‘Nehumano’: Najviši belgijski dužnosnici kritiziraju izraelsko bombardiranje Gaze

Premijer De Croo opisuje nemilosrdnu i krvavu kampanju Izraela kao ‘neproporcionalnu’, dok ljevičarska političarka poziva na sankcije.

Hiljade građana Belgije iz sedmice u sedmicu održava proteste solidarnosti s palestinskim narodom (EPA)

Piše: Priyanka Shankar

Brisel, Belgija – Belgijski političari i dužnosnici sve više dovode u pitanje razmjere i zakonitost izraelske ofanzive u Gazi, dok je sve više civila ubijeno i humanitarna katastrofa se odvija u gusto naseljenoj enklavi.

U ponedjeljak, na konferenciji u Briselu, premijer Alexander De Croo, liberalni demokrat, opisao je izraelsku kampanju u Gazi kao “nesrazmjernu”.

“Ako bombardirate cijeli izbjeglički kamp s namjerom da eliminirate teroriste, mislim da to nije proporcionalno”, rekao je, ali je insistirao da “Belgija neće stati ni na jednu stranu”.

U srijedu je zamjenica belgijskog premijera uputila rijedak evropski poziv na sankcije protiv Izraela.

“Vrijeme je”, rekla je Petra De Sutter, političarka stranke Zelenih, za flamanske novine Het Nieuwsblad. “Kiša bombi je nehumana.”

De Sutter je također pozvala Hamas da oslobodi taoce i rekla da se tokovi novca “ovoj terorističkoj organizaciji” moraju odmah zaustaviti.

Dan kasnije, Caroline Gennez, belgijska ministrica razvojne saradnje, sugerirala je da vlada razmatra priznavanje države Palestine.

“Ovo je neophodno za postizanje mira na duge staze”, rekla je za Al Jazeeru.

Promjena stavova

A Fourat Ben Chikha, potpredsjednik Senata Belgije, gornjeg doma federalnog parlamenta, rekao je u petak za Al Jazeeru da “ne morate biti profesor ljudskih prava ili međunarodni pravnik da shvatite da se međunarodno pravo više ne poštuje u ovom ratu.”

Rekao je da su progresivne stranke poput Zelenih, kojima on pripada, počele dizati svoj glas u prilog Palestini kako bi stvorile politički pritisak.

“Više nema racionalnog razloga za smrt i nasilje koje vidimo u Gazi. Čak ni Izraelcima čiji su rođaci uzeti kao taoci, bombardiranje Gaze ne pomaže”, rekao je.

Čini se da su ove izjave u suprotnosti s većinom čelnika u Evropi, gdje je malo ko direktno kritizirao izraelsku kampanju bombardiranja koja je započela 7. oktobra, kao odgovor na Hamasove napade bez presedana.

Generalno evropsko stajalište je da Izrael ima pravo na samoodbranu, s obzirom na užase Hamasovog upada, sve dok ostaje unutar granica međunarodnog prava.

U napadu Hamasa ubijeno je više od 1400 Izraelaca, a više od 240 oteto. Izraelski napadi, službeno usmjereni na brisanje palestinske grupe koja vlada Gazom, ubili su više od 11.000 ljudi u 34 dana, uključujući više od 4.500 djece.

Nakon što je De Sutter pozvala na sankcije protiv Izraela, njemački političar Reinhard Bütikofer napisao je na platformi X: “To nije stav evropskih Zelenih.”

“Njemački Zeleni posebno se potpuno protive takvom potezu koji bi optužio Izrael za zločine Hamasa koji koristi civile kao živi štit.”

Ipak, neki pozdravljaju promjenu tona.

Abdalrahim al-Farra, ambasador Palestine u EU, Belgiji i Luksemburgu, rekao je da je svjedočio “jasnoj promjeni stajališta belgijske vlade”.

“Osjetili smo to iz principijelnog i moralnog stava ministrice Caroline Gennez i ministrice Petre De Sutter”, rekao je za Al Jazeeru.

“Njihovi pozivi su došli kao protumjera izraelskom kršenju međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava, te kolektivnom kažnjavanju Palestinaca.”

Al-Farrova kćerka je u Gazi, a neki od njegovih rođaka ubijeni su u opkoljenom pojasu zbog izraelskih napada prošle sedmice.

“Uvjeren sam da će stav Belgije utjecati na mnoge stavove nekih država članica”, rekao je.

Rasprava o izraelsko-palestinskom pitanju može biti teška u Belgiji zbog različitih stajališta političkih stranaka u Flandriji na sjeveru, Valoniji na jugu i regiji Brisel.

Historijski gledano, Belgija je poznata po iskazivanju solidarnosti prema Palestini, dok njen službeni stav također podržava Izrael. Poput mnogih na Zapadu, Belgija nije pozvala na prekid vatre u Gazi, uprkos nastojanjima ljevičara.

U UN-u 2012. zemlja je glasala za davanje statusa posmatrača Palestini kao “nečlanici”. Ove je godine podržala rezoluciju UN-a kojom se Međunarodnom sudu pravde nalaže da istraži izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

Godine 2019. dvije lokalne vlade bojkotirale su trgovačku misiju u Izraelu.

Peter Mertens, generalni sekretar Radničke stranke Belgije (Partij van de Arbeid van België), rekao je da belgijska vlada “stvarno ima problema” jasno govoreći o ovom pitanju “jer ih lobira Izrael, a lobiranje iz Washingtona je čak i veće s institucijama poput sjedišta NATO-a u Belgiji.”

Rekao je da su javnost i mediji vršili pritisak na vladu da zauzme oštriji stav prema Izraelu “dok se nastavlja nemilosrdno bombardiranje Gaze i etničko čišćenje Palestinaca”.

“Vidjeli smo pozitivne najave poput poziva na sankcije Izraelu, veću pomoć Gazi i fond od pet miliona eura za podršku Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u istrazi ratnih zločina. Ali ovi pozivi ne dolaze od stranaka poput konzervativnog Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), čiji članovi imaju jake veze s Izraelom.

“Općenito nije bilo jedinstvenog stava Belgije, a čak je i rezolucija naše stranke koja poziva na prekid vatre i na opoziv ambasadora Belgije u Izraelu odbijena”, dodao je Mertens.

‘Izrael gubi ovaj rat na ideološkom frontu’

Diljem belgijskih gradova marševi solidarnosti izbijaju iz sedmice u sedmicu, pozivajući na mir u Palestini i oslobađanje izraelskih taoca.

Krajem prošlog mjeseca, belgijski sindikati transportnih radnika izdali su izjavu odbijajući utovar i istovar vojne opreme namijenjene Izraelu, “dok je u toku genocid u Palestini”.

Istaknuta belgijska aktivistica Anuna De Wever Van der Heyden rekla je da izraelska opsada i bombardiranje Gaze potiče osjećaj bijesa i tuge.

“Izrael gubi ovaj rat na ideološkom i političkom frontu. Rasprava među belgijskim vladinim strankama znak je toga”, rekla je za Al Jazeeru.

Belgijski pisac Christophe Callewart rekao je: “Izrael delegitimiziran na nivou koji dosad nije viđen. Ne vidim kako se mogu vratiti iz toga.”

Artists4Palestine Belgija, sindikati i druge propalestinske grupe, kao što je BrusselsAgainstGenocide, pripremaju se za nove proteste solidarnosti s Gazom u subotu.

Izvor: Al Jazeera