Hiljadu mrtvih u jednom danu: Italijani će Božić provesti u izolaciji

Rimske vlasti se nadaju će novim restrikcijama spriječiti ponavljanje scenarija od ovog ljeta (EPA)

Italijani se spremaju za “Božić drugačiji od svih prethodnih, ali ništa manje autentičan”, kako je to sročio premijer Giuseppe Conte, saopćavajući nove restrikcije vezane uz predstojeće praznike, u pokušaju da se spriječi širenje pandemije korona virusa.

Istog dana kad je u Italiji COVID-19 odnio najviše života – 993, Conte je objelodanio Vladinu uredbu koja propisuje zabranu kretanja između regija do 6. januara iduće godine, te zabranu napuštanja vlastite općine 25. i 26. decembra i 1. januara 2021.

Uprkos pritisku crkvenih zvaničnika, italijanska Vlada nije odobrila da božićne mise budu održavane u ponoć, kao što nalaže tradicija. Također, naredila je da skijaški centri ostanu zatvoreni i u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.
Konačno, propisano je da su svi koji uđu u zemlju od 21. decembra do 6. januara dužni provesti 14 dana u izolaciji.  

Od ranije su na snazi brojne druge mjere, počevši od policijskog sata od 22 do 5 (koji će u Novogodišnjoj noći važiti do 7 ujutro), pa do restrikcija po pitanju ugostiteljskih, uslužnih i komercijalnih aktivnosti u svakoj od regija koje su podijeljene u tri zone u ovisnosti od intenziteta pandemije: crvenu, narandžastu i žutu.

Spriječiti jesenji scenarij

Rimske vlasti se nadaju će novim restrikcijama spriječiti ponavljanje scenarija od ovog ljeta, kada je sezona godišnjih odmora i zabava pokrenula drugi val epidemije koji je snažno pogodio Italiju u oktobru i novembru. 

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Iako je u minulim danima broj novih slučajeva COVID-19 na dnevnom nivou nešto opao u odnosu na prethodne sedmice (u četvrtak je registrirano 23.255, a u srijedu 20.709 pozitivnih, dok ih je 13. novembra bilo 40.902), zabrinjavaju
podaci o velikoj smrtnosti.

Broj preminulih u četvrtak (993) najveći je u jednom danu od izbijanja pandemije; 27. marta je registrirano 969 umrlih.

U direktnom TV obraćanju u udarnom večernjem terminu, Conte je pokušao ponuditi i malo optimizma, istaknuvši da je prethodnim mjerama zaustavljeno širenje bolesti, da je indeks zaraznosti (Rt) pao na 0,91 te da su smanjeni brojevi
hospitaliziranih i pacijenata na intenzivnoj njezi. 

„Imamo priliku izbjeći potpuni lockdown kakav smo imali ovog proljeća te ne trpiti ogromne posljedice u ekonomskom i socijalnom smislu. Ali, ne smijemo postati neoprezni, posebno ne u prazničnim danima, jer u protivnom rizikujemo da nas pogodi treći val u januaru, koji sigurno ne bi bio manje opasan“, kazao je Conte, pozivajući sunarodnjake da Božić i Novu godinu dočekaju u kućama, u krugu najuže porodice, ne pozivajući nikoga u goste. 

Osude opozicione desnice

Na mjere državne Vlade, koju čine stranke lijevog centra, opoziciona desnica je reagirala burno. Conteu i njegovim ministrima se prigovara da će prestroga zabrana kretanja onemogućiti brojne Italijane da posjete roditelje i rodbinu ili
da praznike provedu u kućama za odmor.  

Od izbijanja drugog vala pandemije, Vlada u Rimu se nalazi na stalnom udaru, a neki od najglasnijih kritičara su guverneri regija pretežno u rukama desnice.  

„Izostanak koordinacije i konsultacija učinio je nemogućim da se mjere izbalansiraju sa potrebama italijanskih porodica“, stoji u pismenom protestu koji potpisuju predsjednici regija. 

Jedan od njih, guverner Lombardije Attilio Fontana, novu je uredbu nazvao „luđačkom“ i „neprihvatljivom“. Debata je pokrenuta i u državnom parlamentu, gdje su odluku Vlade kritizirali čak i neki od članova vladajuće stranke Italia Viva. 

„Porodice će na Božić ostati podijeljene! Ovo je još jedan od dokaza da ova Vlada Italiju ne poznaje dovoljno dobro“, izjavio je vođa opozicione desnice Matteo Salvini. 

Mediji podijeljeni u komentarima 

Italijanski mediji su podijeljeni u ocjenama novih restrikcija. „Hiljadu mrtvih u jednom danu, eto zašto nam treba Božić u izolaciji“, poručuje Repubblica sa svoje naslovne strane. 

„Zar hiljadu umrlih u jednom danu i 23 hiljade novih zaraženih nisu dovoljni da ljudi koji vode ovu zemlju preuzmu mrvu odgovornosti? Zar je ovo vrijeme u kojem se trebamo dijeliti po pitanju mjera protiv COVID-a? Zar su jedna praznična večera ili jedan dan na skijanju važniji od ljudske tragedije“, pita se rimski list u svom komentaru. 

Il Fatto Quotidiano u glavnom naslovu kao svojevrstan apsurd ističe činjenicu da postoji neko ko se protivi mjerama u danu u kojem su umrle 993 osobe. 

S druge strane, u optužbama prednjače desničarski Il Giornale koji tekst o novim restrikcijama krasi naslovom „Božić bez svojih“ i donosi komentar o „ukradenim praznicima“ te Libero koji svoje izdanje otvara uvodnikom “Stari ostavljeni sami u kući: Strašni Božić za bake i djedove”. 

Corriere della Sera, pak, optužuje i vladu i opoziciju što nisu u stanju da pronađu zajednički jezik i pospješe borbu protiv pandemije. 

„Moramo se upitati da li su uopće svjesni koliko je važno i koliko je hitno da daju neki signal da se stvari u zemlji pokreću. Taj signal nije ponovno otvoriti sve i dopustiti slobodno kretanje; to sada očito nije moguće.  Ali bi nam mogli pokazati horizont; postaviti uvjete za oporavak. Naprimjer, mogli bi nam reći, ne u pretpostavkama već sa sigurnošću, sve što nas zanima u vezi sa cijepljenjem – kada, kome, u kojem roku“, piše najtiražniji italijanski list.

Izvor: Al Jazeera