Sumorna statistika Francuza: Depresija udvostručena u nekoliko sedmica

Proljetos je 50 posto ispitanih studenata izjavilo da pate zbog usamljenosti i izolacije (EPA)

„Brojni Francuzi utonuli su u neraspoloženje: simptomi depresije udvostručili su se u periodu od (samo) nekoliko nedelja, sa 10 na 21 odsto, prema izveštaju zdravstvene agencije », prenosi francuski nedeljnik Le Nouvel Observateur u tekstu pod naslovom „Otkačiću: neraspoloženje i depresija eksplodiraju u vreme zdravstvene krize“.

„Nemogućnost da se nazre svetlo na kraju tunela, usamljenost, zabrinutost na profesionalnom nivou, korona virus, zatvaranje zbog ograničavanja kretanja kao i terorizam koji ne prestaje, gurnuli su brojne Francuze u duboko neraspoloženje“, piše list.  

Pariski dnevnik Le Monde donosi rubriku o usamljenosti koja pogađa mlade: „Vodimo život starih ljudi: Usamljenost preti studentima“.

List izveštava da se psihološki u najtežoj situaciji nalaze studenti koji su tek započeli studije i koji ne uspevaju da se integrišu u univerzitetski život kako kada je u pitanju nastava tako i kada su u pitanju društveni kontakti, sticanje prijatelja i upoznavanje sa kolegama.

‘Kako da mi prođe dan?’

Beatrice, studentkinja na prvoj godini psihologije u Parizu kaže da više ne može da izdrži sama u svojoj „sobici“ ceo dan pred ekranom. Vratila se kod roditelja i opisuje kako živi od kada je uvedena nastava preko interneta i ograničeno kretanje.

Bila je prikovana za ekran prateći predavanja. Početak u 9 sati ujutro, do 13 sati. Zatim od 14 do 20 sati, a često od 21 do 23 sata.

„Rad je jedino što imam u životu. Uz to ne znam ni kako da radim. Na primer, ne znam kako da hvatam beleške. Kada gledam čas na odloženo, moram da zaustavljam snimak kako bih mogla da zapišem šta je profesor rekao“, kaže ona.

Većina studenata od početka univerzitetske godine nije provela na univerzitetu više od četiri do šest nedelja. Nije bilo vremena da se naprave veze ni među studentima, ni između studenata i nastavnika, izveštava Le Monde.

Na Univerzitetu u Strasbourgu, Carine Jeangeorge, savetnica za studentska pitanja bila je zasuta porukama uglavnom studenata prve godine. „Šta da radim, kako da mi prođe dan?“, pitaju neki od njih.

Carine je jedini savetnik za 50 hiljada studenata. Predsednik vlade Jean Castex najavio je da će do januara biti otvoreno 1.600 radnih mesta za studente čiji bi posao bio da pomažu kolegama brucošima i onima koji imaju teškoća“, piše Le Monde.

Proletos je 50 odsto ispitanih studenata izjavilo da pate zbog usamljenosti i izolacije, a 30 odsto njih imalo je simptome psihoške ugroženosti.

Povećana potrošnja lijekova 

Nedeljnik Le Nouvel Observateur izveštava da psiholoških problema i kriza ima i kod ostalih stanovnika Francuske, pa čak i kod dece predpubertetskog uzrasta.

Crveni krst prima oko 300 poziva dnevno, tri puta više nego prošle godine. Rosine Duhamel, koja rukovodi sekcijom za psihološku podršku, zabeležila je nekoliko poziva. Jedan od njih je: „Nisam želeo da se vrati zatvaranje i zabrana kretanja… Ne vidim kraj toga, ne znam da li će stvari ikada biti onakve kakve su bile ranije i užasno se toga plašim“.

Već proletos početkom prvog talasa epidemije povećana je potrošnja anksiolitika i sredstava za spavanje. Statistike pokazuju da je, u odnosu na uobičajene količine, za prvih šest meseci ove godine, isporučeno dodatnih oko 1,6 miliona tretmana.

„Najgore je to što su se stvari akumulirale. Skupilo se mnogo toga ove godine“, kaže Marie (43).

Ova Parižanka, majka dvoje dece poverava autoru članka da oseća da je „na ivici“ da upadne u depresiju. Sa svojim mužem, koji je lekar opšte prakse, opsesivno prati statistike o COVID-u 19.

