Nova prijetnja: Al Jazeera nije prvi put meta Izraela

Netanyahu je u više navrata pozivao na zatvaranje Al Jazeere u Izraelu, a izraelska vojska je napadala i ubijala naše novinare u Palestini.

Al Jazeera je osudila novi izraelski zakon koji bi mogao zatvoriti njeno poslovanje u Izraelu (Al Jazeera)

Izraelski parlament je u ponedjeljak usvojio zakon koji omogućava privremeno zatvaranje ureda stranih medija u Izraelu, uključujući, i možda ponajprije, Al Jazeeru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u više navrata je izjavio kako namjerava zatvoriti Al Jazeeru u Izraelu.

Ovaj zakon dozvoljava zatvaranje ureda stranih medija do 45 dana, što se može produžiti, i bit će na snazi do kraja jula ili završetka većih vojnih operacija u Gazi.

Zakon isto tako dozvoljava konfiskovanje novinarske opreme ako se smatra da predstavlja “štetu za sigurnost države”.

“Al Jazeera je nanijela štetu izraelskoj sigurnosti, aktivno je učestvovala u masakru 7. oktobra i podsticala na djelovanje protiv izraelskih vojnika”, napisao je Netanyahu na platformi X u ponedjeljak.

“Namjeravam smjesta djelovati u skladu s novim zakonom kako bih zaustavio aktivnosti ovog kanala.”

Netanyahuovi komentari i prijetnje najnoviji su u nizu izraelskih napada na Al Jazeeru.

Je li Izrael ranije prijetio da će zatvoriti Al Jazeeru?

Netanyahu je 26. jula 2017. zaprijetio da će zatvoriti ured Al Jazeere u Jerusalemu.

Netanyahuova objava došla je u vrijeme značajnih sukoba u vezi s džamijom Al-Aqsa između izraelskih vlasti i Palestinaca.

Prije toga, 12. marta 2008, Ured za medije Izraelske vlade sankcionisao je osoblje Al Jazeere u Izraelu nakon što je televizija Al Jazeera izvještavala o slavlju nakon puštanja Samira Kuntara iz izraelskog zatvora. Kuntar, član libanskih Druza, Palestinskog oslobodilačkog fronta i Hezbollaha, bio je osuđen za ubistvo, pokušaj ubistva i otmicu.

Je li Izrael napadao urede Al Jazeere izvan Izraela?

Dana 15. maja 2021. toranj Al-Jalaa u gradu Gazi, u kojem su bili smješteni uredi Al Jazeere i The Associated Pressa, kao i brojni stanovi, uništio je izraelski projektil.

To se desilo tokom izraelskog napada na Gazu punog obima koji se dogodio između 10. i 21. maja 2021.

Je li Izrael naudio novinarima Al Jazeere?

Najnoviji slučaj se desio 18. marta 2024. kada je dopisnik Al Jazeere Arabic Ismail al-Ghoul držan u pritvoru 12 sati i kada su ga izraelske snage pretukle u bolnici Al-Shifa u gradu Gazi. Izraelske snage su uništile i njegovu opremu.

Ranije, tokom aktuelnog izraelskog rata u Gazi, 13. februara 2024, dopisnik Al Jazeere Arabic Ismail Abu Omar i njegov snimatelj Ahmad Matar ranjeni su u izraelskom napadu sjeverno od Rafaha, u Gazi.

Dana 15. decembra 2023. šef Al Jazeerinog Ureda u Gazi Wael Dahdouh ranjen je u napadu izraelskog drona na Khan Younis.

A 5. juna 2021. novinarka Al Jazeere Arabic Givara Budeiri zadržana je satima u pritvoru i fizički je napadnuta dok je izvještavala o demonstracijama u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Jesu li novinari Al Jazeere ubijani?

Dana 7. januara 2024. novinar Al Jazeere Hamza Dahdouh, najstariji sin Waela Dahdouha, ubijen je u izraelskom raketnom napadu u Khan Younisu u Gazi. Hamza Dahdouh je bio u vozilu blizu Al-Mawasija s još jednim novinarom Mustafom Thurayom koji je, također, ubijen u ovom napadu.

