Kremlj osudio upletanje u izbor predsjednika Interpola

Tužilaštvo navodi da je slučaj 'dodatno procesuiran', nagovještavajući da bi Meng Hongwei uskoro mogao biti optužen (EPA)

Kremlj je osudio u utorak “upletanje” u izbor novog predsjednika Interpola, predviđen ove sedmice, nakon negodovanja, naročito američkih senatora, kao reakcija na informacije koje kažu da se ruski general nalazi među favoritima.

“Radi se o vrsti upletanja u izbore međunarodne organizacije”, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

“Kako to drukčije možemo nazvati?”

Reklama

Okupljeni na Generalnoj skupštini od nedjelje u Dubaiju, delegati Interpola trebali bi izabrati u srijedu nasljednika njihovog bivšeg kineskog šefa Menga Hongweija, koji je tajanstveno nestao početkom oktobra prilikom putovanja u svoju državu.

Dva kandidata za predsjednika

Dva su kandidata u utrci za završetak mandata od četiri godine, koji je Meng trebao dovršiti 2020. godine: sadašnji privremeni predsjednik, Južnokorejac Kim Jong-yang, i nekadašnji visoki ruski zvaničnik Aleksandar Prokopčuk.

Kako je objavio britanski dnevnik Times u nedjelju, “britanski zvaničnici očekuju da će Prokopčuk (56), veteran ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, biti izabran za predsjednika Interpola”.

Reklama

Na tu su informaciju smjesta reagirali kritičari Kremlja, naročito britanski investitor William Browder, u sukobu s ruskim vlastima, kao i američki senatori.

U otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak, četiri senatora pozvala su delegate Interpola da odbace kandidaturu Prokopčuka.

Izvor: Agencije