Ron Haviv: Ne bi me iznenadila nova Srebrenica u Ukrajini

Nagrađivani američki ratni fotoreporter trenutno boravi u Ukrajini, odakle svjedoči brutalnosti ruske agresije na susjednu zemlju, koja je ušla u treću sedmicu.

Nagrađivani američki fotograf iz Ukrajine šalje potresne fotografije (Al Jazeera)

Ratni fotoreporter Ron Haviv rekao je da se „svi nadaju da se Srebrenica neće ponoviti u Ukrajini“, ali njega lično „ni takav scenarij ne bi iznenadio“. Haviv, koji trenutno boravi u Ukrajini, svjedoči brutalnosti ruske agresije na susjednu zemlju, koja je ušla u treću sedmicu.

Od 24. februara, kada je Vladimir Putin naredio vojnu invaziju na Ukrajinu, iz zemlje je izbjeglo više od 2,6 miliona ljudi, dok su hiljade ubijene, uključujući i djecu, prema izvještajima ukrajinskih vlasti. Broj raseljenih, ranjenih i ubijenih mogao bi nastaviti rasti u narednim danima, ako se rat ne zaustavi.

“S obzirom na to Rusija granatira i civilne objekte, što se može vidjeti iz više izvora, vrlo je vjerovatno da govorimo o ratnim zločinima. Također, postoje dokazi da ruski vojnici pljačkaju radnje i civilno stanovništvo te da neke civile streljaju kako bi prikrili dokaze“, rekao je Haviv Al Jazeeri.

Nagrađivani američki fotograf iz Ukrajine šalje potresne fotografije: vatrogasce dok gase vatru u bombardiranim zgradama; ruševine Irpina i drugih gradova koji nestaju pod granatama ruske vojske; Ukrajince dok se pokušavaju spasiti ili one oni koji pokušavaju odbraniti zemlju.

“Moral ljudi u Ukrajini je nevjerovatno visok. Svi vjeruju da će Ukrajina pobijediti“, rekao je Haviv. „U isto vrijeme stotine hiljada njih bježe. Mislim da je tanka linija između optimizma i realnosti“.

Rat u Evropi se ponovio 30 godina nakon BiH

Haviv je u karijeri dokumentovao tri genocida – u Bosni i Hercegovini, Ruandi i Darfuru.  Izvještavao je iz više od 25 sukoba. Njegova fotografija iz 1992. godine na kojoj pripadnik paravojnih formacija iz Srbije nogom udara ubijenu ženu u Bijeljini sa sjeveroistoku Bosne i Hercegovine magazin Time je proglasio jednom od 100 najutjecajnijih fotografija svih vremena. Haviv fotografijama pokuša pomoći ljudima da se suoče s onim što se događa u zonama sukoba, nadajući se da bi to moglo pomoći u sprječavanju novih zločina.

“Danas svijet komunicira na drugačiji način nego što je to bio slučaj tokom rata u Bosni i Hercegovini. Sama činjenica da svako ima kameru sa sobom znači da je mnogo lakše prenijeti informacije svijetu o onome što se događa. Nažalost, i pored svakodnevnih uznemirujućih fotografija i snimaka iz Ukrajine, čini se da to uopće ne utječe na dinamiku rata“, rekao je Haviv Al Jazeeri.

“U godini u kojoj obilježavamo 30 godina od rata u Bosni i Hercegovini, skoro je pa nevjerovatno da opet imamo istu temu – rat. Umjesto pitanja ‘da li je moguć rat u Evropi u 20. stoljeću’, sada slušamo ‘Da li je moguće da je rat u Evropi u 21. stoljeću?'“, rekao je Haviv.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada