Stoltenberg zabrinut zbog ruskih špijunskih aktivnosti unutar NATO-a

Stoltenberg je rekao da je nekoliko članova ruskog osoblja u prošlosti protjerano iz sjedišta NATO-a zbog optužbi za špijunažu.

Stoltenberg je rekao da je nekoliko članova ruskog osoblja ranije protjerano iz sjedišta NATO-a zbog optužbi za špijunažu (Olivier Hoslet/EPA-EFE)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog ruskih špijunskih aktivnosti unutar saveza.

“Vidjeli smo da ruske obavještajne službe dugi niz godina djeluju širom evropskih zemalja. Vidimo i pokušaje da se pojačaju njihove aktivnosti, ali naravno saveznici iz NATO-a to vrlo pažljivo prate”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za njemački list Bild, čije navode prenosi Anadolija.

Dodao je da je Alijansa poduzela određene mjere da “oteža” ruskim sigurnosno-obavještajnim službama da provode “nezakonite aktivnosti” među ili unutar zemalja saveznica NATO-a.

Teške optužbe

Stoltenberg je rekao da je nekoliko članova ruskog osoblja ranije protjerano iz sjedišta NATO-a zbog optužbi za špijunažu.

“Također smo protjerali, na primjer, rusko osoblje iz sjedišta NATO-a, jer smo vidjeli da oni obavljaju aktivnosti koje zapravo nisu diplomatski, već obavještajni poslovi”, rekao je šef NATO-a.

Rusija je uspostavila diplomatsku misiju pri NATO-u 1998. godine koja je zatvorena nakon što je obustavljena saradnja u okviru Vijeća NATO-Rusija 2014. godine.

Stoltenberg je upozorio Evropu da se ne pokušava sama baviti odbranom.

“Imamo NATO, a NATO je kamen temeljac za evropsku sigurnost i NATO je u stanju da zaštiti sve NATO saveznike već 75 godina”, poručio je Stoltenberg i dodao:

“Sve dok smo zajedno, sigurni smo.”

Stoltenberg je također rekao da još nije jasno kada će Ukrajina dobiti svoje dugo očekivane borbene avione F-16.

“Mislim da moramo imati na umu da će za isporuku F-16 biti potrebno neko vrijeme, ne za pripremu njihovih aviona, već uglavnom zato što je važno imati obučene pilote. Znam da saveznici sada naporno rade na pripremi ovih aviona, ali važnije je da se piloti i timovi za podršku pripreme”, dodao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije