Al Jazeera osudila novi izraelski zakon i odbacila Netanyahuove ‘laži’

Medijska mreža osuđuje ‘klevetničke optužbe’ izraelskog premijera, tvrdeći da potiču nesigurnost njenih novinara širom svijeta.

Al Jazeera je osudila novi izraelski zakon koji bi mogao onemogućiti njeno poslovanje u Izraelu (Al Jazeera)

Al Jazeera je osudila novi izraelski zakon koji bi mogao onemogućiti njen rad u Izraelu i saopćila da “laži” koje širi premijer Benjamin Netanyahu potiču nesigurnost novinara te medijske mreže širom svijeta.

Dok se izraelski rat protiv Gaze bliži šestom mjesecu, izraelski parlament Kneset je u ponedjeljak velikom većinom podržao zakon koji dopušta vladi da naredi zatvaranje stranih mreža koje rade u Izraelu i zaplijeni njihovu opremu ako se smatra da sadržaj nanosi “štetu sigurnosti države”.

Nakon glasanja Netanyahu je na X-u rekao da namjerava poduzeti trenutnu akciju kako bi zaustavio aktivnosti Al Jazeere u Izraelu, optužujući mrežu za “aktivno” sudjelovanje u Hamasovom napadu 7. oktobra i huškanje protiv izraelskih vojnika.

Medijska mreža Al Jazeera osudila je Netanyahuovu “bjesomučnu kampanju” kao “opasne” i “smiješne” laži.

“Netanyahu nije mogao pronaći nikakva opravdanja koja bi ponudio svijetu za svoje stalne napade na Al Jazeeru i slobodu štampe, osim za iznošenje novih laži i zapaljivih kleveta protiv mreže i prava njenih zaposlenika.”

Netanyahuove ‘zapaljive klevete’

U svom saopćenju medijska organizacija sa sjedištem u Kataru je, također, optužila Netanyahua za “zapaljive klevete protiv mreže i prava njenih zaposlenika”.

“Al Jazeera ponavlja da nas takve klevetničke optužbe neće odvratiti od nastavka našeg hrabrog i profesionalnog izvještavanja, te zadržava pravo poduzeti svaki pravni korak”, saopćila je, dodajući da smatra izraelskog premijera odgovornim za sigurnost svog osoblja i prostorija širom svijeta “u svjetlu njegovog poticanja i lažnih optužbi izrečenih na sramotan način”.

Mreža je, također, saopćila da je zakon, koji Izrael forsira od početka svog gotovo šestomjesečnog rata protiv Gaze, bio “dio niza sistematskih izraelskih napada da se ušutka Al Jazeera”.

Navodi se ubistvo dopisnice Shireen Abu Akleh 2022. dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali i ubistvo novinara Samera Abudaqe i Hamze Dahdouha tokom rata u Gazi kao i “namjerno gađanje niza novinara Al Jazeere i članova njihovih porodica te hapšenja i zastrašivanja dopisnika s terena”.

‘Nevjerovatno zabrinjavajući potez’

Jodie Ginsberg, glavna izvršna direktorica Odbora za zaštitu novinara (CPJ), rekla je da je donošenje zakona “nevjerojatno zabrinjavajući potez”.

“To je još jedan primjer gušenja slobode štampe koje Izraelska vlada želi primijeniti”, rekla je Ginsberg za Al Jazeeru.

“Već smo vidjeli ovakav jezik Netanyahua i izraelskih zvaničnika, u kojem novinare pokušavaju prikazati kao teroriste, kao kriminalce”, rekla je Ginsberg, komentirajući premijerove izjave. “Ovo nije ništa novo.”

CPJ je saopćio da je dokumentirao ubistvo najmanje 95 novinara od početka rata.

Masovne demonstracije

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da bi potez Izraela da zatvori Al Jazeeru bio “zabrinjavajući”.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju izuzetno važan rad novinara širom svijeta, a to uključuje i one koji izvještavaju o sukobu u Gazi”, rekla je Jean-Pierre novinarima.

Zakon je usvojen dok se Netanyahu suočava s masovnim demonstracijama zbog načina na koji je vodio rat u Gazi i sigurnosnih propusta koji nisu otkrili napade predvođene Hamasom na južni Izrael. Najmanje 1.139 ljudi je ubijeno u tim napadima, a blizu 250 zarobljenika je odvedeno u Gazu, prema navodima izraelskih vlasti.

U izraelskom napadu na Gazu ubijeno je najmanje 32.916 ljudi, većinom djece i žena, prema izvještaju zdravstvenih zvaničnika na području pod opsadom.

Izvor: Al Jazeera