Zašto je država nemoćna da zaštiti povratnike u RS, ko može zaustaviti provokacije?

Udruženja žrtava pozivaju međunarodne snage, kao što su EUFOR i NATO, da zaštite povratnike koji su izloženi brutalnim napadima.

Građani Srebrenice osjećaju se nesigurno, i pitaju se ima li iko da ih može zaštititi (Anadolija)

Bošnjački povratnici u entitet Republika Srpska svakodnevno se suočavaju s brojnim problemima i diskriminacijom. Nacionalističke provokacije ne prestaju ni u julskim danima kada Bošnjaci Srebrenice ukopavaju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Tako je bilo i ovog 11. jula. Samo nekoliko sati nakon klanjane dženaze i obavljenog ukopa za 30 bošnjačkih žrtava u Memorijalnom centru u Potočarima, Srebrenicom su odjekivale nacionalističke pjesme puštane iz dvorišta pravoslavne crkve.

Građani bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici, kada se dese ovakve stvari, podnesu prijave policiji, ali na entitetskom nivou nema nekih reakcija ni sankcija. Rijetki povratnici u entitet Republika Srpska pitaju se ko će ih zaštititi, te da li će ih zaštititi MUP RS-a, koji ima nadležnost da to učini.

Na upit Al Jazeere, hoće li učiniti nešto konkretno da zaštite povratnike i kazne one koji ih ugrožavaju, iz Tužilaštva BiH su kratko odgovorili kako “Tužilaštvo BiH i agencije za provedbu zakona, prate dešavanja koja bi mogla imati elemente krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH”.

Suljo Čakanović, povratnik u Srebrenicu, koji živi nekoliko stotina metara od Memorijalnog centra u Potočarima, kaže kako jedino oni koji žive u Srebrenici mogu razumijeti s čime se sve suočavaju povratnici.

„Volio bih da su danas ostali ovdje svi oni što su se 11. jula gurali u prvi red i da vide kako žive Bošnjaci u Srebrenici dan poslije“, kaže Čakanović za Al Jazeeru.

Kadić: Nerealna očekivanja od države

U prvim redovima i najglasniji u obećanjima osiguravanja budućnosti uvijek su političari iz Federacije BiH, koji zapravo i nemaju nikakvu ustavnu i zakonsku nadležnost da to učine. Srebreničani su već odavno svjesni da svaka poruka nekog političkog funkcionera iz federalnih ili kantonalnih vlasti znači isključivo prikupljanje jeftinih političkih poena, jer i oni koji bi možda htjeli pomoći za to nemaju zakonski mandat.

„Nerealno je očekivati da država BiH stane u zaštitu povratnika bilo koje etnije jer iza procesa ‘pomirenja’ i suočavanja sa prošlošću ova država nikad u poslijeratnom periodu nije stala jedinstveno“, kaže za Al Jazeeru Veldin Kadić, viši Asistent na odsjeku za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Postkonfliktni procesi morajuse voditi od strane države i njenih organa da bi bili u nekoj mjeri uspješni, smatra Kadić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dodaje kako se postkonfliktni procesi moraju voditi od strane države i njenih organa da bi bili u nekoj mjeri uspješni.

„U BiH su taj proces u zadnje skoro tri decenije uglavnom vodile nevladine organizacije, a razni nivoi vlasti na mnoge načine se ‘potrudili’ da ponište njihove napore. U odsustvu volje države BiH i njenih entitetskih organa da se uhvate u koštac s ovim problemom stvaran je višedecenijski ambijent u kojem je negiranje zločina postalo ‘poželjan način djelovanja’. Pri tome ne govorimo o negiranju zločina koje je individualno i sporadično nego sistemski i organizovano“, ističe on.

To danas, kaže Kadić, sve dolazi na naplatu što je posebno vidljivo i kroz obilježavanje genocida u Srebrenici i upućivanja određenog broja provokacija od srpskog stanovništva koje nisu došle preko noći nego su plod višedecenijskog ambijenta, obrazovnog sistema i politika u tom entitetu.

