Turska ‘igra balansirajuću ulogu’ između Izraela i Irana

Turska i Iran održavaju kompleksne veze, dok Ankara nastoji poboljšati odnose sa Izraelom.

Mevlut Cavusoglu i Yair Lapid utabali su put za poboljšanje diplomatskih, sigurnosnih i ekonomskih odnosa između Turske i Izraela (Anadolija)

Šef izraelske diplomatije Yair Lapid dolazi u četvrtak u Ankaru usred oštrih upozorenja o iranskim namjerama ubistava ili otmica izraelskih turista na turskom tlu.

Njegova posjeta, također, dolazi u trenucima kada Turska želi popraviti odnose i sa Izraelom, i sa Iranom.

Lapid je jedan od nekoliko izraelskih dužnosnika koji su upozorili turiste da ne putuju u Tursku, a onima koji su već na njenom tlu, da je napuste što je prije mogće, ili da se sklone u hotele.

Dok je Izrael pohvalio tursku saradnju u razotkrivanju navodne iranske operacije, koja bi, kako se tvrdi, predstavljala osvetu za ubistva visokih iranskih sigurnosnih ličnosti od strane Izraela u posljednjih nekoliko sedmica, turske vlasti bile su suzdržanije.

Jedine riječi iz Ankare o toj temi prošle sedmice bile su da je „Turska sigurna zemlja i da se nastavlja boriti protiv terorizma“.

Turska ne zauzima stranu

„Turska pokušava da ne zauzima stranu u konfliktu između Irana i Izraela, ali i šalje jasnu poruku da neće dozvoliti takvu vrstu operacija, poput ove koju Iranci navodno planiraju, na svom tlu“, kaže Suha Cabukcuoglu, geopolitički analitičar iz Istanbula.

Spominjući posjetu saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana Turskoj Ankari u srijedu, dodao je da Turska „igra balansirajuću ulogu“ sa tri najjače sile u regiji.

Tokom prošle godine, Ankara je popravljala odnose sa brojnim regionalnim rivalima, među kojima su Saudijska Arabija, UAE i Egipt, a na popisu misija joj je i gradnja mosta između Irana i Izraela.

Prošlog mjeseca, Mevlut Cavusoglu postao je prvi turski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Izrael u posljednjih 15 godina.

Cavusoglu i Lapid utabali su put za poboljšanje diplomatskih, sigurnosnih i ekonomskih odnosa.

„Turska i Izrael angažovani su na procesu normalizacije koji se kreće ka čvrstom miru“, riječi su Gallije Lindenstrauss sa Instituta za studije nacionalne sigurnosti Univerziteta u Tel Avivu.

„U poređenju sa procesom normalizacije iz 2016, koji je trajao manje od dvije godine, ovaj put se čini da su obje strane naučile nešto iz ranijeg promašaja i da su do sada uspjele izbjeći sličan scenario“.

Veze između dva historijski bliska saveznika doživjele su kolaps kada su izraelski komandosi ubili deset turskih aktivista koji su pokušali isporučiti pomoć Gazi.

Napori da se odnosi ponovo izgrade propali su 2018, kada su izraelske snage ubile desetke Palestinaca.

Rivalstvo, ali uz stabilan odnos

Izrael, pak, Tursku krivi za podršku Hamasu, palestinskoj grupi koja kontroliše Pojas Gaze.

Dok je Izrael i zapadne zemlje smatraju „terorističkom organizacijom“, Turska ne smatra.

Turski odnosi sa Iranom su stabilniji, prema Lindenstrauss, ali dvije zemlje su rivali u brojnim konfliktima, najviše u Siriji i na sjeveru Iraka.

Milicije iz Iraka, koje imaju podršku Irana, posljednjih mjeseci su napadali turske baze, tvrde američki obavještajci.

Turske i iranske snage sukobljavaju se i u Siriji, gdje Ankara planira započeti novu operaciju.

„Iran i Turska imaju nadmetanje kojim dobro upravljaju“, kaže Alex Vatanka, direktor Iranskog programa na Institutu za Bliski istok iz Washingtona.

„To se nadmetanje odvija svo vrijeme, od Iraka i Sirije, do Kavkaza i Zaljeva. Iran ljubomorno gleda na tursku sposobnost da poploča put do mjesta kao što su Katar, i u posljednje vrijeme Saudijska Arabija“.

„Iranci sada pažljivo motre gdje ide tursko-izraelski odnos, da vide je li usmjeren protiv njih“.

Urkos tome, dva susjeda su veliki trgovinski partneri, sa razmjenom od 4,77 milijardi dolara u 2021, sa 69-postotnim rastom u odnosu na raniju godinu, uprkos sankcijama Iranu i pandemiji korona virusa.

Iranske investicije u Turskoj

Iranci su veliki investitori u Turskoj, a građanima dvije zemlje ne trebaju vize za putovanja kod susjeda.

“To je višestruki odnos. Postoji velika konkurencija, ali niti Turska niti Iran ne žele da ovo izmakne kontroli”, tvrdi Vatanka.

Upravo u ovako kompleksnim odnosima dolaze izraelska upozorenja o iranskim agentima koji, navodno, jure turiste da ih ubiju ili otmu.

Iako nije javno dalo detalje ili dokaze, Vijeće nacionalne sigurnosti Izraela podiglo je nivo rizika za putovanja u Tursku, koju je stavilo u ravan sa Afganistanom, Irakom, Jemenom i Iranom.

Prijetnja je, kako se govori, vezana za smrti nekoliko visokih zvaničnika Irana, za koje Teheran optužuje Izrael.

U verbalnom ratu između Izraela i Irana, teško je doći do potvrde tih tvrdnji.

“Ne bih nužno prihvatao ono što Iran i Izrael govore, jer postoji intenzivna konkurencija između njih”, rekao je Vatanka.

Izvor: Al Jazeera