Yahya Sinwar, ‘mozak’ Hamasa u Pojasu Gaze

Neki vođu Palestinskog pokreta otpora s izraelskom metom na leđima nazivaju psihopatom, a drugi pragmatičarom koji je nekada bio otvoren za mir.

Analitičari vjeruju da Yahya Sinwar igra ključnu ulogu u trenutnim pregovorima oko razmjene zarobljenika između Hamasa i Izraela (AP)

Od 7. oktobra, kada je Hamasova operacija “Potop Al-Aksa“ probila barijeru koju je Izrael izgradio oko Pojasa Gaze, upala u izraelske gradove, ubila 1.200 ljudi i uzela još 240 talaca, izraelske vlasti su imale na meti jednog čovjeka – Yahyju Sinwara.

Izraelski zvaničnici kažu da je Sinwar, Hamasov vođa u Gazi i član njegovog politbiroa od 2013. godine, bio jedan od idejnih tvoraca napada 7. oktobra, zajedno s Mohammedom Deifom, komandantom Hamasovog vojnog krila, brigada Qassam, i Marwanom Issom, Deifovim zamjenikom.

Sinwar, čini se, ima najveću metu na leđima, budući da su ga izraelski premijer Benjamin Netanyahu i drugi izraelski zvaničnici nazvali “mrtvacem koji hoda”.

Sinwar, također poznat kao Abu Ibrahim, ima bezbroj priča o sebi, od kojih većina doprinosi ideji da je on gotovo mistični zlikovac.

Potpukovnik Richard Hecht, glasnogovornik izraelske vojske, nazvao je Sinwara “licem zla”, dok je američki predsjednik Joe Biden opisao napad koji je Sinwar navodno planirao kao “čisto zlo”.

Sa 20 uhapšen zbog ‘islamskih aktivnosti’

Netanyahu je u međuvremenu upozorio da će, ako Hamas ne bude poražen, “Evropa biti sljedeća i niko neće biti siguran” te je preduzeo napor da poistovjeti Hamas s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ovaj čovjek, predstavljen kao “lice zla”, rođen je 1962. godine u izbjegličkom kampu u Khan Younisu, u južnom dijelu Gaze, u porodici koju su raselile cionističke bande tokom Nakbe (katastrofe) 1948. godine.

Bili su iz Al-Majdala, palestinskog sela koje je sravnjeno kako bi se izgradio izraelski grad Ashkelon.

Prije nego što je napunio 20 godina, Sinwara su 1982. godine prvi put uhapsile izraelske vlasti, zbog “islamskih aktivnosti”.

Godine 1985. ponovo je uhapšen, a tokom tog drugog boravka u zatvoru upoznao je i zbližio se s osnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Yasinom.

Sinwara je privukao Hamas i sa 25 godina pomogao je uspostaviti Al-Majd, unutrašnju sigurnosnu organizaciju grupe, što mu je donijelo beskompromisnu reputaciju u odnosima s Palestincima koji su sarađivali s Izraelom.

Toj reputaciji doprinio je intervju bivšeg službenika Shin Beta Miche Kobija za The Financial Times (FT), koji mu je ispričao kako mu se Sinwar kasnih 1980-ih hvalio kako je natjerao brata navodnog doušnika da živog pokopa optuženog.

Godine 1988, u 26. godini, Sinwar je uhapšen i optužen za planiranje ubistva dvojice izraelskih vojnika i ubistvo 12 Palestinaca.

Osuđen na četiri doživotne robije

Dobio je četiri doživotne robije.

Tokom sljedeće 22 godine u zatvoru, Sinwar je bio strogo discipliniran, naučio je tečno govoriti i čitati hebrejski jezik i postao vođa među zatvorenicima i centralna osoba za pregovore sa zatvorskim osobljem.

