Supruga bivšeg predsjednika Interpola: Prijete da dolaze po mene

Interpol nije objasnio zbog čega je Meng Hongwei podnio ostavku, ali je saopćio da je ona odmah stupila na snagu (Reuters)
Interpol nije objasnio zbog čega je Meng Hongwei podnio ostavku, ali je saopćio da je ona odmah stupila na snagu (Reuters)

Supruga bivšeg predsjednika Interpola Menga Hongweija, koji je nestao u Kini, otkrila je da je dobila prijeteći telefonski poziv, u kojem su je upozorili da agenti “dolaze po nju”, ali je poručila da će se nastaviti boriti da dobije informacije o sudbini njenog supruga.

U prvom intervjuu od nestanka predsjednika Interpola, Grace Meng je za AP rekla je da je izjave koje daje o nestanku njenog supruga dovode u veliku opasnost.

Govoreći za agenciju u hotelu u francuskom gradu Lionu, gdje je sjedište Interpola, Grace Meng je rekla da se njen suprug vodio kao nestao više od sedam dana, tokom puta u Kinu, kada je na njen mobilni telefon stigao prijeteći poziv od muškarca koji je govorio kineski.

‘Slušaj, ali ne govori’

Kako je navela, kada je stavila dvoje djece da spavaju u njihovoj kući u Lionu, sjetila se da je posljednji put kontaktirala sa suprugom putem SMS-a 25. septembra i dodala da joj je Meng tada napisao “čekaj moj poziv” i poslao joj emotikon noža, nakon čega je otputovao za Kinu.

Dodaje, međutim, da je suprug nije pozvao, ali jeste muškarac, koji se nije predstavio.

“Slušaj, ali ne govori. Došla su dva radna tima samo za tebe”, prenijela je riječi neidentificiranog muškarca.

Grace Meng je rekla da je jedini podatak koji je kazao o sebi bio da je radio za Menga, čime je nagovijestio da je bio dio kineskog bezbjednosnog aparata.

On je, također, navela je Meng, rekao da zna gdje se ona nalazi, zbog čega je dobila zaštitu francuske policije.

U saopćenju, koje je ranije objavljeno na zvaničnoj web stranici kineske Vlade, navodi se da se doskorašnji predsjednik Interpola nalazi pod istragom u Kini zbog optužbi za primanje mita i druge zločine.

Grace Meng, međutim, negira te optužbe. 

Policija istražuje prijetnje

Neimenovani francuski pravosudni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, potvrdio je za AP da policija istražuje prijetnju upućenu Grace Meng, ali je napomenuo da će istraga utvrditi da li su zaista kineski timovi poslani u Lion.

Meng je uoči odlaska u Kinu podnio ostavku na mjesto predsjednika Interpola, saopćio je Interpol u nedjelju.

Kako prenosi AP, Interpol nije objasnio zbog čega je on podnio ostavku, ali je saopćio da je ona odmah stupila na snagu.

U saopćenju se navodi i da će vršilac dužnosti predsjednika Interpola biti viši potpredsjenik u Izvršnom komitetu Interpola Kim Yong-yang iz Južne Koreje.

Izvor: Agencije


Povezane

Supruga Menga Hongweija prijavila je francuskoj policiji da se nije čula sa njim otkako je otputovao u Kinu.

05 Oct 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO