Gube li Apple i Samsung bitku na tržištu?

Treći kvartal ove godine je bio najlošiji kvartal u proteklih 10 godina kada je prodaja pametnih telefona u pitanju.

Samsung i Apple već deceniju suvereno dominiraju tržištem pametnih telefona, ali i oni gube 'dio kolača' (Reuters)

Dva proizvođača pametnih telefona koji više od decenije dominiraju u prodaji mobilnih uređaja za komunikaciju, Apple i Samsung, izgubili su tržišni udio u prodaji telefona tokom trećeg kvartala ove godine.

Zanimljivo je da je globalno gledajući prodaja telefona u tom kvartalu opala za osam posto u odnosu na isti period prošle godine, što ga čini najlošijim kvartalom u proteklih 10 godina.

I dok je pala prodaja mobilnih telefona, za dva giganta na vrhu potencijalno zabrinjavajuća vijest je da su mnogi drugi brendovi, koji se ne nalaze među top pet, povećali tržišni udio u odnosu na prethodnu godinu, čime su praktički uzeli dio kolača Appleu i Samsungu.

Ta sama vijest ukazuje da će tržište pametnih mobilnih telefona u narednom periodu biti dosta dinamičnije nego do sada, a očito je da se i sami korisnici sve više okreću nekim drugim dokazanim ili čak novim brendovima. To se prije svega odnosi na kineske brendove, kojih, čini se, svakim danom ima sve više i više.

Ovakav razvoj događaja na tržištu sluti na zabrinjavajuću budućnost za Apple i Samsung, ali stvari nisu tako crno-bijele.

Pad tržišta

Salko Radovović sa portala telefoni.ba pojašnjava da, iako uvjetno govore, alarmi ipak zvone za te gigante, jer postoje potencijalni razlozi za gubitak tržišnog udjela.

Kako kaže, Apple je već tradicionalno čekao septembar da predstavi nove iPhone modele, pa su tako i vjerni i pasionirani kupci “nagrižene jabuke” čekali septembar, odnosno oktobar, ovisno o distribuciji širom svijeta, da kupuju nove iPhone.

“U proteklim sedmicama svjedočili smo ogromnim gužvama u tržnim centrima širom svijeta, kada su novi ljubimci stigli u zvanične Appleove radnje, tako da mislim da će loš Q3 biti brzo zaboravljen, a da će u četvrtom kvartalu rezultati Applea biti mnogo bolji, obzirom da su novi uređaji tek stigli na police, a slijedi nam i period oko Božića i Nove godine, kada se sve prodaje bolje, pa tako i telefoni.”

S druge strane, dodaje, Samsung više u augustu ne predstavlja svoje Note modele, jer je potpuno i obustavio njihovu proizvodnju, a nova S serija (S23) je krenula s prodajom još od februara i marta, te je očekivano tokom sredine godine opala potražnja.

“Ako uz sve to uzmemo da je Q3 ove godine najlošiji u posljednjih deset godina, onda je jasno da su i Samsung i Apple izgubili svoj standardno veliki udio. Sada je pitanje, da li je to samo zbog ovih razloga koje sam prethodno naveo ili nam slijedi neka nagla promjena u svijetu pametnih telefona.

Huawei je u svom najvećem zamahu ozbiljno ‘kidisao’ na vodeće dvije pozicije koje Samsung i Apple već deceniju suvereno drže, međutim nakon afera špijunaže i čega sve ne, kineska kompanija je izgubila korak. Da li će Xiaomi ili neko treći pak uspjeti da dosegne udio Samsunga ili Apple, zaista je teško prognozirati. Ne bi me iznenadilo da u pojedinom kvartalu, neko uspije da se ‘ugura’ rame uz rame sa najveće dvije kompanije, ali da bi tu ostao cijelu godinu ili više, trenutno mi ipak zvuči nerealno”, kaže stručnjak za dešavanja na tržištu pametnih telefona.

Bolji dani

I stručnjaci iz analitičarske kompanije Counterpoint očekuju bolje dane za proizvođače mobilnih telefona.

Generalno, pad prodaje na tržištu se velikim dijelom objašnjava sporim ekonomskim oporavkom, koji je prisutan širom svijeta, te aktuelnom inflacijom, što je sve velikim dijelom utjecalo na potražnju za novim uređajima. Međutim, očekuje se da će četvrti kvartal biti prvi kvartal u kojem će prodaja mobilnih telefona porasti nakon devet uzastopnih lošijih kvartala, gledano na prethodnu godinu.

Glavni razlog za optimizam u vezi bolje prodaje je pojava iPhone 15 serija telefona, ali i festivalska sezona u Indiji te “Dan samaca” u Kini, koji se obilježava 11. novembra i koji tradicionalno obara sve rekorde prodaje u azijskoj zemlji. Nakon toga slijede Božić i Nova godina, odnosno periodi kada se na Zapadu tradicionalno ostvaruju ogromni prometi u svim segmentima.

Ipak, iako su navedeni razlozi dobrim dijelom odgovorni za lošije rezultate u prodaji telefona, ono o čemu se i ne govori toliko jeste da su mobilni uređaji već nekoliko godina toliko kvalitetni i dobri da kupci nemaju potrebe da ih često mijenjaju.

“Telefoni su već odavno toliko dobri da ih ne morate mijenjati godinama, što mogu potvrditi iz ličnog iskustva (treba se uzeti u obzir da sam uglavnom koristio neke premium modele), pa bi recimo frekventnost mijenjanja uređaja u mom slučaju bila tri godine”, kaže Radovović.

Međutim, naglašava, u svijetu je dosta pasioniranih korisnika, posebno vezanih za Apple uređaje, ali i za Samsung i druge kompanije, koji novi telefon ne kupuju kada im je stari pokvaren ili lošiji, već čim novi stigne na tržište.

Nedostatak inovacija

Ono u čemu sve kompanije imaju problem, ne samo ove, već posljednjih nekoliko godina, jesu velike inovacije, neki “game changeri”, ističe Radovović.

“Već dugo nismo imali neku promjenu koja bi ‘promijenila igricu’. Možda je to posljednjih godina jedino preklopni displej, ali mislim da ti telefoni nisu napravili neki mega uspjeh. Trenutno se nove izmjene svode ponajviše na karakteristike kamere, materijala od kojih se telefon izrađuje i kvalitete displaya, a to nije nešto što korisnici očekuju.”

Prema njegovom mišljenju, ona kompanija koja korisnicima ponudi nešto što je trenutno teško zamisliti da telefon može imati bi mogla napraviti pravi boom na tržištu.

“Šta bi to moglo biti, zaista ne znam, a to je u pravom smislu riječi ‘pitanje od milion dolara'”, priznaje.

Ono čemu se kupci nadaju jeste da će loša prodaja telefona dovesti do snižavanja cijena, koje će ići u korist korisnicima, ali Radovović nije optimista kada je bliži period u pitanju.

“S obzirom na inflaciju koja trese cijelu zemaljsku kuglu, mislim da do kraja ove godine ne možemo očekivati neka sniženja u svijetu pametnih telefona, ali se treba nadati da će u narednoj godini doći do stabilizacije ekonomije širom svijeta, smanjena inflacije, pa samim tim i sniženja cijena ne samo telefona, već svih roba i dobara širom svijeta.”

Prema podacima Counterpoint Researcha, globalni lider Samsung je izgubio jedan posto tržišta i sada njegov udjel čini 20 posto, a zabilježio je pad prodaje od 13 posto. Drugoplasirani Apple je također izgubio jedan posto tržišnog udjela, pa mu pripada “komad kolača” od 16 posto, a zabilježio je nešto manji pad prodaje u odnosu na direktnog konkurenta, odnosno “samo” devet posto.

Top pet svjetskih brendova, koji također uključuju kineske proizvođače pametnih telefona Xiaomi, OPPO i Vivo, zajedno su držali 64 posto globalnog tržišta pametnih telefona u trećem kvartalu 2023, što je pad u odnosu na gotovo 68 posto koji su držali u 2022. i 2021, prema podacima Counterpointa.

Kineske kompanije zabilježile su još strmiji pad prodaje pametnih telefona od Samsunga i Applea jer su “radile na jačanju svojih pozicija na ključnim tržištima poput Kine i Indije, dok su nastavile usporavati ekspanzivne napore na inostranim tržištima”, navodi se u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera