Moskva najavila mjere ako EU iskoristi profit od ruske imovine za Ukrajinu

Do sada su Evropska unija i njene države članice izdvojile više od 138 milijardi eura podrške.

Gotovo 70 posto ruske imovine zamrznute na Zapadu nalazi se u belgijskoj klirinškoj instituciji Euroclearu, gdje se čuvaju razne obveznice i gotovina Ruske centralne banke u vrijednosti 190 milijardi eura
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je ove navode o uzvraćanju uoči sastanka lidera Evropske unije na kojem bi trebalo da se raspravlja o tom pitanju (Maxim Shemetov/Reuters) (Reuters)

Rusija će poduzeti recipročne mjere u skladu s vlastitim interesima i upotrijebiti sve pravne mehanizme koji su joj na raspolaganju ako Evropska unija iskoristi profit od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, saopćio je Kremlj.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je ove navode uoči sastanka lidera Evropske unije na kojem bi trebalo da se raspravlja o tom pitanju, prenosi Reuters.

“Naravno, koristit ćemo sve moguće pravosudne mehanizme, one koji su sada dostupni i sve one koji budu dostupni u budućnosti”, rekao je Peskov u obraćanju novinarima, dodajući da će “Rusija birati različite metode na način koji odgovara njihovim interesima”.

Očekuje se da će lideri zemalja Evropske unije na dvodnevnom samitu 21. i 22. marta razgovarati o kontinuiranoj podršci Ukrajini, situaciji na Bliskom istoku, proširenju, vanjskij odnosima, migracijama i poljoprivredi.

Evropska unija nastavlja pružati političku, finansijsku, ekonomsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku koliko god bude potrebno.

Do sada su Evropska unija i njene države članice izdvojile više od 138 milijardi eura podrške.

Između 15 i 20 milijardi eura profita

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je da će predložiti da Evropska unija iskoristi 90 posto prihoda od zamrznute ruske imovine u Evropi za kupovinu oružja za Ukrajinu putem Evropskog instrumenta mirovne pomoći.

Borrell je novinarima u Briselu rekao da će predložiti da preostalih 10 posto bude prebačeno u EU proračun kako bi se iskoristilo za jačanje kapaciteta ukrajinske odbrambene industrije, podsjetila je Hina, pozivajući se na Reuters.

Visoki evropski zvaničnik rekao je prošle sedmice da bi zamrznuta ruska imovina u Evropskoj uniji mogla generirati između 15 i 20 milijardi eura profita nakon poreza do 2027. godine, ovisno o globalnim kamatnim stopama.

Gotovo 70 posto ruske imovine zamrznute na Zapadu nalazi se u belgijskoj klirinškoj instituciji Euroclearu, gdje se čuvaju razne obveznice i gotovina Ruske centralne banke u vrijednosti 190 milijardi eura.

Borrell je naglasio kako predlaže da se iskoristi profit od imovine koja se drži u Evropi, a ne negdje drugo.

Rekao je da bi to moglo generirati prihod od tri milijarde eura na godinu.

Izvor: Agencije