Novi Trump ili samo jednokratna pojava?

Uputio je i poruku svećenicima pred Uskrs koja glasi – prvo treba oporaviti zemlju, a onda ćemo imati pune crkve! (EPA)

Predsjednik Donald Trump se još jednom pojavio pred kamerama u obraćanju američkoj i svjetskoj javnosti u vrijeme kada kriza s korona virusom dosiže vrhunac u Americi. Bila je to neobična konferencija za novinare zbog toga što se Donald Trump ponašao neobično za njega.

Nije bilo vrijeđanja, demoniziranja medija, nije bilo previše samoljepljivih reklama… Naravno, za njegove kriterije.

„Ovo su najtužnije press konferencije, ja ne volim tu biti jer govorim o smrti… Imamo najbolju ekonomiju i vidite što se događa. Ovo je najteža odluka u mom životu! Imamo svega, zavide nam u svijetu koliko imamo respiratora, mi smo u odličnom stanju… Mi smo odradili nevjerojatan posao… Naši su testovi najbolji na svijetu …“

Jedan novi Trump? Kao što vidite – i jeste i nije! Možda za ovu priliku jeste. Do ove, možda, jednokratne promjene je došlo nakon što je vidio da mu dosadašnje ponašanje šteti u potpori glasača te sada pokušava poslušati svoje savjetnike koji ga mole da bude umjereniji i povučeniji. Tako su priliku imali govoriti svi stručnjaci oko njega. A, imali su što za reći.

Debora Brix, koordinatorica u Bijeloj kući o pitanjima zaraze, je poručila:

„Imamo ohrabrujuće znake, ali još nismo dostigli vrhunac u zarazi! Strategija testiranja se bazira na posmatranju. U ruralnim područjima, koja još nisu toliko zahvaćena zarazom, prvo će se testirati domovi za starije. Imali smo ogroman broj testiranja per capita u najugroženijim područjima poput New Yorka… Sada primjenjujemo strategiju promatranja.”

Doktor Anthony Fauci kaže: „Unatoč napretku, još nije vrijeme da se opustimo. Moramo nastaviti kao i do sada”.

Najteža Trumpova odluka

Za predsjednika Trumpa ovo je dvosatno pojavljivanje pred kamerama bila prilika da pokaže drugu stranu svog karaktera, ali i da odgovori hoće li „otvoriti“ zemlju početkom svibnja, što žarko želi ili će poslušati savjete stručnjaka.

„Oboje! Ja želim da se zemlja otvori što prije, ali činjenice će kazati kada. TO ĆE BITI NAJVEĆA ODLUKA KOJU SAM IKADA DONIO! Ja slušam stručnjake oko mene, imam ogroman respekt za te ljude… Nasljedili smo loš sustav, a sada imamo najbolje testove na svijetu. Nemamo više problema s testiranjem. Kada imate područje s malim broj zaraze ne trebate testiranja, ne trebate testirati svaku osobu u, recimo, Iowi… Ako ima dio područja koji bi mogao kritičan, to je druga priča… Ne trebamo testirati 330 milijuna ljudi… Imamo najveća žarišta i unutar njih imamo najugroženija područja.“

Uputio je i poruku svećenicima pred Uskrs koja glasi – prvo treba oporaviti zemlju, a onda ćemo imati pune crkve!

Trump je najavio još jednu inicijativu. U utorak će se predstaviti pripadnici Radne skupine za otvaranje zemlje koji će najviše razgovarati o ekonomiji, a njihovi susreti će se obavljati putem telekonferencija.

Evo još nekoliko poruka stručnjaka američke administracije:

Ministarstvo zdravstva – Kupuje se respiratora za dvije milijarde dolara. Od General Motorsa i Philipsa kupuje se 73.000 respiratora za milijun dolara… Sve u ide u državne zalihe!

Stephen Hahn iz Federalne agencije za hranu i lijekove je rekao da se 60 strojeva za sterilizaciju zaštitnih maski raspoređuje se po zemlji…

Potpredsjednik Mike Pence – Imperativ je nastaviti društveno distanciranje. Poruka crkvama – pratite upute o restrikcijama i okupljanjima.

Trump i WHO

Na pitanja hoće li administracija smanjiti ili ukinuti financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), predsjednik Trump je odgovorio:

„O tome ćemo idući tjedan, ne želim govoriti o tome prije Uskrsa. Godinama dajemo najviše, deset puta više nego Kina, a WHO je jako kinocentrična… Zašto Amerika daje toliko novca, a Kina tako malo?”

Trump je rekao da isto misli i za Svjetsku trgovinsku organizaciju uz poruku da Kina koristi situaciju, a slično radi i Indija. Trump se pita zašto su Kina i Indija zemlje u razvoju, pa zbog toga imaju koristi svjetskih organizacija.

„Možda i mi hoćemo biti zemlja u razvoju? Nas se ne tretira odgovarajuće”, izjavio je predsjednik Trump, a očigledno je da će o ovim temama biti mnogo više riječi za nekoliko dana.

Izvor: Al Jazeera