Protest u Vukovaru kojeg se mnogi boje

Moja teza je i dalje da je deset puta nula i dalje nula i da je sve ostalo stvaranje dojma, ističe Penava (Ustupljeno Al Jazeeri)

U 27. godina neovisnosti imala je Hrvatska niz manjih ili većih prosvjeda ali niti jedan od njih nije izazvao toliko pažnje, pa i straha, kao najavljeni prosvjed koji se 13. listopada treba održati u Vukovaru.

Prosvjed organizira gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji i na ovaj način želi ukazati „na šutnju hrvatskih institucija kada je riječ o istragama i procesuiranju ratnih zločina“.

Traži istinu o zločinima

„Građani Vukovara niti 27 godina poslije rata ne znaju za sudbine nekoliko stotina svojih očeva, supruga, braće, prijatelja… U isto vrijeme za sve te godine državne institucije, kojima je to posao, nisu procesuirale odgovorne za ratne zločine. Smatram to nedopustivim za jednu državu u kojoj se svako malo kunemo u te heroje. Dolazi nam jesen i samim tim niz tužnih obljetnica i mi ćemo opet slušati iste priče, ista obećanja dok pravih rezultata nema. To već slušamo 27 godina i mislim da je vrijeme da se konačno nešto napravi jer ovako dalje ne ide“, rekao je Penava najavljujući prosvjed.

Na ovaj način Penava je indirektno prozvao i HDZ, čiji je i sam član, s obzirom da su na čelu najvećeg dijela ministarstava i državnih institucija koje bi se trebale baviti pitanje ratnih zločina upravo članovi te stranke. Odmah po najavi prosvjeda uslijedile su i prozivke od pojedinih članova Vlade RH, samoga premijera Andreja Plenkovića i drugih. Niz ministara kao i sam predsjednik stranke Andrej Plenković pokušali su kroz razgovore omekšati Penavin stav i nagovoriti ga odustane ali bez rezultata.

Slučajno ili ne od dana kada je Penava najavio prosvjed MUP RH oglasio se i sa nekoliko slučajeva podizanja kaznenih prijava protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Hrvatske. Niti to nije impresioniralo Penavu koji je rekao kako ga to ne impresionira te da će se rezultata vidjeti za godinu – dvije kao i što se vidi kroz ovih 27 godina. 

„Moja teza je i dalje da je deset puta nula i dalje nula i da je sve ostalo stvaranje dojma. Treba dati priliku ljudima i timovima da nešto naprave. O njihovom radu govoriti će njihovi rezultati. Sve drugo biti stvar dojma“, istakao je Penava.

Ko stoji iza?

Ovako tvrd stav vukovarskog gradonačelnika kao i činjenica da nije pristao da odgodi prosvjed rezultirali su i postavljanjem niza pitanja tko zapravo stoji iza vukovarskog prosvjeda. Pojavio se i strah kako bi prosvjed 13. listopada mogao prerasti i u antivladine prosvjede koji bi okupili hrvatsku desnicu. Za taj dan u Vukovaru bile su najavljene i Sportske igre pripadnika Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) za koje se govori kako će upravo radi prosvjeda biti premještene u Makarsku. Pojavio se i strah od mogućih nereda pa čak i mogućnosti da u Vukovaru „nikne“ neki novi šator, po uzoru na onaj u Savskoj od prije nekoliko godina, gdje bi se preselio prosvjed. U međuvremenu oglasio se i niz braniteljskih udruga koje podupiru ili dvoje o dolasku u Vukovar 13. listopada.

„Mi smo braniteljska udruga koja je apolitična i bavi se rješavanjem problema svojih članova poput odličja, činova, stambenog zbrinjavanja i slično. Ostalo nas ne interesira“, rekao je zapovjednik Kluba zapovjednika Udruge veterana 203. Vukovarske brigade Vinko Mažar.

U isto vrijeme predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić pita se zašto je svima sporan datum prosvjeda.

„Na pitanje zašto 13. listopad ja mogu postaviti pitanje, a zašto ne? Vukovar i Vukovarci 27 godina čekaju da se rasvijetle neki ratni zločini i krivci procesuiraju. Isto toliko čekamo i da saznamo istinu o našim nestalima. Zar treba da čekamo još 27 godina da se nešto sazna i riješi? Mislimo da je krajnje vrijeme da institucije počnu raditi svoj posao i stoga Penava ima našu punu podršku. Mislimo kako nitko ne bi trebao biti protiv ovoga prosvjeda. Očekujemo u gradu prijatelje i suborce iz cijele Hrvatske“, rekao je Josić.

Govoreći na ovu temu predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak podsjetio je kako je ova udruga do sada podignula šest kaznenih prijava sa preko tisuću imena osoba koje se sumnjiče za ratne zločine u Vukovaru i okolici. Nikada niti na jednu od tih prijava nisu dobili odgovor.

