Kina upozorava na nove kontramjere protiv SAD-a

Sjedinjene Američke Države optužile su u srijedu kinesko rukovodstvo da podržava ruski rat u Ukrajini i upozorile da bi se Peking mogao suočiti s novim sankcijama.

Upozorenje SAD-u uslijedilo nakon objava na društvenim mrežama Yuyuan Tantian, gdje se poziva na izvore upoznate s kineskom vanjskom politikom (Aly Song/Reuters)

Kina ima snažnije protumjere, ako Sjedinjene Američke Države nastave da krše i ugrožavaju suverenitet i sigurnosne interese zemlje na ključnim poljima ili da potiskuju razvoj kineskih firmi, javili su u petak državni mediji.

Upozorenje je uslijedilo nakon objava na društvenim mrežama Yuyuan Tantian, gdje se poziva na izvore upoznate s kineskom vanjskom politikom.

Sjedinjene Američke Države optužile su u srijedu kinesko rukovodstvo da podržava ruski rat u Ukrajini i upozorile da bi se Peking mogao suočiti s novim sankcijama, kao odgovor Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja članica NATO-a, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Ratni napori

Kina podržava ratne napore Rusije u Ukrajini, pomažući Moskvi u njenom najvećem jačanju vojske od sovjetske ere, osiguravajući tehnologiju za dronove i rakete, satelitske snimke i mašinska oruđa, poručili su prošlog mjeseca visoki američki zvaničnici.

Zvaničnici, koji su tražili da ne budu imenovani, rekli su da je američki predsjednik Joe Biden pokrenuo to pitanje u nedavnom telefonskom razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da je to tema razgovora s američkim saveznicima u Evropi i širom svijeta.

Jedan zvaničnik je rekao da kineski materijali popunjavaju kritične praznine u ruskoj odbrambenoj proizvodnji i pomažu Moskvi u njenom “najambicioznijem odbrambenom proširenju od sovjetske ere i da to radi brže nego što smo vjerovali da je moguće na početku ovog sukoba”.

Dodaje da bi se najviše postiglo ako bi Sjedinjene Američke Države uvjerile Kinu da prestane pomagati Rusiji da rekonstruiše svoju vojnu industrijsku bazu.

“Rusija bi se mučila da održi svoje ratne napore bez doprinosa NRK (Kine)”, rekao je ranije zvaničnik.

Izvor: Agencije