Procjena izraelske vlade iz tog vremena u zatvoru opisala je Sinwara kao karizmatičnog, okrutnog, manipulativnog, lukavog, tajnovitog i osobu koja se “zadovoljava malim“, navodi BBC.

Ehud Yaari, saradnik Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, koji je četiri puta intervjuirao Sinwara u zatvoru, rekao je za BBC da je Sinwar “psihopata“.

“[Ali] reći o njemu, ‘Sinwar je psihopata, tačka’, bilo bi pogrešno, jer tada nećete shvatiti ovu čudnu, složenu figuru”, kazao je Yaari.

Izrael je 18. oktobra 2011. godine razmijenio više od 1.000 palestinskih zarobljenika za Gilada Shalita, izraelskog vojnika kojeg je oteo Hamas, a Sinwar je bio među Palestincima kojima se trgovalo.

Van zatvora, Sinwar se brzo popeo u hijerarhiji Hamasa.

Animozitet prema Palestinskoj samoupravi

Njegovo ime dospjelo je na Netanyahuov stol kao meta za atentat, ali je izraelski premijer navodno nekoliko puta odbacio planove da njegove službe ubiju Sinwara.

Godine 2013. izabran je za člana Hamasovog politbiroa u Pojasu Gaze, prije nego što je 2017. godine postao vođa pokreta u Gazi, zamijenivši Ismaila Haniyeha.

“Sinwar se pokazao kao vješt vođa”, rekao je za Al Jazeeru Daniel Byman, viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

“Politički ulozi za Izrael još su veći, jer je pušten kao dio prethodne razmjene zatvorenika.“

Nakon uspona na najvišu poziciju, Sinwar je bio dio pregovora o pomirenju s palestinskim vlastima, ali su razgovori na kraju prekinuti.

Sinwar je od tada na Palestinsku samoupravu gledao s animozitetom.

Ipak, 2018. godine Sinwar je signalizirao da se Hamasova taktika kreće prema neoružanom otporu.

Još jedan rat s Izraelom “definitivno nije u našem interesu”, rekao je tada.

“Sinwar je pragmatik, mijenja se između političkog angažmana i oružanog nasilja, u skladu s okolnostima”, rekao je za Al Jazeeru Hugh Lovatt, viši politički saradnik pri Evropskom vijeću za vanjske odnose.

Do kraja 2022. godine Sinwarova računica se naizgled promijenila.

Ključna uloga oko razmjene zarobljenika

Dana 14. decembra Sinwar i drugi čelnici Hamasa kazali su velikoj masi u Gazi da predviđaju “otvoreni sukob”, nakon što je Izrael izabrao najdesničarskiju vladu u historiji.

Prijetnje Sinwara ponovljene su početkom 2023. godine.

Kao šef grupe, radio je na vanjskim odnosima, uključujući obnavljanje veza s egipatskim vodstvom i s Iranom nakon neslaganja oko sirijskog građanskog rata.

Danas je Sinwar drugi, iza Ismaila Haniyeha, u Hamasovoj hijerarhiji.

“Smatra se jednom od ključnih figura koje su Hamas potaknule na militantniji stav”, rekao je Byman.

To je moguće zato što je on vidljiviji od ostalih čelnika Hamasa.

Naprimjer, analitičari poput Lovatta vjeruju da je Deif bio pravi mozak napada 7. oktobra.

No, za razliku od Sinwara, koji je poznat po vatrenim javnim govorima, Deif godinama nije viđen u javnosti.

Analitičari vjeruju da Sinwar igra ključnu ulogu u trenutnim pregovorima oko razmjene zarobljenika između Hamasa i Izraela.

Izraelska aktivistica: Nije odgovorio, šutio je

Dok je bila u zatočeništvu, 85-godišnja izraelska mirovna aktivistica, koja je u međuvremenu puštena, kazala je da se suočila sa Sinwarom kada je vođa Hamasa posjetio tunele u kojima su držani zarobljenici.