Dana 15. decembra 2023. snimatelj Al Jazeere Arabic Samer Abudaqa je pogođen u istom napadu izraelskim dronom, u kojem je ranjen Wael Dahdouh u Khan Younisu, u Gazi. Abudaqa je iskrvario nasmrt u periodu od četiri sata. Radnici Hitne pomoći su stajali u blizini, ali nisu mogli doći do njega, jer im je bila potrebna dozvola izraelske vojske da uđu na siguran način.

Humanitarne organizacije i drugi novinari vršili su pritisak na vojsku da dozvoli njegovu evakuaciju, ali je izraelska vojska blokirala dolazak pomoći dok je Abudaqa krvario. Abudaqa je iskrvario nasmrt dok su dobili dozvolu da mu ukažu pomoć.

Dahdouh je kazao da se napad desio u području na kojem „nije bilo nikog osim njih“, dodavši da su bez sumnje ciljani.

Godinu i po prije početka rata u Gazi, 11. maja 2022, izraelske snage ubile su dugogodišnju novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, dok je izvještavala iz Jenina na okupiranoj Zapadnoj obali. Abu Akleh je bila poznata kao „kćerka Palestine“.

Izrael je nekoliko puta mijenjao narativ u vezi s tim šta se desilo Abu Akleh. Neposredno nakon što je ubijena izraelske vlasti su izjavile da su je ubili palestinski borci, osuđujući optužbe protiv izraelskih vojnika.

Dva dana kasnije, izraelska vojska je izjavila da je metak koji je ubio Abu Akleh, možda, došao od izraelskog vojnika. U izjavi izraelske vojske dodali su da je vojnik ciljao palestinskog napadača koji je pucao na njega, a da je Abu Akleh pogođena umjesto njega.

Kolege Abu Akleh koje su bile s njom, kao i nekoliko istraga, tvrdile su da nije bilo palestinskih boraca u blizini kada je ona ubijena.

Šest dana kasnije, izraelske vlasti su identifikovale izraelsko oružje koje ju je, možda, ubilo. Dana 5. septembra 2022. Izrael je kazao da postoji „visoka vjerovatnoća“ da je Abu Akleh „greškom pogodila“ izraelska vojska, ali da neće biti pokrenuta krivična istraga.

Je li Izrael naudio ikome drugom povezanom s Al Jazeerom?

Izraelski napadi su se proširili i na porodice novinara. Dana 25. oktobra 2023. supruga, mlađi sin, kćerka i unuče Waela Dahdouha su ubijeni kada je izraelski zračni napad pogodio kuću u kojoj su potražili utočište u izbjegličkom kampu Nuseirat.

Dahdouh i njegova porodica bili su raseljeni i sklonili su se u, prema riječima Izraela, sigurnu zonu, nakon što je izraelska vojska naredila civilima na sjeveru Gaze da se premjeste na jug.

Izraelska vojska je potvrdila da zračni napad jeste ubio Dahdouhovu porodicu u izjavi za CNN: Vojska je dodala u izjavi da je napad ciljao „Hamasovu terorističku infrastrukturu“.

Šta je Al Jazeera kazala povodom najnovije prijetnje?

Al Jazeera je odbacila ono što je opisala kao izraelske „klevetničke optužbe“ i optužila je Netanyahua za „podsticanje“.

„Al Jazeera smatra izraelskog premijera odgovornim za sigurnost svog osoblja i ureda mreže širom svijeta, nakon njegovog podsticanja i lažne optužbe na sramotan način“, kazali su iz mreže u izjavi.

„Al Jazeera ponavlja da nas takve klevetničke optužbe neće odvratiti od nastavka našeg hrabrog i profesionalnog izvještavanja i zadržava pravo da poduzme sve pravne korake.“

Izvor: Al Jazeera