Izlazi li Twitter ‘na megdan’ Facebooku?

Twitter testira novu opciju, koja uveliko odstupa od dosadašnjeg rada, ali i koja u mnogočemu liči na ponudu Facebooka.

Da li uopće ima mjesta za dvije velike društvene mreže sličnog tipa? (Reuters)

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža, Twitter, objavila je da testira novu funkciju pod nazivom Notes (bilješke) koja će korisnicima te platforme dati mogućnost da pišu u formatu do čak 2.500 riječi, uz uključivanje fotografija, videozapisa i GIF-ova u sadržaj. Ako opcija zaživi, ovo će biti veliki skok za kompaniju koja je do sada omogućavala pisanje poruka u samo 280 karaktera.

Kompanija je objavila da testira novu opciju nakon istraživanja koje je pokazalo da su korisnici naglasili da žele više kontrole u stvaranju samog sadržaja kao i u dužini sadržaja. Nova funkcija donosi bilješke koje će biti čitljive na i izvan platforme Twitter, a korisnici će moći uređivati te bilješke i nakon objave, ali će imati i poseban odjeljak “bilješke” na korisničkom profilu.

Twitter je objavio da se ova funkcija testira s malom grupom korisnika iz Kanade, Gane, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, s ciljem da je, kako je navedeno iz kompanije, ispravno naprave.

Mikro blog, koji korisnici posebno vole i cijene

Godine 2017. Twitter je povećao maksimalni broj znakova za tweetove sa 140 na 280, nakon testiranja među malom grupom korisnika, što ukazuje da bi se ova platforma mogla odlučiti na ogromnu promjenu u dosadašnjem načinu rada. Veliki dio opcija koje bi mogle biti sastavni dio Twittera nudi i Facebook, čime se postavlja pitanje da li ova platforma želi postati konkurent tvornici novca mega kompanije Meta.

Novinar portala Netokracija Marko Crnjanski kaže da je Twitter u prethodnih par godina “tapkao u mjestu”, nije imao konkretnijih promjena, osim dizajnerskih izmjena i ubacivanja Spaces opcije, koja je dobro prihvaćena među korisnicima.

“Twitter je oduvek bio prepoznat kao mikro blog, to korisnici kod njega posebno vole i cene, i zato ima svoju stabilnu bazu korisnika, bez nekog naglog rasta. Opcija Notes bi samo mogla dodatno da obogati ovu mrežu i korisnicima tako omogući novi alat za izražavanje svojih kreativnih ideja koje će moći da plasiraju na ovoj društvenoj mreži.”

Crnjanski ipak ne smatra da je ovo potez koji bi mogao ugroziti Metu, tačnije Facebook, s obzirom na to da ova mreža ima vjerne korisnike i razrađen sistem kreativnih alata. S druge strane, Facebook kroz brend Meta nastoji uvesti potpuno novu dimenziju korištenja i percepcije društvenih mreža, koje će, kako smatra, korisnici prihvatiti, jer svi vole promjene i nove napredne alate s kojima se nisu ranije susretali.

“Upravo zato Twitter tu nema prostora i resursa da ‘napadne’ Facebook, tačnije da bude njegova konkurencija. Štaviše, to se i ne bi dopalo vernim korisnicima Twittera.”

Korisnici interneta sve manje čitaju duge tekstove

A tu je i pitanje da li uopće ima mjesta za dvije velike društvene mreže sličnog tipa.

Prema mišljenju novinara Netokracije, dokle god je korisnika željnih novih promjena i kreativnih alata koji bi im nadomjestili neke funkcije koje nisu imali prije uvijek će biti mjesta za više društvenih mreža. Ipak, ističe, danas već imamo ustaljene društvene mreže koje imaju svoje jedinstvene karakteristike, pa samim tim ne vjeruje da će konkretno između Twittera i Facebooka postojati podudaranja.

“Jednostavno ovde govorimo o gigantu koji funkcioniše po proverenim modelima i društvenoj mreži koja se nalazi u procesu tranzicije ukoliko dođe do akvizicije od Elona Muska i koja mnoge od svojih funkcije nije ni menjala.”

