Netanyahuova vlada izglasala zatvaranje Al Jazeere u Izraelu

Reuters izvještava da je kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua jednoglasno izglasao zatvaranje Al Jazeere u Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je odluku svoje vlade da zatvori TV Al Jazeera [File: Naseem Zeitoon/Reuters]

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je odluku svoje vlade da zatvori TV Al Jazeera.

“Vlada na čijem sam čelu jednoglasno je odlučila: Huškački kanal Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu”, objavio je na X.

Izraelski list Haaretz javio je da je izraelska vlada jednoglasno izglasala zatvaranje Al Jazeere u Izraelu.

Novinska agencija Reuters također je izvijestila da je izraelska vlada odlučila zatvoriti Al Jazeeru.

Jednoglasna odluka

Reuters izvještava da je kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua jednoglasno izglasao zatvaranje Al Jazeere u Izraelu, prema saopćenju vlade u kojem se ne navodi kada bi odluka mogla stupiti na snagu.

Glasanje u vladi uslijedilo je nakon što je izraelski parlament usvojio zakon kojim se u Izraelu dopušta privremeno zatvaranje stranih televizijskih kuća koje se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti tokom rata protiv Gaze.

Ova odluka eskalira dugogodišnje neprijateljstvo Izraela protiv Al Jazeere.

Također prijeti povećanjem napetosti s Katarom, koji financira medijsku mrežu, u vrijeme kada Doha igra ključnu ulogu u posredničkim naporima da se zaustavi rat u Gazi.

Izrael je dugo imao loš odnos s Al Jazeerom, optužujući je za pristranost prema i saradnju s Hamasom.

Mreža sa sjedištem u Kataru više je puta odbacila optužbe.

Medij koji je ostao u Gazi

Al Jazeera je jedan od rijetkih međunarodnih medija koji je ostao u Gazi tokom cijelog rata, prenoseći krvave scene zračnih napada i prenapučenih bolnica, te optužujući Izrael za masakre.

Prošlog mjeseca Netanyahu je obećao da će “odmah djelovati kako bi zaustavio” Al Jazeeru u Izraelu nakon što je parlament odobrio zakon koji višim ministrima daje ovlasti da zatvore strane novinske mreže koje se smatraju sigurnosnim rizikom.

“Al Jazeera je naštetila sigurnosti Izraela, aktivno je sudjelovala u masakru 7. oktobra i huškala je protiv izraelskih vojnika”, objavio je Netanyahu na X.

Mreža je optužila Netanyahua za “huškanje” i saopćila da izraelskog čelnika smatra “odgovornim za sigurnost svog osoblja i prostorija mreže širom svijeta, nakon njegovog hiškanja i širenja lažne optužbe na sramotan način”.

Izvor: Al Jazeera i agencije