Hoće li bojkot uzrokovati povlačenje H&M-a i Starbucksa iz Maroka?

Carrefour marketi i McDonald's restorani bili su najveća meta bojkota nakon što su ove kompanije objavile davanje paketa hrane i besplatnih obroka izraelskim vojnicima.

Trgovina H&M u Rabatu nakon što je ispraznila jedan od svojih spratova pripremajući se za zatvaranje (Al Jazeera)

Piše: Sanae Elkouiti

Rabat – Zagovornici bojkota Izraela na ekonomskom planu proslavili su namjeru dva međunarodna brenda, H&M-a i Starbucksa, da se povuku sa marokanskog tržišta sredinom ovog mjeseca.

Mnogi aktivisti na društvenim mrežama ovo povlačenje smatraju rezultatom kampanje bojkota međunarodnih brendova koji podržavaju Izrael u njegovom tekućem ratu u Pojasu Gaze, pokrenutog prije nekoliko sedmica.

Ovu vijest su objavili marokanski mediji prije nekoliko dana, povezujući je s kampanjom bojkota, pokrenutu od strane aktivista koji se protive ratu u Gazi.

Finansijske poteškoće

Al Jazeera navodi da je jedan od spratova radnje konfekcijskog brenda H&M u Rabatu ispražnjen, pri čemu je roba ostala samo na jednom spratu.

Zaposlenici u H&M-ovoj radnji su za Al Jazeeru rekli da su razlog zatvaranja finansijske poteškoće s kojima se suočavaju filijale kompanija Starbucks i H&M u Maroku, čiji operater je kuvajtska grupa Alshaya. Iz izvora se također saznaje da je ova odluka povezana s ograničenjima marokanskog tržišta za njihovu komercijalnu djelatnost.

Jedan od radnika je za Al Jazeeru rekao da su prije nekoliko sedmica obaviješteni o namjeri kompanije da zatvori svoje filijale u Maroku i raskine ugovor sa njima prije kraja ove godine.

Alshaya grupa, specijalizirana za upravljanje međunarodnim brendovima, ušla je na marokansko tržište 2011. godine s ulaganjem u vrijednosti od oko 40 miliona dolara, navodi se u saopćenju koje je tada izdala. Tada je pokrenula sedam brendova odjeće, obuće, hrane: American Eagle, Next, H&M, Mothercare, Payless, Pinkberry i Starbucks.

U 2017. godini, grupa Alshaya je, povećanjem broja podružnica, podigla kapital na 566 miliona dirhema (56 miliona dolara). Međutim, većina tih brendova postepeno je povučena, te su ostali samo H&M i Starbucks, navode marokanski izvori. Isti izvori navode da je grupa 2021. godine bila prisiljena smanjiti kapital zbog krize koja je uslijedila nakon pandemije COVID-a.

U Maroku je trenutno osamnaest Starbucks kafića u različitim gradovima: tri u Rabatu, deset u Casablanci, jedan u Kenitri, tri u Marakeshu i jedan u Tangiersu.

H&M brend ima četiri trgovine u tri grada: jednu u Rabatu, jednu u Marakeshu i dvije u Casablanci.

Traženje pojašnjenja

Al Jazeera je kontaktirala odgovorna lica u filijalama navedenih brendova u Maroku kako bi saznala stvarne razloge njihovog zatvaranja, ali nije dobila odgovor. Economic Group je, također, poslala elektonsku poruku grupi Alshaya, u kojoj je tražila pojašnjenja. Glasnogovornik grupe je Al Jezeeri objasnio da grupa Alshaya predano posluje u Maroku.

“Nastavit ćemo upravljati H&M trgovinama u zemlji i stalno pregledavati naš portfolio brendova, kako bismo bili sigurni da otvaramo odgovarajuće trgovine na lokacijama koje odgovaraju našim kupcima”, rekao je.

