Jedrilicom oko svijeta u borbi za spas okeana

Regata jedrilica održava se svake druge ili treće godine i, osim što je cilj svakog tima pobjeda, ima jedan važniji cilj – istraživanje mora i okeana.

Regata jedrilica održava se svake druge ili treće godine i predstavlja pravi ljudski, sportski i naučni izazov (Ustupljeno Al Jazeeri)

Često opisivana kao jedna od najekstremnijih sportskih disciplina, regata jedrilica, poznatija kao “The Ocean Race”, stigla je prije nekoliko dana i u italijansku luku, Đenovu. Tada sam stigla i ja u grad koji je ove godine odabran kao finalna destinacija 11 jedrilica koje su putem Atalanskog, Indijskog i Tihog okeana putovale šest meseci.

Iako volim more i brodove, o ovim jedrilicama nisam ništa znala, o trci još manje, osim toga da je u pitanju veliki spektakl kojim će se proslaviti prekookeanska trka stara 50 godina.

Dok sam putovala ka mojoj destinaciji, čitala sam o tome ko su takmičari, timovi, koliko jedrilica učestvuje, te pokušavala da shvatim kompleksnost trke duge 32.000 nautičkih milja.

Luka Alicante u Španiji bila je u januaru početna destinacije 14. izdanja regate (Ustupljeno Al Jazeeri)

Šta je ‘The Ocean Race?

Libby Grenhaalagh, koja je dva puta bila na jedrilici i pobedila ovu trku u prethodnim edicijama, na svom Twitter profilu napisala je da ne postoji bolji osećaj u životu od trenutka kada se kroči na palubu i isplovi iz startne luke.

“To je opsesija i nešto što ulazi pod kožu. Nepredvidivi izazovi koje tek kada ih savladaš, shvatiš njihovu težinu”, piše Grenhaalagh, britanska meterološkinja, čiji se tim, poznatiji kao Team SCA, sastavljen samo od žena, ove godine nije takmičio.

Istražujući o ovom sportu, ako ga tako možemo nazvati, shvatila sam da su mnogi od najboljih jedriličara sveta posvetili godine, pa čak i decenije svog života pokušavajući da pobede. Na primer, novozelandski jedriličar Peter Blake, koji se od 1973. godine, kada je prvi put održana ova trka, uzastopno takmičio, sve dok konačno njegov tim nije pobedio, 1990. godine. Posle te pobede, više nije učestvovao u svakoj trci, te se posvetio nekim drugim projektima.

U okviru događaja, u Đenovi je predstavljen pilot projekt ‘Eyes on Plastic’ (Ustupljeno Al Jazeeri)

Regata se održava svake druge ili treće godine i, osim što je naravno cilj svakog tima pobeda, ima i jedan drugi i čini mi se važniji cilj, a to je istraživanje mora i okeana. Tako da jedriličari koji učestvuju nisu samo sportisti već često naučnici i istraživači.

Od prvih trka, brodovi su postajali vremenom brži, posade sve profesionalnije, tehnologija, posebno u pogledu komunikacija, itekako je napredovala. Međutim, ono što je ostalo isto, jeste more, zapravo okeani, koji se nikada ne menjaju, te je ova trka svakako jedan od najvećih sportskih i ljudskih izazova. Tema ovogodišnje edicije, bila je posvećena ekologiji, pa je i naziv samo utrke simbolično nazvan “Racing with Purpose” (Trkanje sa svrhom).

Briga o okeanima i ambijentu

Ovo, 14. izdanje počelo je iz luke Alicante u Španiji, u januaru ove godine. Takmičilo se ukupno 11 jedrilica, a pobedio je “11th Hour Racing” tim, pod američkom zastavom.

Tema ovogodišnje edicije bila je posvećena ekologiji (Ustupljeno Al Jazeeri)

Svrha ove edicije bila je fokusirana na istraživanje prisustva mikroplastike u okeanima. Svaki od brodova koji se takmičio imao je instrumente neophodne za prikupljanje podataka o zagađenju okeana, posebno kada je reč o mikroplastici. Ove jedrilice prolaze rute u koje istraživački brodovi inače ne zalaze, pa će prikupljeni podaci biti iskorišćeni za opširnija saznanja o stanju i zagađenosti okeana.

Takođe, u okviru ovog događaja, u Đenovi je predstavljen pilot projekat “Eyes on Plastic” (Oči ka plastici), čiji je cilj borba protiv i prikupljanje plastike u moru i okolini.

Pionirski projekat, započet upravo u ovom italijanskom gradu, ima za cilj da primeni napredna tehnološka rešenja za identifikaciju nagomilavanja plastike u morskom okruženju i prilaznim vodenim putevima. Konkretno, napori će biti usmereni ka razvoju web aplikacije koja će služiti pojedincima da prijave takav otpad, kao i podsticanju saradnje sa drugim lokalnim zainteresovanim stranama kao što su recimo ribari i ekološke organizacije.

Đenovski proces i prava okeana

Đenova, za koji je pesnik Francesco Pertarca govorio da ima “more u svom srcu”, postao je grad protagonista ne samo ovog nesvakidašnjeg događaja, već i inicijator stvaranja povelje o pravima okeana, koja će biti predstavljena Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku u septembru 2023. godine.

Sveobuhvatni obrazovni program koji je kroz zanimljive radionice i naučne materijale pomogao učenicima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ovaj proces podrazumeva uspostavljanje međunarodne platforme koja će služiti za zajedničke rasprave i inovativne ideje, sa ciljem da se odgovori na izazove i pruže mogućnosti vezane za očuvanje okeana.

Na prvom samitu ovog procesa, koji je održan upravo na dan kada je prva jedrilica uplovila u luku, gradonačelnik Marco Bucci, rekao je da Đenova nije samo luka, već i iznad svega, grad mora koji kao takav zauzimamo vodeću poziciju u njegovom očuvanju.

“The Ocean Race” događaj svakako nije privukao samo zaljubljenike u sport i ekologe, već i drugu raznoliku publiku, posebno mlade koji su imali prilike da učestvuju u nizu događaja u okviru inicijative “Generacija okeana”. Sveobuhvatni obrazovni program koji je kroz zanimljive radionice i naučne materijale pomogao učenicima da shvate ključnu ulogu koju okeani i mora imaju na planeti Zemlji, kao i mnoštvo prijetnji s kojima se suočavaju.

Izvor: Al Jazeera