“Pitala sam ga kako ga nije sram učiniti tako nešto ljudima koji su sve ove godine podržavali mir”, rekla je Yocheved Lifshitz za izraelske novine.

“Nije odgovorio. Šutio je.”

Ipak, mir se, također, čini daleko od umova mnogih izraelskih i američkih zvaničnika, kažu drugi analitičari.

Tvrde da, pokušavajući prikazati Sinwara i Hamas kao nihilistički nasilne, Izrael i Zapad namjerno zaobilaze sve legitimne političke ciljeve koje Hamas ima, kao što je oslobađanje političkih zatvorenika ili zaustavljanje širenja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Ovo je standardni aspekt civilizacijskog diskursa”, rekao je za Al Jazeeru Osamah F. Khalil, autor knjige Američka palata iz snova: Bliskoistočna ekspertiza i uspon države nacionalne sigurnosti.

Kroz historiju, mnogi izraelski neprijatelji upoređivani su s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom, kaže Tamir Sorek, profesor fokusiran na sukobe i otpor u kontekstu Palestine i Izraela na Univerzitetu Pennsylvania State.

‘Politička’ odluka poređenja s Adolfom Hitlerom

Ti “neprijatelji” uključivali su Yassera Arafata, bivšeg predsjednika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koji je postao ključni partner u mirovnim pregovorima s Izraelcima, i bivšeg egipatskog predsjednika Gamala Abdel Nassera, za kojeg Khalil ističe da je “opisan kao Hitler na Nilu”.

“Hamasovi zločini 7. oktobra imali su veliki utjecaj na izraelsko društvo i aktivirali su kolektivna sjećanja na holokaust i strepnju od uništenja među Jevrejima svugdje”, kazao je Sorek za Al Jazeeru.

Ipak, opisivanje Sinwara kao figure slične Hitleru od Netanyahua i drugih u Izraelu također je politička odluka, sugerirao je.

“[Ovo] također uklanja svaku odgovornost sa Izraela kao političkog subjekta i sa cionističkog projekta, jer ako su Jevreji napadnuti zato što su Jevreji, nema potrebe stavljati masakr od 7. oktobra u historijski kontekst, govoriti o opsadi Gaze, 8.000 stanovnika Gaze koje je Izrael ubio od 2000. do 7. oktobra [ove godine], okupaciji ili širem režimu aparthejda koji je izgrađen u Palestini i Izraelu.”

Od 7. oktobra u Gazi je ubijeno više od 19.000 ljudi.

Dehumaniziranje neprijatelja – uključujući obične Palestince u širem smislu – pomaže Izraelu da ojača argument za nastavak napada u Gazi, uprkos međunarodnim pozivima na humanitarni prekid vatre.

I bez Sinwara Hamas bi i dalje kontrolirao Gazu

“Njegovo [Sinwara] ubistvo ili zarobljavanje omogućilo bi Izraelu da proglasi neki oblik pobjede čak i ako veliki dio Hamasovog vodstva ostane netaknut”, rekao je Byman.

Kako bi se prilagodio izraelskoj taktici ciljanih ubistava, Hamas je prilagodio svoju strukturu vodstva da bude manje centralizirana.

“Bez Sinwara, pa čak i nakon gubitka većeg dijela višeg rukovodstva Hamasa, organizacija bi i dalje kontrolirala Gazu, jer su suparnici slabi i jer ima veliki broj vođa i boraca, tako da ubijanje ili zarobljavanje mnogih od njih ne bi fundamentalno porazilo organizaciju”, dodao je Byman.

U isto vrijeme, ako Sinwar izbjegne smrt ili zarobljavanje, to bi moglo utjecati na produženo kažnjavanje Gaze od Izraela.

“Izraelu ne treba izgovor za pokretanje zračnih napada na Gazu… Uvijek možete imati taj njegov bauk”, zaključio je Khalil.

Izvor: Al Jazeera