze izvještavanja, dok je više od 140 palestinskih novinara ubijeno od početka rata u Gazi.”

“Mreža oštro odbacuje optužbe izraelskih vlasti koje sugeriraju da su prekršeni profesionalni medijski standardi. Ponovno potvrđuje nepokolebljivu predanost vrijednostima koje utjelovljuju novinarski Etički kodeks”, navedeno je u saopćenju.

Saopćenje je objavljeno nakon što je Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua jednoglasno izglasao zatvaranje Ureda Al Jazeere u Izraelu, nekoliko sedmica nakon što je Izraelski parlament usvojio zakon koji nalaže privremeno zatvaranje stranih emitera koji se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Netanyahu je odluku objavio na društvenoj mreži X.

“Vlada na čijem sam čelu jednoglasno je odlučila: Huškački kanal Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu”, napisao je na hebrejskom.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi napisao je na društvenoj mreži X da će odluka o zatvaranju Al Jazeere odmah stupiti na snagu.

Karhi je naveo da je naredio zapljenu Al Jazeerine opreme za emitovanje “koja se koristi za isporuku sadržaja”, uključujući kamere, mikrofone, servere i prijenosna računala, kao i opremu za bežični prijenos i neke mobilne telefone.

Policija je u nedjelju izvršila raciju u prostorijama Al Jazeere u okupiranom Istočnom Jerusalemu, a satelitski i kablovski operateri isključili su njeno emitovanje.

Umjesto Al Jazeerinog signala, putem satelitskih operatera emitovane su poruke da je “u skladu s odlukom Vlade emitovanje Al Jazeere obustavljeno u Izraelu”.

Odluka Izraela je kulminacija dugogodišnjeg sporenja s Al Jazeerom. Također, predstavlja prijetnju povećanja napetosti s Katarom koji finansira ovu medijsku mrežu u trenutku kada Doha ima ključnu ulogu u posredničkim naporima da se zaustavi rat u Gazi.

Izrael već dugo ima loš odnos s Al Jazeerom, optužujući je za pristrasnost i saradnju s Hamasom. Mreža sa sjedištem u Kataru više je puta odbacila optužbe.

‘Strašno’

Al Jazeera je među rijetkim međunarodnim medijima koji je prisutan u Gazi tokom cijelog rata, prenoseći krvave scene zračnih napada i pretrpanih bolnica te optužujući Izrael za masakre.

Organizacije za slobodu medija osudile su odluku Izraela da zatvori Al Jazeerine urede.

Tim Dawson, zamjenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara, rekao je za Al Jazeeru iz Londona da je to “krajnje neprijateljska i smiješna odluka”.

“Zatvaranje medija, zatvaranje televizijskih stanica je nešto što rade despoti”, rekao je.

“Izrael se mnogo trudi da se predstavi kao demokratija, a ideja da jednostavno zatvori međunarodnu televizijsku kuću značajnog ugleda je užasna”, dodao je Dawson.

Politički analitičar Nour Odeh upozorio je da bi u budućnosti i druge medijske organizacije mogle postati meta.

“Trebamo biti zabrinuti”, rekao je.

“Ovdje nije riječ samo o Al Jazeeri… Mislim da je ovo prijetnja mnogim organizacijama. Možda čak i nekolicini izraelskih novinskih organizacija koje su bile kritične prema ratu.”

Izvor: Al Jazeera