Pakistan između saudijskog novca i strateške saradnje s Iranom

Pakistanska Vlada treba finansijska sredstvima koja će joj omogućiti da spasi narušenu ekonomiju (EPA)

Mijenjajući čvrsti stav koji je zastupao prije nego što je došao na vlast, novi pakistanski premijer Imran Khan odabrao je da Saudijska Arabija bude prva država koju će zvanično posjetiti.

Zbližavanje između Vlade koju vodi stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (Pokret za pravdu u Pakistanu – PTI) i Saudijske Arabije nije izazvalo veće čuđenje kod onih koji prate dešavanja u Pakistanu, iako deklarirane politike ove stranke idu u interesu iranske osovine.

Pakistanska Vlada je u ozbiljnoj potrebi za finansijskim sredstvima koja će joj omogućiti da spasi narušenu ekonomiju, a procjenjuje se da joj za to treba 11 milijardi dolara.

Khan je ukinuo zabranu koju je nametnuo samom sebi da neće napuštati zemlju u prvih 100 dana vladavine, kako bi se odazvao zvaničnom pozivu saudijskog kralja Salmana bin Abdul Aziza, koji mu je upućen preko saudijskog ministra informiranja Awwada Alawwada prilikom njegove nedavne posjete Pakistanu.

Khan sada djeluje kao državnik

Politički analitičar Reayat Allah Faruqi smatra da promjene u stavu premijera Khana vezano za približavanje Rijadu pokazuju da on sada djeluje kao državnik i da više nije opozicionar koji se buni i galami kako mu se prohtije.

Ostavio je za sobom ranija protivljenja priključivanju operaciji “Oluja odlučnosti” i Islamskoj koaliciji, čiji je pokretač saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Također, politički krugovi u Pakistanu smatraju da je saudijsko-pakistanski savez strateški, naročito u vojnom smislu, i da civilna Vlada u Pakistanu ne može mnogo djelovati u tom pogledu.

Čak i u doba bivšeg pakistanskog premijera Asifa Alija Zardarija, kada su pakistansko-saudijski odnosi bili u najgorem stanju, Vlada na čelu s Pakistanskom narodnom strankom nije mogla izbjeći da daje izjave u kojima podržava Saudijsku Arabiju pod pritiskom vojske.

Stranka Tehreek-e-Insaf odlučila je poslati umirujuće signale Saudijskoj Arabiji, imajući na umu opreznost ove države nakon pobjede koju je Tehreek-e-Insaf ostvarila na posljednjim izborima.

Prekršena neutralnost u vanjskim krizama

Međutim, ovakve poruke nisu ništa drugo nego diplomatski jezik koji su ponavljale pakistanske vlade jedna za drugom, što nije podrazumjevalo i djela.

Ovakve poruke su služile za to da pakistanska Vlada dobije željena sredstva od naftom bogate Saudijske Arabije, kako tvrdi Faruq.

Pakistan je iskoristio krizu između Saudijske Arabije i Kanade kako bi u svojoj  prvoj poruci obznanio da je na strani Kraljevine u ovoj krizi.

Ovakav stav nije bio čudan samo pristalicama stranke Tehreek-e-Insaf, već je predstavljao i povredu pakistanskog običaja da bude neutralan u vanjskim krizama.

Pakistanski signal je pozitivno prihvaćen u Saudijskoj Arabiji.

Izbjeći potpaljivanje sektaške vatre

Rijad je poslao delegaciju istaknutih trgovaca 5. septembra u Pakistan, koja je sklopila pet velikih trgovinskih sporazuma s Islamabadom.

Zatim je uslijedila posjeta saudijskog ministra informiranja, koji je prisustvovao inauguraciji pakistanskog predsjednika Arifa Alvija te uručio pakistanskom premijeru Khanu poziv da posjeti Saudijsku Arabiju.

Novinar Fuad Ahmad Nassar smatra da Saudijskoj Arabiji Pakistan treba bez obzira na oblik vlasti u toj državi.

Treba imati na umu i to da je Rijadu Pakistan potreban u vojnom i u smislu iskustava koje ova država ima, dok se potreba Pakistana za Rijadom svodi na novac.

Na pitanje o utjecaju koji će zbližavanje sa Saudijskom Arabijom imati na odnose između Pakistana i Irana, Nassar je odgovorio da Pakistan neće riskirati svoje odnose s Iranom kako bi se dodvorio Saudijskoj Arabiji, s obzirom na geografske i historijske aspekte i zajedničke interese dviju država, iako Pakistan uvijek koristi kao ispriku potrebu da se izbjegne potpaljivanje sektaške vatre na pakistanskoj teritoriji.

Konsenzus pod pritiskom javnosti

Stranka Tehreek-e-Insaf može odustati jedino od šutnje o odluci pakistanskog suda da pusti na slobodu Nawaza Sharifa, saveznika Rijada i bivšeg pakistanskog premijera.

I njemu te njegovoj kćerki i zetu, koji su bili osuđeni zbog korupcije, izrečene kazne su suspendirane prije nego što je Khan napustio Rijad i otputovao za Abu Dhabi.

Kada je riječ o iranskom i jemenskom pitanju, Nassar smatra da glavno pravilo koje Pakistan danas slijedi glasi: “Od danas više nema posredničkih ratova izvan granica države.”

Ovo pravilo je formulirano na osnovu vojnog i političkog konsenzusa pod pritiskom javnosti, koja neće dopustiti nove katastrofe nakon Afganistanskog rata i uzimajući u obzir isključivo nacionalne interese, prema riječima Nassara.

Izvor: Al jazeera