Bez odgovara na prijave

„Činjenica je da institucije rade loše ili ne rade ništa. Na naše prijave nisu reagirali, a trebali su kako bi skinuli krivicu sa ljudi koji sa tim zločinima nemaju ništa. Ove sada prijave koje podižu za ratne zločine su običan cirkus. Očigledno je da sve znaju, a ako su već htjeli podići prijavu što onda nisu protiv nekoga od nalogodavaca i organizatora zločina, a ne nekih sporednih igrača“, kaže Rehak.

Oko vukovarskog prosvjeda, koji je izazvao i pravu buru u Zagrebu, oglasio se i premijer Andrej Plenković koji je rekao kako HDZ smatra da treba istražiti sve ratne zločine koji su se dogodili u Hrvatskoj, a posebice one u Vukovaru i na Ovčari. Kazao je i kako to treba odraditi u odgovarajućem pravnom postupku i od strane nadležnih tijela koja djeluju neovisno od politike i izvršne vlasti, a to su policija, državno odvjetništvo i sudovi.

„Ne želimo da taj prosvjed bude politiziran, iskorišten u neke druge svrhe ili izmanipuliran zato što imamo puno razumijevanje i empatiju prema žrtvama u Domovinskom ratu, prema braniteljskoj populaciji i obiteljima poginulih i nestalih te ne želimo da se njihovim osjećajima, u ovako osjetljivom pitanju, od strane bilo koga manipulira“, rekao je Plenković.

Od dana kada je Penava izašao sa najavom prosvjeda pojavio se i niz razmišljanja tko stoji iza njega i što je zapravo cilj. Prevladava mišljenje kako se radi o obračunima unutar HDZ-a i da je jedan od ciljeva rušenje Plenkovića. Tako misli i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš koji je mišljenja i da iza svega stoji Milijan Brkić i desno krilo HDZ-a koje je nezadovoljno u kom smjeru ide stranka.

Koja je uloga Brkića?

„Ja sam predugo u politici, 30 godina, prošao sam i uspone i padove i pravosudni sudski progon, u politici sam predugo da bih mogao sumnjati ili staviti se na stranu onih koji kažu da se to u Vukovaru događa slučajno. U politici se ništa ne događa slučajno, bez obzira koliko se gospodin Penava trudio uvjeriti i šefa stranke i javnost da je to sasvim slučajno, da nema nikakve veze i političke pozadine. Ja u to ne vjerujem. Gotovo sam siguran da iza toga postoji pozadina i pokušaj nezadovoljnika unutar HDZ-a da destabilizira šefa HDZ-a i izazove promjene unutar stranke. Smatram da je to sukob i nezadovoljstvo jedne strane HDZ-a, recimo s desne strane spektra“, rekao je Glavaš.

Najava prosvjeda od strane Penave automatski je dovela i do reakcije političkih stranaka sa srpskim predznakom koje djeluju u gradu. Oni ukazuju i na nestale Srbe prije početka ratnih djelovanja u Vukovaru te traže da se istraže i ti zločini za koje nikad nitko nije odgovarao.

I Srbi traže istrage

“Od nesretnih ratnih događanja prošlo je više od 27 godina i vraćanje na ratnu retoriku dodatno će unazaditi međunacionalne odnose. Želimo vjerovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvijetliti bez obzira na nacionalnost, a počinitelji, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, odgovarajuće sankcionirati”, navodi SDSS u priopćenju za javnost te dodaje kako je “u ljeto 1991. u Vukovaru nestalo 50-ak Srba, koji su ubijeni ili na drugi način skončali”, navode iz SDSS-a.

Na sličan način oglasio se i zamjenik gradonačelnika Vukovara ispred srpske nacionalne manjine Srđan Milaković koji je također ukazao na neistraženu sudbinu 50-ak nestalih Srba u ljeto 1991. godine. On Penavi zamjera da „nabrajajući zločine nije nigdje spomenuo likvidacije više desetaka srpskih civila odvedenih s radnih mjesta i iz njihovih domova, likvidiranih od hrvatskih snaga prije nego što su u Vukovaru počeli ozbiljniji sukobi, a koji do danas nisu sankcionirani”.

Kako god svi se slažu da je pred Vukovarom i Hrvatskom vruća politička jesen za koju nitko ne zna kako će završiti. Vukovar je i 27 godina od ratnih događanja jedna velika neispričana priča. Bolji poznavatelji prilika podsjećaju i na mnoge događaje koji su dobar pokazatelj na što su pojedinci ili skupine spremni. Tu su slučajevi razbijanja postavljenih dvojezičnih ploča, a onda i blokiranje kolone sjećanja sa cijelim državnim vrhom i diplomatskim vrhom što su neki nazvali i pokušajem puzajućeg državnog udara. Uz to obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara dolazi samo nešto više od mjesec dana od najavljenog prosvjeda.

Izvor: Al Jazeera