„Pri tome treba imati na umu da takve provokacije možda dolaze od manjeg broja ljudi, ne cijelog srpskog stanovništva, ali je šutnja ili prešutno odobravanje takvih provokacija od organa vlasti i stanovništva pokazatelj moralnog sunovrata dominantne srpske politike u BiH. Nije dovoljno samo reći ja u tome ne učestvujem nego se vrlo jasno treba ograditi od toga i u političkom smislu od vlasti u Srebrenici i entitetu Republika Srpska poslati poruka da su takve radnje apsolutno neprihvatljive. Iako i takvi postupci nisu dovoljni oni bi predstavljali kakvu takvu satisfakciju za žrtve genocida i povratnike.“

Kadić kaže da, nažalost, i među mnogim bošnjačkim političkim dužnosnicima Srebrenica je nerijetko sredstvo za određena politička potkusurivanja bez iskrene želje da civilizacijske i ljudske vrijednosti koje često ističu budu vodilja njihovog političkog angažmana.

„To pokazuju razna postizborna politička koaliranja u zadnje dvije decenije. Ako zaista težite kao politički akter zaštiti ljudske, moralne i univerzalne vrijednosti onda, bez obzira na ustav i unutrašnje uređenje države, sa nekim ko negira zločine koji su utvrđeni presudama međunarodnih i domaćih sudova nemate šta razgovarati. To je minimum političke moralnosti i bez obzira koliko se to iz ove perspektive činilo utopijski i nerealno u bosanskohercegovačkom društvu važno je podvući da vas ‘drugi’ neće poštovati dok vi ne počnete poštovati sami sebe“, zaključuje Kadić.

Nada u međunarodnu zajednicu

Povratnici se uzdaju i u pritisak međunarodne zajednice na tužilaštva i policijske organe kako bi napokon počeli raditi svoj posao.

Iz Ambasade SAD-a su za Al Jazeeru kazali da je odluka da se samo nekoliko sati nakon komemoracije 11. jula u Srebrenici puštaju pjesme koje veličaju ratne zločine strašan čin nepoštovanja žrtava genocida i onih koji su se okupili da im odaju počast.

„Osuđujemo provokativne aktivnosti koje nanose bol preživjelima i iskrivljuju historiju. Pozivamo domaće institucije da iskoriste alate koje su im na raspolaganju i odgovore na takve incidente, te pruže sigurnost svim građanima. Sjedinjene Američke Države će nastaviti pružati podršku važnim aktivnostima na dokumentovanju i podučavanju istine o tome šta se desilo u Srebrenici, te nastaviti pomagati građanima Srebrenice da izgrade sigurnu budućnost za sebe“, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH su za Al Jazeeru kazali kako je genocid u Srebrenici počinjen pod vojnim vodstvom Ratka Mladića i političkim vodstvom Radovana Karadžića jedna od najmračnijih stranica novije evropske historije.

„Činjenice o genocidu iscrpno su istražene i dokazane pred domaćim i međunarodnim sudovima. Bilo kakvo negiranje, banaliziranje, opravdavanje ili veličanje genocida ili njegovih počinilaca je neprihvatljivo. Pored prihvatanja historijskih i sudskih činjenica, važan korak u postizanju istinskog pomirenja jeste kroz suosjećanje sa žrtvama iz rata u periodu od 1992. do 1995.“

Dodaju kako se svi građani Srebrenice moraju osjećati sigurno u svakom trenutku.

“Pozivamo političke lidere u BiH i lokalne lidere u Srebrenici da rade na promicanju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo nasljeđe rata te da osude radnje koje narušavaju odnose u zajednicama i iskazuju netoleranciju i mržnju prema drugim etničkim skupinama“, naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Iz OHR-a su za Al Jazeeru kazali kako pozivaju sve javne ličnosti i institucije, kao i građane, da se suzdrže od neodgovornih izjava i radnji koje se mogu protumačiti kao nepoštivanje žrtava i sjećanja na njih.

