Kahlout na AJB DOC donosi potresnu priču iz najvećeg zatvora na svijetu

Dugogodišnji reporter Al Jazeere Safwat Al-Kahlout će u okviru 4. AJB DOC-a održati predavanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Gaze.

Safwat Al-Kahlout želi posjetiteljima AJB DOC-a približiti život u Pojasu Gaze

“Za Gazu zna skoro svako. S Gazom suosjećaju mnogi. Ali mislim da je rijetko ko zaista upoznao nekoga iz Gaze”, govori na samom početku razgovora Safwat Al-Kahlout. Kako bi bar djelomično približio život stanovnika okupiranog Pojasa Gaze, dugogodišnji reporter Al Jazeere će u okviru međunarodnog AJB DOC Film Festivala održati specijalno predavanje Gaza: Past, present and future (Gaza: Prošlost, sadašnjost i budućnost).

“Za mnoge Gaza znači rat i bombardiranje. Gaza jeste sve to, ali Gaza je i mnogo više”.

Kao neko ko je rođen, odrastao i ko dugi niz godina izvještava iz, kako se često kaže, “najvećeg zatvora na otvorenom”, Al-Kahlout će u okviru festivala Al Jazeere Balkans posvećenog društvenim temama predavanjem predstaviti ljudsku stranu života u Gazi.

Safwat Al-Kahlout je rođen, odrastao i godinama izvještava iz Gaze (Al Jazeera)

“Mnogi se s pravom fokusiraju na sadašnjost Gaze. Ali se ne smije zaboraviti da Pojas Gaze ima bogatu prošlost, da je do prije petnaestak godina Gaza bila jedna od najrazvijenijih sredina u regiji. Gaza je imala izuzetno razvijenu tekstilnu industriju, čiji proizvodi su se prodavali ne samo na Bliskom istoku, već su bili i na policama u Francuskoj, SAD-u, Italiji… Poljoprivrednici su izvozili širom svijeta, a do početka 2000. se uveliko gradilo u Gazi, uveliko se ulagalo, primanja su bila u velikom broju slučajeva viša nego u susjedstvu”, kaže specijalni predavač na AJB DOC-u.

Stoga Al-Kahlout želi da skrene pažnju da u Gazi nije oduvijek vladalo konstantno stanje straha i da su danas svima dobro poznate ruševine izgrađene tek prije koju deceniju. Ali isto tako će predstaviti strašnu svakodnevnicu života pod opsadom.

“Možda najbolji pokazatelj kakav je zaista život u Gazi jeste primjer bankara iz Izraela, koji je osuđen, zatvoren, a onda ‘pušten na slobodu’ da po kazni živi u Pojasu Gaze. To je Izraelu vjerovatno najokrutnija kazna koju su mogli smisliti”, dodaje. “Ne kaže se bez razloga da je Gaza najveći zatvor na otvorenom”.

Izraelske snage su u Gazi uništile zgradu u kojoj se nalaze uredi više medijskih kuća, među kojima i Medijske mreže Al Jazeera i Associated Pressa

Danas je Pojas Gaze daleko od onog s početka stoljeća.

“Cijena otpora i borbe za nezavisnost i dostojanstvo ima visoku cijenu”.

Stanovnici Gaze, govori Al-Kahlout, nisu željeli sudbinu stanovnika Zapadne obale, gdje izraelski doseljenici svakodnevno grade nova nelegalna naselja, oduzimaju Palestincima zemlju i uništavaju maslinjake i farme.

“Izraelski doseljenici su isto pokušali učiniti u Pojasu Gaze. Protjerani su, ali je Izrael odmah uzvratio. Prvo polako, a nakon što je Hamas preuzeo vlasti u Gazi 2006, Izrael je žestoko reagirao. Počeli su žestoki napadi koji su devastirali lokalne fabrike i ekonomiju bacili na koljena, a svaki naredni rat je samo pogoršao stanje. Danas Gaza ima više od 25 posto nezaposlenih, gotovo 200.000 mladih fakultetski obrazovanih Palestinaca iz Gaze ne može naći posao, a gotovo dvije trećine stanovništva ovisi o humanitarnoj pomoći kako bi se prehranili. Isto tako, ni međunarodna zajednica ni privatnici ne žele ulagati u obnovu i izgradnju nove infrastrukture, jer nema garancije da sve to neće biti uništeno u narednom ratu, za koju godinu”.

Sve su to činjenice koje su “poznate”, ali u stvarnosti i nisu u potpunosti poznate, kaže reporter Al Jazeere, koji želi iskoristiti priliku da u okviru AJB DOC-a bar malo približi svakodnevnicu stanovnika Gaze učesnicima festivala.

“Ako nas iko može razumjeti, onda nas ovdje mogu razumjeti. Narod Bosne i Hercegovine je Palestincima uvijek bio blizak zbog svega što su prošli tokom devedesetih, kao što je i palestinska patnja bliska njima. Mislim da narod Gaze najbolje mogu razumjeti građani BiH i Irske, zbog svoje prošlosti”.

U okviru predavanja Al-Kahlout će se osvrnuti na činjenicu da veliki broj mladih u Gazi ne zna za drugačije od života u strahu i pod opsadom, gdje im je onemogućeno slobodno kretanje i putovanje, i gdje svako ima pripremljenu torbu sa dokumentima i nešto osnovne odjeće, u slučaju da dobiju upozorenje izraelske vojske da moraju napustiti dom koji će uskoro biti bombardiran. “A često takvo upozorenje ne dođe, ili budu uništene i kuće i zgrade koje su se nalazile u blizini”.

Jedna od takvih uništenih zgrada je bila i ona u kojoj su bili smješteni brojni mediji, uključujući i urede Al Jazeere u Gazi. Al-Kahlout je u blizini izvještavao dok su izraelske snage do temelja uništile tu zgradu.

“U Gazi niko nije siguran”, kaže on.

Upozorenja bi trebala služiti kako bi se civili sklonili na sigurno, ali novinar Al Jazeere naglašava da u Gazi uopšte ne postoje skloništa, tako da većina Palestinaca pod izraelskom opsadom na ulicama čeka da se bombardiranja završe, u nadi da se njihov dom nije postao “kolateralna šteta”.

“Koliko mogu biti precizni udari izvedeni borbenim avionima F-16 u gusta naseljenim područjima?”, pita on.

Osim prošlosti i sadašnjeg života pod opsadom, u stalnom strahu i bez mogućnosti putovanja, s redovnim redukcijama električne energije i visokom nezaposlenošću, Sawfat Al-Kahlout će u okviru AJB DOC-a govoriti i budućnosti “beskonačnog sukoba” i onog šta mogu stanovnici Pojasa Gaze očekivati u narednim godinama i decenijama.

Dugogodišnji reporter Al Jazeere iz Gaze će predavanje održati u nedjelju 12.09. u 16 sati u Courtyard Sarajevo.

Zbog pandemijskih ograničenja potrebna je prethodna najava na mail adresu info@ajbdoc.ba.

Četvrti festival dokumentarnog filma AJB DOC se održava od 10. do 14. septembra u Sarajevu i u online formatu.

Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala, kao i sinopsisi filmova, dostupni su na službenoj web-stranici ajbdoc.ba.

Izvor: Al Jazeera