Al Jazeera: Netanyahuove laži ugrožavaju sigurnost naših novinara

Al Jazeera smatra izraelskog premijera odgovornim za sigurnost svog osoblja i prostorija Mreže diljem svijeta.

Al Jazeera Media Network osuđuje Netanyahuove izjave i smatra ih samo opasnom smiješnom laži (Al Jazeera)

Medijska mreža Al Jazeere (Al Jazeera Media Network) osudila je usvajanje prijedloga zakona kojim se otvara put za zatvaranje Al Jazeere u Izraelu.

“U eskalirajućem potezu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokrenuo je bjesomučnu kampanju protiv Al Jazeere, optužujući je za narušavanje sigurnosti Izraela, aktivno sudjelovanje u napadu 7. oktobra i huškanje protiv izraelskih vojnika”, ističe se u reakciji.

Al Jazeera Media Network osuđuje ove izjave i smatra ih opasnom laži.

“Netanyahu nije mogao pronaći nikakva opravdanja koja bi ponudio svijetu za svoje stalne napade na Al Jazeeru i slobodu medija osim iznošenja novih laži i zapaljivih kleveta protiv Mreže i prava njenih zaposlenika”, navodi se u reakciji.

Al Jazeera smatra izraelskog premijera odgovornim za sigurnost svog osoblja i prostorija Mreže diljem svijeta.

Izraelski Knesset je u ponedjeljak odobrio mjeru koja omogućava privremeno zaustavljanje rada stranih medija koji se protumači kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Izraelski premijer Netanyahu najavio je da će “odmah djelovati” kako bi zabranio rad Al Jazeera u Izraelu.

Pritisak na Al Jazeeru

Mreža naglašava da ova najnovija mjera dolazi kao dio sistemskih izraelskih napada kako bi se ušutkala Al Jazeera, uključujući ubistvo Al Jazeerine dopisnice Shireen Abu Akleh, ubistvo novinara Samera AbuDaqqe i Hamze Al Dahdouha, bombaški napad na ured Al Jazeere u Gazi, namjerno gađanje novinara Al Jazeere i članova njihovih porodica te hapšenje i zastrašivanje dopisnika s terena.

Al Jazeera ponavlja da takve klevetničke optužbe neće spriječiti novinare da nastave s hrabrim i profesionalnim izvještavanjem, te zadržava pravo poduzeti pravne korake.

Izvor: Al Jazeera