“Svaka žrtva zaslužuje dignitet i poštovanje. Veličanje ratnih zločina je apsolutno neprihvatljivo“, poručeno je iz Ureda Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Prvi ko bi trebao i morao zaštiti povratnike u Srebrenicu je MUP RS-a. Povratnici ističu kako entitetska policija ne radi svoj posao, već, naprotiv, privodi povratnike. Adisa Omerović iz Srebrenice objavila je putem društvenih mreža kako su njenog supruga Mirsada priveli pripadnici MUP-a RS-a zbog, kako kaže, negodovanja koje je izrazio povodom koncerta koji je održan ispred crkve u centru Srebrenice na 28. godišnjicu genocida.

“Večeras moja porodica i ja prolazimo agoniju, jednu od težih koje smo doživjeli otkako smo se vratili u Potočare. Naime, moj suprug je večeras priveden od strane policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i, do trenutka objave ovog statusa, ja nemam informacije šta se s njim dešava. Moja djeca su uznemirena i zabrinuti smo za svoju sigurnost. Pozivam sve vas koji se kunete u Srebrenicu i Bošnjake, koji imate bilo kakav uticaj u društvu da mi budete pomagači u borbi za istinu i pravdu. Večeras je to moj suprug, sutra može biti bilo ko od vas. Moj suprug je preživio logor u Šljivovici u kojem je proveo osam mjeseci i deset dana, preživjet ćemo i ovo – ako Allah da”, navela je Adisa Omerović.

Efendija Peštalić ističe kako uzrok za probleme posljednjih dana treba tražiti u nacionalističkim provokacijama ispred crkve u Srebrenici (Al Jazeera)

Ignorisanje stvarnog problema

Udruženje „Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa“, Udruženje Žrtava i Svjedoka Genocida, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice reagirali su danas povodom privođenja Mirsada Omerovića.

„Nastavlja se agonija, napad na Muniru Subašić, Višegrad, Bratunac i mnoga druga mjesta u RS-u, gdje su povratnici Bošnjaci doživjeli i doživljavaju kontinuirane napade NN osoba, kako tvrdi MUP RS-a. Kada te NN osobe nisu u stanju da urade prljav posao i pojavi se bilo kakva mogućnost, onda taj posao uradi MUP RS-a, kao što je slučaj sa porodicom Omerović u Srebrenici“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako “niko nema nadležnost, ali baš niko, od SIPA-e, raznih tužilaštava, niko i ne želi poduzeti bilo koje mjere”.

„Zato pozivamo međunarodne snage (EUFOR i NATO), koje su raspoređene u BiH, da preuzmu obavezu iz mirovne misije i zaštite povratnike koji su izloženi brutalnim napadima, ne samo pojedinaca, već i zvaničnim organima entiteta RS-a“, navodi se u zajedničkom saopćenju pet udruženja.

Iz MUP-a su saopštili da su policijski službenici Policijske stanice Srebrenica 12.7.2023. godine oko 22:35 sati lišili slobode lice M.O. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti”.

“Navedenog dana oko 14:30 sati, policijski službenici PS Srebrenica su postupili po prijavi da je na profilu društvene mreže lica M.M. objavljena prijetnja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, Područna kancelarija Srebrenica”, navodi se u saopštenju.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir efendija Peštalić kaže za Al Jazeeru kako se ovdje radi o skretanju pažnje sa istinskog problema, a to su nacionalističke provokacije u vidu pjevanja pjesama ispred dvorišta crkve u Srebrenici.

„Ovakvim potezima se svjesno pokušava skrenuti pažnja sa stvarnog problema. Uzrok svega je 11. jul, odnosno to večer kada su počele provokacije ispred crkve. Sada se pokušavaju podmetnuti izvrnute teze o provokacijama od strane povratnika kako bi se zaboravilo na stvarni uzrok problema“, kazao je Peštalić.

Izvor: Al Jazeera