Već desetak dana oseća da joj teško pada i da radi i da u bilo čemu pronađe bilo kakvo zadovoljstvo. Sve je postalo napor  – i bavljenje decom i slavljenje rođendana i organizovanje preko Skype sa prijateljima.

Kaže da oseća kao da se guši, prenosi Le Nouvel Observateur.

Marie ipak pokušava kod kuće da govori samo o pozitivnim stvarima. „Inače, pukao bi mi film“, kaže ona.

„Film“ je, iz drugih razloga „pukao“ i posadi private jahte jednog francuskog milijardera – preneo je javni radijski servis FranceInfo.

Otpušten zbog testiranja

U emisiji „Oko 20h“ mogli smo da čujemo kako se dogodilo da jahta „Idol“ duga 59 metara bude blokirana u luci Ajaccio na Korzici bez prava isplovljavanja. Bivši kapetan te jahte je Philippe Frasse-Mathon. Vlasnik je „prebogati“ Thomas Leclercq, „ljubitelj luksuznih automobila i naročito jedan od sinova osnivača sportskih supermarketa Decathlon, najomiljenijeg trgovinskog lanca Francuza“.

„Krajem leta (…) jahta ‘Idol’ je konfiskovana pošto su kapetan i jedan deo posade podneli tužbu protiv vlasnika. Razlog? Nametnuto im je radno vreme kao da su robovi na antičkim galijama“, prenosi radio FranceInfo.

Kapetan, koji je proveo sedam meseci na jahti, kaže da su mornari – državljani Filipina, radeći po 105 sati nedeljno, uveliko premašili granice dozvoljene propisima što „bez sumnje dovodi u opasnost bezbednost broda, putnika i posade“.

U ugovoru, za koji je nadležno filipinsko pravo, jasno je napisano da radna nedelja može da traje 48 sati”, prenosi Radio FranceInfo.

“Neto zarada šefa posade iznosila je 1.250 eura mesečno što je zagarantovana minimalna mesečna plata u Francuskoj. Radni sat bio je dakle plaćen 3,40 eura što nije čak ni polovina minimuma zagarantovanog zakonom“, izveštava radio. 

Kapetan broda i filipinska posada traže sada od vlasnika jahte odštetu u visini od 2,2 miliona eura.

Sudije u Ajacciju izjasniće se 20. decembra o tome da li će Thomas Leclercq moći da provede Božić na svojoj jahti – zaključuje ironično izveštač radija FranceInfo.

Dnevnik Le Parisien prenosi slučaj Sebastiana Klema iz Mulhousea na istoku Francuske koji je dobio otkaz pošto je šefu prijavio da je pozitivan na COVID-19. Kao izgovor za otpuštanje rukovodstvo firme navelo je činjenicu da se Klem testirao u toku radnog vremena kada je plaćen da radi, a ne da se testira.

Procvat virtuelnog šminkanja 

Kao i milijarder Leclercq, tako ni direkcija preduzeća Habitat koje je otpustilo Sebastiana Klema – nije odgovorila na pozive novinara. I Klemu je „pukao film“, pa je podneo tužbu sudu. Njegov advokat tražiće poništenje otkaza i odštetu od 10 hiljada eura.

Ljubitelji šminke su među retkima kojima ovih dana u Francuskoj ne „puca film“. Za njih je francuski kozmetički gigant L’Oreal uveo virtuelno šminkanje putem portala za video-konferencije. 

Naime, mnogi ljubitelji i ljubiteljke šminkanja unervozili su se jer zbog karantina ne mogu da kupuju kozmetiku u radnjama. Kako kupiti ruž za usne bez probanja, a kako tek maskaru za oči? Zar možete da imate poverenja u boju koju vidite na ekranu?

Pariski Le Figaro izveštava: „L’Oreal se prilagođava našem novom načinu numeričkog života… otpočinjući sa jednim sasvim novim iskustvom u modernom šminkanju. Za vreme pandemije broj virtuelnih šminkanja kod l’Oreala upetostručen, a portal za video-konferencije imao je milijardu poseta“.

Saznajemo iz članka da je za kapke sada „hit“  – roze maskara sa svetlucavim pepitama. Što se tiče ruža za usne (koji se ne vidi jer su usta pokrivena maskom) sada je u modi – boja breskve.

Izvor: Al Jazeera