Nakon objave da se testira opcija Notes, koja omogućava pisanje u formatu od 2.500, mnogi su se pitali zašto Twitter uopće razmatra tu mogućnost, jer korisnici interneta sve manje čitaju duge tekstove. Slično se pita i Crnjanski. Kako kaže, volja korisnika za tekstualnim sadržajem iz godine u godinu blijedi, pa ni njemu nije baš najjasnije zašto se Twitter odlučio za Notes.

“Jednostavno smatram da sa ovim alatom žele da podstaknu kreativnost korisnika i da iz forme mikro bloga, zapravo, postanu blog koji bi možda mogao da postane agregator digitalnog sadržaja. Iskreno, voleo bih da vidim tu promenu, jer i dalje verujem u kvalitetan zadržaj, tačnije tekst, fotografiju, video, ali ako pitate većinu korisnika Twittera, nisam siguran koliko će im nova opcija biti zanimljiva.”

Jedan od razloga je, dodaje, njihova navika na određenih broj karaktera i brzi protok informacija, gdje je Twitter i dalje neprikosnoven.

‘Volim da bude kratko, jasno, uz eventualni link’

“Ko zna, možda će Notes zaista zaživeti i udahnuti jednu novu dimenziju ovoj društvenoj mreži.”

A upravo stav novinara Netokracije dijeli i korisnik Twittera Mahir Ramić.

“Od Facebooka sam davno digao ruke. Twitter mi je odličan, jer pratim medije i ličnosti koje brzo i tačno objavljuju informacije o stvarima koje me interesuju, bez suvišnog naklapanja. Volim da bude kratko, jasno, uz eventualni link. Pored toga, mogu pratiti i osobe koje nikad nisam lično upoznao, ali koje smatram inteligentnim i zabavnim. Prava vještina je sabiti veliku misao u 280 karaktera”, kaže on.

Pored toga, Twitter mu je omogućio da anonimno, uz nadimak, bude na ovoj mreži te da ga ne mogu “zapratiti” ni “naporni prijatelji, ni dosadna familija”.

“Zaista ne želim gledati fotografije ljudi sa mora, snimke njihove djece kako hodaju, tetkinog cvijeća i svih drugih ‘gluposti’ kojima je uobičajeno zatrpan Facebook. Iako na Twitteru bude dosadnih i, da budem bezobrazan, glupih ljudi, lakše ih je isfiltrirati i nemati posla s njima.”

Nove opcije, smatra, mogle bi pokvariti Twitter, odnosno od njega napraviti nešto što je sušta suprotnost dosadašnjoj mreži.

Znatno drugačiji, s Elonom Muskom ili bez njega

“Kratko, brzo, precizno… To je Twitter. Sve drugo će biti neki hibrid, koji, bojim se, neće biti dobar ni u čemu. Ali, Twitter zajednica je zaista široka. To što se meni ovo ne sviđa, kao i nekim drugim ljudima na mreži, ne znači da svi tako razmišljaju. Ne znam da li ću nastaviti koristiti Twitter ako Notes zaživi u formi kako sad to najavljuju. Ali. znam da sam u startu osuđivački nastrojen toj ideji, što nije dobro ni za mene, ni za moje dalje korištenje ove platforme.”

Najnoviji potezi Twittera dolaze nakon žestokih propitivanja poslovnih planova za ovu platformu nakon što je milijarder Elon Musk najavio kupovinu ove mreže, a mnogi se pitaju u kojem pravcu će ova kompanija pod njegovim vodstvom ići. Twitter je u aprilu najavio da radi na opciji “edit”, odnosno opciji naknadnog uređivanja objavljenog sadržaja, nedugo nakon što je Musk, koji je tražio tu opciju, objavio da je kupio veliki udio u kompaniji. Twitter je objavio da ta dva događaja nisu povezana, ali gdje ima dima…

Twitter budućnosti bi, u svakom slučaju, mogao izgledati znatno drugačiji od onog na kojeg su korisnici godinama navikli, s Muskom ili bez njega.

Izvor: Al Jazeera