Američki antidemokratski pokret

Kada se situacija počne ozbiljno analizirati vidljivo je da američka politika usred radikalnog odmicanja od demokratskih pravila i tradicija koje su desetljećima vodile SAD.

Američka politika danas ne predstavlja normalan proces (Reuters)

Američka politička scena ovih dana može izgledati prilično normalno. Predsjednik Joe Biden imao je i velika postignuća i velike neuspjehe u svojoj prvoj godini, što je tipično. U Kongresu se članovi cjenkaju oko zakona i donose neke od njih. Na Vrhovnom sudu su važni predmeti dok svakodnevno medijsko izvještavanje obično odražava ovaj prividni osjećaj političke normalnosti.

Ali, kada se situacija počne ozbiljno analizirati vidljivo je da američka politika danas ne predstavlja normalan proces. Umjesto toga, može se reći da je zapravo usred radikalnog odmicanja od demokratskih pravila i tradicija koje su desetljećima vodile ovu zemlju.

Antidemokratski pokret, inspiriran Donaldom Trumpom, mnogo je veći od njega i jača iz dana u dan. U saveznim državama koje odlučuju o predsjedničkim izborima, ovaj pokret je već promijenio neke zakone i svrgnuo izborne dužnosnike, s ciljem poništavanja budućih rezultata. Promjene se pravdaju lažnim izjavama u kojima se tvrdi da Biden nije pobijedio na izborima 2020.

Ono što iznenađuje jeste činjenica da je taj pokret naišao na vrlo malo protivljenja. Većina vodećih republikanskih političara je odustala od borbe ili je podržala antidemokratski pokret. U Zastupničkom domu republikanci su izbacili Liz Cheney s čelnog mjesta, jer je upozoravala na Trumpove laži. Njeni istomišljenici među republikanskim zakonodavcima odustaju, jedan za drugim, od sudjelovanja na izborima iduće godine. Otpor unutar Republikanske stranke je toliko slab da oko 60 posto odraslih republikanaca sada kaže anketarima da vjeruju da su izbori 2020. ukradeni – stav koji je dokazano pogrešan.

Sve je to stvorilo izvanrednu mogućnost da na predsjedničkim izborima 2024. republikanski dužnosnici u barem jednoj saveznoj državi mogu poništiti legitiman izborni rezultat, navodeći kao razlog prijevaru koja ne postoji i dodijeliti izborne glasove iz te države republikanskom kandidatu. Trump je ovu taktiku pokušao upotrijebiti 2020., ali su ga lokalne vlasti odbile.

Od tada su njegovi sljedbenici pokrenuli kampanju – s orwellovskim nazivom “Stop the Steal” – “Zaustavite  krađu”, kako bi osigurali uspjeh sljedeći put. Steve Bannon, bivši Trumpov savjetnik, gospodar kaosa i vodeći američki desničar, igrao je središnju ulogu, koristeći svoj podcast kako bi potaknuo Trumpove pristaše da preuzmu pozicije u izbornoj administraciji.

“Ovo je požar s pet alarma”, rekla je za Jocelyn Benson, demokratska državna tajnica u Michiganu, koja je predsjedala prebrojavanjem glasova 2020. godine. “Ako ljudi općenito, lideri i građani, ne shvate ovo kao najvažnije pitanje našeg vremena i ne djeluju u skladu s tim, onda možda nećemo moći osigurati da demokracija ponovno prevlada 2024. godine.”

Dosta analitičara naziva tu situaciju demokratskim izvanrednim stanjem i da će bez jakog i sustavnog pritiska zaštitnika demokracije Amerika izgubiti dosadašnji izborni sustav, što si ne može priuštiti.

Republikanska tiha ofenziva

Glavna bojna polja su takozvane swing (neopredijene) države u kojima republikanci kontroliraju državno zakonodavstvo, poput Arizone, Georgije, Michigana, Pennsylvanije i Wisconsina. Ustav dopušta državnim zakonodavnim tijelima da odrede pravila za izalazak na predsjedničke izbore.

Pregled nedavnih događaja: 
Arizona

Republikanski zakonodavci donijeli su zakon kojim državnom tajniku, što možemo usporediti s položajem premijera, koji je sada demokrat, oduzimaju ovlasti nad izbornim tužbama i daju ih državnom odvjetniku, republikancu.

Georgia

Prošle godine, Brad Raffensperger, republikanski državni tajnik Georgije, pomogao je zaustaviti Trumpove pokušaje da preokrene rezultat. Državni zakonodavci u Georgiji od tada su oslabili njegove ovlasti, a kandidat kojeg podržava Trump natječe se da zamijeni Raffenspergera sljedeće godine.

Michigan

Kristina Karamo, kandidatkinja koju podržava Trump i koja je kaže da su izbori 2020. bili lažni, natječe se za državnu tajnicu, ured koji nadzire izbore. Republikanski kandidati žele uzeti te pozicije i u Coloradu, Floridi, Nevadi, New Hampshireu, Sjevernoj Karolini, Ohiju, Teksasu i drugdje.

Pennsylvania

Republikanci pokušavaju izmijeniti ustav te savezne države kako bi državni tajnik bio izborna pozicija, a ne da ga imenuje guverner.

Wisconsin

Senator Ron Johnson poziva zakonodavnu vlast, koju kontroliraju republikanci, da preuzme punu kontrolu nad saveznim izborima. To bi moglo ukloniti guvernera, trenutno demokratu, iz procesa i oslabiti dvostranačko izborno povjerenstvo.

Šta je sljedeće?

Ovaj antidemokratski pokret još uvijek se može zaustaviti. Ove godine, na primjer, republikanski zakonodavci u sedam saveznih država predložili su zakone koji bi stranačkim dužnosnicima dali izravnu mogućnost mijenjanja izbornih rezultata. Nijedan od zakona nije prošao. Vjerojatno najvažnije osobe po ovom pitanju su republikanski lideri i birači koji vjeruju u demokraciju i koji ne žele koristiti sirovu političku moć za poništavanje izbornog rezultata.

Miles Taylor, bivši pripadnik Trumpove administracije koji se udaljio od Trumpa s tvrdnjom da je iz prve ruke vidio koliko je nedemokratska Trumpova vladavina, pomogao je u formiranju Pokreta za obnovu Amerike, koji podržava kandidate – bilo koje strane – koji se natječu protiv republikanaca koje podržava Trump. Pokret je aktivan u kongresnim utrkama, ali nema dovoljno sredstava za sudjelovanje u državnim natjecanjima koja često određuju izborne procedure, rekao je Taylor.

Demokrate i nezavisni birači – kao i novinari – mogu napraviti razliku ako posvete pozornost onome što se događa i ako budu uporniji u pojašnjavanju tih antidemokratskih aktivnosti američkoj javnosti kako ne bi došlo do čuđenja, pa i šokiranja građana, kada dođe vrijeme izbora.

Izvor: Al Jazeera