“Nastavljamo tražiti prilike za maksimalno iskorištavanje mogućnosti H&M-a, a uvođenje nekih promjena u trgovinama dio je naših napora da to postignemo. Također, nastavljamo upravljati svim Starbucks kafićima u Maroku”, dodao je.

Protest ispred Carrefour marketa u Maroku (društvene mreže)

Jamal al-Asri, koordinator marokanskog Fronta podrške Palestini i protiv normalizacije, smatra da je ekonomski bojkot ubrzao odluku o zatvaranju podružnica ovih brendova te da će kompanije pokušati prekriti prave razloge zatvaranja.

Al Jazeera je kontaktirala ekonomskog stručnjaka Muhammada al-Jadrija, koji je isključio mogućnost da je odluka o zatvaranju podružnica H&M-a i Starbucksa bila posljedica bojkota. Istakao je da je od agresije na Gazu prošlo tek nekoliko sedmica i da je teško procijeniti posljedice bojkota u ovako kratkom periodu.

Odluka o zatvaranju podružnica vjerovatno je došla zbog visokih carina i ekonomskih poteškoća koje su prouzrokovale velike gubitke grupi Alshaya, koja je operater ovih brendova.

Bojkot

Početkom izraelske agresije na Pojas Gaze 7. oktobra, pokrenuta je popularna marokanska kampanja bojkota brendova koji su se izjasnili da podržavaju Izrael. Aktivisti su na društvenim mrežama objavili popis brendova koje treba bojkotovati, pozivajući da se zamijene uslugama lokalnih trgovina i domaćim proizvodima.

Carrefour marketi i McDonald's restorani bili su najveća meta bojkota nakon što su ove kompanije objavile davanje paketa hrane i besplatnih obroka izraelskim vojnicima. Pored njih je i Starbucks, koji je napao svoj radnički sindikat zbog objavljivanja izjave o solidarnosti s Palestinom. Filijale ovih kompanija u Maroku pokušale su se suprotstaviti kampanji nudeći atraktivne ponude i popuste kako bi privukli kupce.

W.R., radnica u McDonald'su u Rabatu, rekla je za Al Jazeeru da je restoran u kojem radi, a koji se nalazi na jednom od elitnih mjesta u glavnom gradu, imao jako veliku potražnju posebno od strane mladih, ali je ona značajno opala nakon izbijanja rata i pokretanja kampanje bojkota preko web-stranica.

Eskalacija bojkota

Brojne organizacije koje podržavaju Palestinu organizirale su proteste ispred Carrefour marketa i McDonald's restorana u brojnim marokanskim gradovima.

Jamal al-Asri kaže da, pored osude agresije i poziva na prekid normalizacije kroz proteste i marševe solidarnosti u svim marokanskim gradovima, Front i niz civilnih tijela pokrenuli su kampanju za bojkot međunarodnih kompanija koje su izjavile da podržavaju “cionistički entitet”.

Al-Asri je za Al-Jazeeru objasnio da su Marokanci organizirali štrajkove ispred ovih restorana i marketa u gradovima Sale, Mohammedia, Casablanca, Agadir, Beni Mellal, Meknes, Marakesh i Tanger.

“Nezamislivo je da se igrači reprezentacije solidarišu s palestinskim narodom nakon utakmica koje igraju, dok nose odjeću i obuću kompanija koje javno podržavaju cionistički entitet”, rekao je.

Glasnogovornik Fronta vjeruje da je ekonomski bojkot značajan vid podrške palestinskom narodu, ističući da je rezultat bojkota jasno vidljiv usporedbom količine potražnje u trgovinama i kafićima koji se bojkotuju prije i nakon 7. oktobra.

Rekao je da bojkot nije novo oružje za Marokance, jer oni već godinama bojkotuju niz američkih brendova zbog javne podrške Izraelu. To je oružje, kako je rekao, pokazalo svoju učinkovitost.

Izvor: Al Jazeera