Ćorović: Oslobađanje zločinaca, a kažnjavanje aktivista najslikovitiji je prikaz Srbije

Aktivistkinja Aida Ćorović proglašena je krivom zbog ‘ometanja javnog reda i mira’ kada je u novembru 2021. gađala jajima mural posvećen osuđeniku za ratne zločine Ratku Mladiću.

Riječ je o 'klasičnoj demonstraciji sile', kaže Ćorović [Igor Čoko / Ustupljeno Al Jazeeri]

Nakon niza prijetnji, uvreda i napada koji su uslijedili nakon što je u novembru 2021. jajima gađala mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, aktivistkinja Aida Ćorović osuđena je zbog „ometanja javnog reda i mira i službenih lica“. Prema odluci Prekršajnog suda u Beogradu, Ćorović u roku od 15 dana od pravnosnažnosti presude treba platiti kaznu od 100.000 dinara (oko 850 eura).

Ćorović će, prema presudi, snositi i sve troškove krivičnog postupka za koje se plaća paušalno određen iznos u visini od 4.000 dinara (oko 34 eura), koji je dužna da uplati u istom roku kao i novčanu kaznu.

„Ovakav epilog situacije nije me iznenadio“, kaže Ćorović u razgovoru za Al Jazeeru, ističući da se radi o klasičnoj „demonstraciji sile“.

„Cilj je uplašiti nas aktiviste i nezavisne medije. Ovo je pokazna vežba, ‘treniranje strogoće’ što bi se reklo, kojom se pokazuje drugima da treba da ćute. Mene to ništa ne čudi“, kaže.

  • Presuda zbog gađanja murala Ratka Mladića dolazi u trenutku kada su iz pritvora pušteni Milan Radoičić (priveden zbog napada na sjeveru Kosova) i Zoran Marjanović (osuđen zbog ubistva žene na 40 godina). Kako to komentarišete?

– Ako postoji božansko proviđenje, ono se desilo juče i danas – da ja budem kažnjena i osuđena jer sam upozoravala na nešto što je strašno pogubno za našu zemlju i naše građane, dok su s druge strane pušteni čovek koji je optužen praktično za terorizam, zbog napada u kojem je poginulo četvero ljudi, a nekoliko ih je i ranjeno, i čovek koji je po svoj prilici ubio suprugu. To je najslikovitiji prikaz Srbije – zločinci se puštaju, a uzorni građani koji svima žele dobro kažnjavaju.

Ćorović: Količina brutalnosti kojom su se obrušili na mene i Jelenu Jaćimović govori da se radi o huliganima (Pixsell)
  • Nakon prvog i ujedno jedinog ročišta koje je održano u ovom slučaju, presuđeno je da ste, zbog toga što ste ‘gađali zgradu i vrijeđali policajce’ krivi za ‘ometanje javnog reda i mira i službenih lica’. No, indikativno je to što se u presudi nigdje ne pominje ni mural, ni Ratko Mladić. Kako to komentarišete?

– Da, indikativno je to što ni u pozivu na sud, niti u obrazloženju presude nije naveden mural. Ja sam i na ročištu pitala: ‘Je li ja delujem toliko šašavo da bih gađala zgradu iz čista mira?  Zašto ne stoji ko je naslikan na zidu te zgrade?’. Oni to ne smiju da napišu, jer bi u tom slučaju tužba odmah bila oborena. Ratko Mladić je osuđeni ratni zločinac, država Srbija je stala iza toga, prema tome – ja sam ta koja brani ustavni poredak, a ne oni.

Drugo, piše da sam kažnjena i zbog toga što sam vređala policajce. Ja sam takođe pitala gde su bili ti policajci, jer tamo su stajali neki momci koji su izgledali kao huligani. Među njima zaista i jeste bilo huligana, a niko od njih se ni u jednom trenutku nije predstavio, niti pokazao policijsku iskaznicu. Pritom, količina brutalnosti kojom su se obrušili na mene i Jelenu Jaćimović (aktivistkinja koja je 9. novembra 2021. privedena zajedno s Aidom Ćorović, op.a.) je govorila da se radi o huliganima i desničarima, a nikako o policajcima koji čuvaju javni red i mir. Mirne duše mogu da kažem da ti momci, iako rade u policiji, jesu huligani.

  • Još tada, na prvom ročištu, najavili ste da kaznu nećete platiti. Ostajete li pri toj odluci?

– Da, neću da im platim, jer ne želim ovakvoj državi da dajem novac za nešto gde sam ja u pravu i gde ja čuvam ustavni poredak. Uvek podvlačim činjenicu da je Srbija izručila Ratka Mladića – nisam to ja uradila. Uostalom, Srbija je ratifikovala sve međunarodne sporazume vezane za saradnju sa Tribunalom i Međunarodnim sudom pravde. Na kraju krajeva, Srbija je donela i zakone o procesuiranju ratnih zločina i ratnih zločinaca, imali smo i sud, koji je doduše neaktivan…

Prema tome, sve je na mojoj strani, ovo je zaista samo jedna demagoška politička odluka i u tom smislu sam potpuno čista i mirna, a oni nemaju način da se izbore sa mnom. Ne valja kada je čovek na bilo koji način prljav, pa mogu da ga ucene, ali kada je čist i radi po savesti i kada radi nešto što je za opšte dobro, onda nema straha.

Detalj sa privođenja Aide Ćorović u Beogradu 9. novembra 2021. godine (EPA)
  • Najavili ste i da ćete uložiti žalbu?

– Da, moj advokat će uložiti žalbu Apelacionom sudu i mislim da će tamo biti dovoljno inteligentni da odbace ovu presudu, tako da neću morati da platim tu kaznu. Mada, i ako bude morala da se plati, ja sam rešila da, u slučaju mogućnosti da biram između zatvorske i novčane kazne, bez problema odem u zatvor. Nema nikakve dileme šta treba da uradim u tom slučaju.

  • Na svom Facebook profilu ste istakli da biste, u slučaju da možete vratiti vrijeme, ponovo sve isto uradili.

– Tačno, tu nema nikakve dileme, da mogu da vratim vreme potpuno bih isto sve uradila. To sam ja. I ja ne bih bila ja kad bih se sklanjala i radila drugačije.

  • Decenijama se zbog svog aktivizma i neprikosnovene borbe za pravu i istinu suočavate sa brojnim izazovima i opasnostima. Šta je to što Vas istrajava u toj borbi i što Vam ne da odustanete?

– Ljubav prema istini, prema pravdi, prema ljudima, nema tu velike filozofije. To je prosto kompas – ili to imate u sebi, ili nemate. Imam u sebi tu vrstu pogonskog goriva, taj odnos prema pravdi me gura napred. Imam i duboku i iskrenu ljubav prema ljudima.

Svi moji prijatelji su takođe takvi, delimo taj vrednosni sistem. Nažalost, ovi drugi su agresivniji i glasniji, njihov modus operandi je takav kakav je i prosto kada dođu zla vremena i kada se prospe kanalizacija, teško da možete da čujete glas razuma, a njega itekako ima u svakom gradu u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera