Epidemiolog Radovanović: Zašto broj zaraženih u Srbiji ponovo raste

Još oko Nove godine bilo je jasno da postojeće mjere ne daju rezultate; tada se moralo nešto preduzeti, ali nije, kaže za Al Jazeeru penzionirani profesor sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Epidemiološke mjere su kao fini mehanizam, kojeg stalno dotjerujete, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović (Al Jazeera)

Epidemiološke mjere u Srbiji su vrlo blage, a to je razlog novog vala korona virusa u zemlji, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović, objašnjavajući to što se Srbija suočava s novim porastom broja novozaraženih, uprkos više od milion iskorištenih doza vakcina, što je najviše u regiji, ali i među najuspješnijim imunizacijama stanovništava protiv korona virusa u svijetu.

Radovanović je rekao da uspjeh vakcinacije uveliko zavisi od drugih epidemioloških mjera koje su potpora vakcinaciji, ali Srbija očito nije uspjela harmonizirati dvije strane. Neočekivano, kriva je ponovo počela rasti, pa je ljekarski dio Kriznog štaba u ponedjeljak zatražio ponovo uvođenje policijskog sata, o čemu će konačna odluka biti donesena tokom sedmice.

“Još oko Nove godine bilo je jasno da postojeće mere ne daju rezultate. Tada se moralo nešto preduzeti, ali nije”, rekao je za Al Jazeeru Radovanović, penzionirani profesor sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Skijališta nisu smjela biti otvorena

Vladu je optužio da poseže za demagogijom. Kada je predsjednik države Aleksandar Vučić najavio policijski sat, u Beogradu su održane demonstracije, pa je predsjednik nakon toga počeo više gledati na svoj rejting, kazao je Radovanović.

“Kada mu je rečeno da bi narod voleo na skijanje, on je dozvolio skijanje. Na Kopaoniku su u jednom trenutku bili skijaši iz zemalja gde god nije bilo dozvoljeno skijanje. To je moralo da se odrazi na obolevanje”, rekao je Radovanović.

“Ali, epidemiološke mere su kao fini mehanizam, kojeg stalno doterujete – ako broj zaraženih raste, vi trebate da pooštravate mere; ako opada, možete malo da olabavite, ali ovde te mere nisu preduzete na vreme.”

Srbija je među vodećim zemljama u svijetu po broju vakcinisanih na milion stanovnika i kampanju imunizacije vodi kroz e-sistem na državnom nivou. Do sada je iskorišteno više od 1,4 miliona doza, od čega je i drugu dozu primilo 512.000 ljudi.

U Beograd je u nedjelju navečer iz Rusije stigao kontigent s još 100.000 doza vakcina Sputnik V, a u ponedjeljak se očekuje još 58.500 doza Pfizerove vakcine.

‘Mi s vakcinama nemamo problem’

S isporukom 100.000 doza Sputnika V Srbija je premašila dva miliona nabavljenih doza, na oko 6,9 miliona stanovnika, potvrdila je predsjednica Vlade Ana Brnabić i najavila da 5. marta iz Kine stiže još 500.000 doza Sinopharma.

“Mi s vakcinama nemamo problem”, rekla je premijerka novinarima.

Vučić će u utorak donirati 5.000 doza vakcina za susjednu Bosnu i Hercegovinu, a već je ranije vakcine donirao i u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

U Srbiji je do nedjelje poslije podne registrirano približno 460.000 slučajeva zaraze korona virusom, a službeno su prijavljena 4.443 smrtna slučaja, dok se posljednjih dana bilježi i po više od 3.000 novozaraženih na dnevnom nivou.

Razlog zbog čega Srbija sporije postiže kolektivni imunitet uprkos vakcinaciji Radovanović vidi i u tome da među pola miliona vakcinisanih u zemlji ima mnogo onih koji su virus već ranije preležali manifestno, ili su bili asimptomatski pacijenti, pa vakcina u njihovom slučaju nije značila da je broj osjetljivih na korona virus smanjen. Rekao je da ne postoji magični procenat koliko treba vakcinisati ljudi da bi se postigli najbolji rezultati. Ali, što je procenat veći, manja je vjerovatnoća da će se epidemija razviti.

Izvor: Al Jazeera