Je li ukrajinska vlada u egzilu realnost?

‘Pravilo broj jedan kod otpora je – moraš ostati živ! Kao lider nisi nikome od pomoći ako nisi živ i ako ne vodiš ljude koji mogu nastaviti borbu’, kažu američki zakonodavci.

Prkosni Zelenski obećao je borbu do kraja (Reuters)

Demokratski i republikanski zastupnici spremni su poslati milijarde dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini dok tamošnja vlada očajnički pokušava odbiti rusku invaziju i pružiti sigurnost za milijun i po izbjeglica koje bježe iz ratom razorene zemlje.

No, dok vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina napreduje, članovi Kongresa i američki dužnosnici za nacionalnu sigurnost sada raspravljaju kako pomoći vladi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ako glavni grad Kijev padne, a Moskva uspostavi marionetski režim.

To je tmuran scenarij koji dužnosnici Bidenove administracije oklijevaju javno priznati, osobito s obzirom na to da Zelenski i njegove trupe drže Ruse dulje nego što su mnogi očekivali, ali o njemu se sve više raspravlja u Washingtonu. Jedan od izazova s kojim će se suočiti je gdje će biti sjedište ukrajinske vlade i hoće li se morati preseliti u Lavov ili negdje zapadno od rijeke Dnjepar? Ili će se morati preseliti na neko mjesto izvan Ukrajine?

Što god da se dogodi zavisit će od toga koliko Rusi napreduju i koliko su Ukrajinci spremni odoljeti. Amerikanci će morati surađivati s ukrajinskom vladom gdje god se ona zatekne. U međuvremenu, nekoliko kongresmena nude dvostranački pristup koji traže od Bidenove administracije da razvije strategiju za potporu pobunjenicima koji se zalažu za nezavisnost, ako Putin smijeni vladu u Kijevu i zauzme značajne dijelove Ukrajine.

Američka podrška Ukrajini

SAD je prošle godine poslao više od milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući novac za protutenkovske projektile Javelin, sustave protuzračne obrane Stinger te drugu opremu i oružje. Sada Bijela kuća i Kongres namjeravaju dostaviti još 10 milijardi dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini i drugim europskim saveznicima dok ruske bombe ravnaju gradove, a njihove trupe polako napreduju u Ukrajini.

Kongresni čelnici žele da taj dodatni paket od 10 milijardi dolara – od čega je otprilike polovica namijenjena za vojnu pomoć – bude brzo usvojen i poslan na potpis predsjedniku Bidenu do 11. ožujka.

Treba podsjetiti da isporuka oružja stranim vladama nije uvijek završavala dobro po Sjedinjene Američke Države. U posljednja dva desetljeća, SAD je opskrbljivao afganistansku vladu milijardama dolara u vojnim vozilima i opremi. Kada je Kabul pao prošlog ljeta, talibani su preuzeli kontrolu nad zrakoplovima, oklopnim vozilima i smrtonosnim oružjem američke proizvodnje.

Kongresna rasprava o tome kako podržati, moguće prognanu ukrajinsku vladu održana je prilično nezapaženo. Postavljeno je pitanje: “Ako ne postoji legitimna vlada u Ukrajini u jednom trenutku u bliskoj budućnosti, koja su sredstva Ministarstva obrane na raspolaganju za podržavanje legitimnog vodstva Ukrajine?”

O ovoj se temi u Washingtonu ne želi, još uvijek, otvoreno razmišljati. Ali, mora se razmišljati o tome kakve su opcije na stolu za potporu Ukrajincima, ako se dođe u tu situaciju.

‘Zelenski mora ostati živ’

Skupina konzervativaca iz Zastupničkog doma sastala se iza zatvorenih vrata s Robertom O'Briena-om, koji je bio posljednji savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. On je rekao da, ako Zelenski i njegova administracija budu protjerani iz Kijeva, Sjedinjene Američke Države i saveznici trebaju ih nastaviti podržavati bez obzira gdje se presele.

“Trebali bismo ih priznati kao vladu u egzilu, u Varšavi ili Londonu, a Ukrajinu bismo trebali nazvati okupiranom Ukrajinom”, rekao je O’Brien zastupnicima, što je ponovio i u izjavi za medije. “Rusima se ne može dopustiti da uspostave marionetsku vladu”.

Prkosni Zelenski, skriven u bunkerima u Kijevu, obećao je borbu do kraja; rekao je europskim saveznicima prošli tjedan da ga možda više neće vidjeti živog.

Ali, zastupnici u Washingtonu kažu da je kritično važno da Zelenski i njegovi najviši suradnici ostanu živi, čak i ako to znači da ih se prebaci u drugu europsku prijestolnicu.

“Predsjednik Zelenski, izabrani čelnici i vojni čelnici Ukrajine moraju ostati živi”, stav je američkih zakonodavaca.

S druge strane važno je da oni ostanu u Ukrajini, na ukrajinskom tlu.

“I u tome postoji politička prednost. Iskreno, tu je i moralna prednost”, rečeno je na sastanku demokratskih zakonodavaca te je dodano: “Važno je ostati, ali ne u toj mjeri da njegov život bude ugrožen i da nema kontinuiteta vlade. Pravilo broj jedan kod otpora je – moraš ostati živ! Kao lider nisi nikome od pomoći ako nisi živ i ako ne vodiš ljude koji mogu nastaviti borbu”.

Izvor: Al Jazeera